Παρασκευή, 18 Απριλίου 2014

4635 - Ο Επιτάφιος στο Ιερό Κελλί Μαρουδά (φωτογραφίες)
Aγιορειτική απλότητα και κατάνυξη:

Επιτάφιος στου Μαρουδά

4634 - Δεν ήταν οι εβραίοι… αλλά ΕΓΩ Κύριέ μου!Απόπειρα προσέγγισης στο Θείο Πάθος  
Του Ραφαήλ Αναγνώστου
Δεν ήταν οι Ιουδαίοι, Ιησού Χριστέ, φως και χαρά μου, που Σε σταύρωσαν, Δεν ήταν αυτοί που Σε πρόδωσαν στο δικαστήριο, που με μοχθηρία Σε έφτυσαν στο πρόσωπο, που σε χτύπησαν, σε κορόϊδεψαν, σε μαστίγωσαν. Δεν ήταν οι στρατιώτες με τις σιδερένιες τους γροθιές που σε βασάνισαν, σου φόρεσαν το αγκάθινο στεφάνι, σήκωσαν το σφυρί να μπήξουν τα καρφιά, σήκωσαν τον καταραμένο μέχρι εκείνη την ημέρα Σταυρό, ή έπαιξαν στα ζάρια τον χιτώνα σου:
Εγώ είμαι Κύριε, Εγώ είμαι Χριστέ μου αυτός που τα έκανε όλα αυτά. Εγώ είμαι το βαρύ ξύλο που κουβάλησες, Εγώ το χοντρό σκοινί που Σε δέσανε, Εγώ τα καρφιά και η λόγχη, Εγώ το μαστίγιο που Σε φραγγέλωσε, Εγώ το καταματωμένο στεφάνι. Επειδή όλα αυτά έγιναν, αλλοίμονο! για τις αμαρτίες μου.

4633 - Ο Επιτάφιος Θρήνος. Από τον κειμηλιακό πλούτο του Αγίου Όρους

4632 - Εγώ την Μεγάλη Παρασκευή κλείνομαι στο Καλύβι.

Στην γιορτή, για να νιώση κανείς το γεγονός, δεν πρέπει να δουλεύη. Την Μεγάλη Παρασκευή λ.χ., εάν θέλη να νιώση κάτι, δεν πρέπει να κάνη τίποτε άλλο εκτός από προσευχή. Στον κόσμο οι καημένοι οι κοσμικοί την Μεγάλη Εβδοβάδα έχουν δουλειές. Μεγάλη Παρασκευή να δίνουν ευχές. «Χρόνια πολλά! Να ζήσετε! Με μια νύφη!»… Δεν κάνει! Εγώ την Μεγάλη Παρασκευή κλείνομαι στο Καλύβι.
 Γέροντας Παΐσιος4631 - Κελλιώτες Μοναχοί την Μεγάλη Παρασκευή (video)


Δείτε το video:

4630 - Μεγάλη Παρασκευή1100 - Η αγία και Μεγάλη Παρασκευή. Γέροντος ιερομ. Πετρωνίου Τανάσε Προδρομίτη (†2011)