Δευτέρα, 14 Απριλίου 2014

4618 - Γέρων Εφραίμ Φιλοθεΐτης: «Τον νυμφώνα σου βλέπω»Tον νυμφώνα Σου βλέπω, Σωτήρ μου, κεκοσμημένον και ένδυμα ουκ έχω, ίνα εισέλθω εν αυτώ· λάμπρυνόν μου την στολήν της ψυχής, Φωτοδότα και σώσόν με», ψάλλει η Εκκλησία μας.
Η ψυχή του χριστιανού, η μετανοημένη ψυχή, αυτή που έχει συναίσθηση της αμαρτωλότητος και της ευθύνης, στρέφει τα μάτια της προς τον Νυμφίον της Εκκλησίας και γοερώς αναφωνεί: «Σωτήρα μου, Ευεργέτα μου, Συ που σταυρώθηκες γιά μένα την αμαρτωλή ψυχή· δεν έχω χιτώνα καθαρό, χιτώνα λελαμπρυσμένο από τα δάκρυα και την μετάνοια· ένδυμα δεν έχω αγνό. Πώς θα παρουσιασθώ ενώπιόν Σου, Ουράνιε Νυμφίε κάθε μετανοημένης και καθαράς ψυχής! Ο νυμφώνας Σου είναι κεκοσμημένος, είναι θαυμάσια στολισμένος και όμορφος. Εγώ όμως δεν έχω ένδυμα, ίνα εισέλθω και κατοικήσω αιωνίως εν αυτώ. Σε παρακαλώ, Σε ικετεύω, Ουράνιε Νυμφίε της ψυχής μου, λάμπρυνόν με· καθάρισε το ένδυμα της ψυχής μου, δώσε μου τα απαιτούμενα μέσα καθάρσεως για να λαμπρυνθή το ένδυμα αυτό και να αξιωθώ να γίνω μέτοχος, να γίνω άξιος να κατοικήσω μέσα σ' αυτόν τον ουράνιο και αιώνιο νυμφώνά Σου».

4617 - Έκθεση φωτογραφιών του Κώστα Ασήμη στη ΘεσσαλονίκηΣτο πλαίσιο της πολιτιστικής δράσης του, το ξενοδοχείο Metropolitan φιλοξενεί έκθεση με σκοπό την ανάδειξη της παράδοσης του Αγίου Όρους.
Από την Μ. Δευτέρα 14 Απριλίου έως και την Παρασκευή 9 Μαΐου 2014, θα εκτίθεται στους κοινόχρηστους χώρους του ξενοδοχείου υλικό, από το ιστορικό αρχείο του Αγίου Όρους, όπως έχει αποτυπωθεί από τον γνωστό φωτογράφο Κωνσταντίνο Ασήμη (βραβευμένος από τον μακαριστό Πατριάρχη Ρωσίας Αλέξιο και τον Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Βλαδίμηρο).
Περισσότερα από είκοσι χρόνια ο φωτογράφος προβάλει το Άγιο Όρος-μοναστήρια, εκκλησίες, καθημερινή ζωή των μοναχών και δοκίμων, επισκέψεις προσκυνητών και διάσημων επισκεπτών. Ως σύγχρονος χρονογράφος και έχοντας στο ενεργητικό του πάνω από 20 διεθνείς εκθέσεις σε Ρωσία και Ουκρανία, συλλαμβάνει με λεπτότητα τον αυστηρό και ασκητικό τρόπο ζωής τους. Τα έργα του θα εκτεθούν για πρώτη φορά στον ελλαδικό χώρο.

4616 - Ακολουθία του Αγιασμού με τον Τίμιο Σταυρό σε νεόδμητο Ι. Ναό του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, από τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Ξηροποτάμου Αρχιμ. ΙωσήφΤην 14η Απριλίου ε.έ., η Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης και πιο συγκεκριμένα ο νεόδμητος Ιερός Ναός του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης, ο οποίος ευρίσκεται εις την περιοχή της κωμοπόλεως του Μελλισοχωρίου είχε την χαρά και ευλογία να υποδεχθεί και να φιλοξενήσει για λίγες ώρες το Τίμιο Ξύλο εκ της Ιεράς Μονής Ξηροποτάμου-Αγίου Όρους το οποίο ετέθει προς προσκύνηση και ευλογία των Πιστών οι οποίοι προσήλθαν με πίστη και κατάνυξη για να προσκυνήσουν τον πολύτιμο θησαυρό της Ορθοδοξίας και να αντλήσουν από αυτό πλούσια δύναμη και κουράγιο ενόψει της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος που είδη διανύουμε.

4615 - Οδηγός για τη Μεγάλη Εβδομάδα