Σάββατο, 12 Απριλίου 2014

4611 - Άγιο Όρος. Φωτογραφίες του Κώστα Ασήμη



Ο Κώστας Ασήμης γεννήθηκε στην Τασκένδη, όπου βρέθηκαν οι γονείς του μετά τον εμφύλιο πόλεμο. Στη συνέχεια η οικογένεια μεταφέρεται στην τότε Γιουγκοσλαβία, όπου ολοκληρώνει τις πανεπιστημιακές του σπουδές.
Στην Ελλάδα έρχεται για πρώτη φορά το 1982 και εγκαθίσταται στη Θεσσαλονίκη, όπου ανοίγει δικό του ατελιέ και ασχολείται με την επαγγελματική φωτογράφιση.
Η πρώτη του επίσκεψη στο Άγιο Όρος το 1984 τον σημαδεύει για πάντα. Χάρη στον Κώστα Ασήμη σώθηκε και αναπαλαιώθηκε το αρχείο φωτογραφιών της Ιεράς Μονής Αγίου Παντελεήμονος (ρωσικό μοναστήρι).

4610 - Περί της αναστάσεως του Λαζάρου

του Γέροντα Ιωσήφ Βατοπαιδινού


Θα σας ενθυμίσω ένα ώραίο ρητό του μεγάλου μας πατρός Επιφανίου Επισκόπου Κύπρου, το όποιον έξεφώνησε κάποτε στην άρχή ενός λόγου του. «Προ έξ ήμερων του πάσχα, διά των πέντε αισθήσεων, τον τετραήμερον ο τριήμερος, ταις δυσί τον έναν χαρίζεται».
Ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός, ο όποιος αποτελείωσε την αποστολή Του και θεράπευσε το πανανθρώπινο τραύμα και σε έξι ημέρες θα παρεδίδετο στα πανάχραντα Του πάθη, όπου θα έσφράγιζε την επιτυχία της σωτηρίας μας, έδειξε, σαν προοίμιο σε μας τους μαθητές Του και γενικά σε όλον τον κόσμο, ότι υπάρχει ανάσταση νεκρών και ότι Αυτός είναι όντως «η Ανάστασις και η Ζωή».

4609 - Γέροντας Επιφάνιος Μυλοποταμινός: «Έχω κλείσει σχεδόν σαράντα χρόνια εδώ και νιώθω γαλήνια»



Θα τον βρεις να σκάβει αμπέλια στο Άγιο Όρος και στην κουζίνα του Τζέιμι Όλιβερ στο Λονδίνο. Ο πατέρας Επιφάνιος απέδειξε ότι η μοναχική ζωή μπορεί να κρύβει άπλετη δημιουργικότητα.

Η εικόνα της μοναστικής ζωής που έχουμε σχηματίσει λίγο πολύ όλοι στον μυαλό μας δεν συμβαδίζει με αυτή του πατέρα Επιφάνιου. Του καλόγηρου που κατάφερε να καταγράψει και να επεκτείνει την κουζίνα του Αγίου Όρους και να την κάνει γνωστή και εκτός ελληνικών συνόρων. Άνθρωπος πολυταξιδεμένος τόσο στην ζωή όσο και στο μυαλό αποτελεί την καλύτερη διαφήμιση για το περιβόλι της Παναγίας.
Το WE βρήκε τον Πατέρα Επιφάνιο να κλαδεύει αμπέλια με ιστορία χιλίων ετών και πενήντα στρεμμάτων στο μεγαλύτερο μετόχι της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας, όπου ζει μαζί με άλλους τρεις καλόγερους και άλλους τέσσερις κοσμικούς.

4608 - Η εκδήλωση «Πάσχα στ’ Άγιον Όρος»



Την κατανυκτική και γεμάτη πνευματικότητα ατμόσφαιρα της Μεγάλης Εβδομάδας στο Άγιον Όρος, μετέφεραν οι ομιλητές της εκδήλωσης με θέμα: «ΠΑΣΧΑ ΣΤ’ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ», που πραγματοποιήθηκε χθες, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ιωνιδείου Σχολής, με πρωτοβουλία του Δημάρχου κ. Βασίλη Μιχαλολιάκου και σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Πειραιά.
Τις ευχές, την αγάπη και τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Πειραιώς κ.κ. Σεραφείμ, μετέφερε ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης κ.κ. Νύμφων Κακογιάννης και συνεχάρη όλα τα στελέχη του Δήμου Πειραιά, για τη διοργάνωση εκδηλώσεων που προβάλλουν το μεγαλείο της Ορθοδοξίας.

4607 - Συνέντευξη από έναν Γέροντα Αγιορείτη μοναχό



Η συνέντευξη δόθηκε στις 10 Μαου 2013 από έναν Γέροντα Αγιορείτη μοναχό. Μία έσωθεν ξενάγηση στο Άγιο Όρος χωρίς καμμία τουριστική γραφικότητα. Για όποιον ενδιαφέρεται για την  ουράνια ανάβαση στο Περιβόλι της Παναγίας.΄

1930 επήγα στο Άγιον Όρος. Η  πρώτη μου εκεί εντύπωσις, παιδάκι  που ήμουνα, είδα μαυροφόρους  εκεί πέρα πολλούς, οι οποίοι περίμεναν το βαπόρι. Εβγήκαν οι άλλοι μοναχοί που είχανε μπει απ’ τη Θεσσαλονίκη. Φθάσαμε στα ερημητήρια του Αγίου Όρους έπειτα από τρισήμιση ώρες βάρκα με κουπί. Όταν φθάσαμε εκεί σ’ ένα λιμενοβραχίονα άρχισε ο ανήφορος ν’ ανέβουμε στο βουνό. Καλά, τα παραλιακά ήταν ωραία. Έβλεπε κανείς τα μοναστήρια, το ένα κατόπιν του άλλου, απ’ τη νότια πλευρά και τα θαύμαζε.

4606 - Όσιος Ακάκιος ο Καυσοκαλυβίτης (†1730)






Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 12 Απριλίου

Διαβάστε τον βίο του Αγίου: