Δευτέρα, 21 Απριλίου 2014

4653 - Το Χριστός Ανέστη στον γερο-Σάββα
Πήγαμε να πούμε στον γερό -Σάββα το ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ.
-Γέροντα πες μια συμβουλή για τον κόσμο, να την μεταφέρουμε.
-Εγώ δεν γνωρίζω να πω κάτι για τον κόσμο.
Έχει 35 χρόνια περίπου να βγει έξω.4652 - Ο Γέροντας Εφραίμ Φιλοθεΐτης ψάλλει το Χριστός Ανέστη

    Ιερά Μονή Αγίου Αντωνίου, Αριζόνα - St Anthony's Monastery, Arizona

4651 - Ν' ακούσουμε «Χριστός Ανέστη», κι απές ας πεθάσκομενΤου Φώτη Μιχαήλ, ιατρού
Ο μέγας πατριώτης και Αθωνίτης ιερομόναχος Γαβριήλ, σαν γύρισε από την ''Πόλη των ονείρων'' του, εκείνο το Πάσχα του 1953, δεν έχανε ευκαιρία να διηγείται τον πόνο και τα δάκρυα των κρυπτοχριστιανών, που γνώρισε ως πνευματικός στα ''μυστικά δώματα'' του Πατριαρχείου.
Μεγάλη Τετάρτη πρωί του είπαν εμπιστευτικώς ότι στο επάνω παρεκκλήσιο, που συνέχεται με τον κεντρικό ναό, τον περιμένουν κάποιοι ξένοι από μακριά, για να εξομολογηθούν και να μεταλάβουν.
Πράγματι, στο ημίφως του υπερώου, διέκρινε δεκαριά άνδρες χωρικούς, οι οποίοι στο αντίκρυσμά του έβαλαν όλοι τους μετάνοια και ο γεροντότερος του είπε σε διάλεκτο Ποντιακή: ''Ήμες Χριστιανοί, Πάτερ, α σον Πόντον, και λαλεύομεν (φιλούμε) τα πόδα σου, να ξαγουρεύομεν (να εξομολογηθούμε) και μεταλάβομεν σήμερον και απές να λέομεν στην Αγιωσύνην σου, ντό θέλομεν ένα κι' άλλον''.

4650 - Πρόσκληση της Αγίας Ζώνης στην Αρναία το 1813

Η αποστολή του κειμηλίου της Αγίας Ζώνης από τη Μονή Βατοπαιδίου προς τον ορθόδοξο κόσμο αποτελούσε κατά τη διάρκεια της οθωμανικής περιόδου μια ιδιάζουσα περίπτωση διακονίας του αγιορειτικού μοναχισμού. 
Το 1813 μια επιδημική νόσο στην Λιαρίγκοβη (σήμερα Αρναία) ώθησε τους κατοίκους και τον επίσκοπο Ιερισσού Ιγνάτιο να προσκαλέσουν με επίσημα έγγραφα το ιερό κειμήλιο, για να αναχαιτιστεί το θανατικό.
Οι σχετικές πληροφορίες δημοσιεύονται στο περιοδικό "Αρναία" (τεύχ. 102, Ιανουάριος - Μάρτιος 2014)

4649 - Οι πρώτες φωτογραφίες από την σημερινή Θεία Λειτουργία στο Πρωτάτο και την Λιτάνευση της Εικόνας ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ


Τις φωτογραφίες δημοσίευσε στη σελίδα του στο facebook ο Ρώσος προσκυνητής Valeriy Mochalov4648 - Δευτέρα του Πάσχα. Η λιτάνευση της Εφέστιας Εικόνας της Παναγίας ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ και η γιορτή των Κελλιωτών