Παρασκευή, 11 Απριλίου 2014

4605 - Ανάγλυφη πλάκα με τον δικέφαλο αετό στο κωδωνοστάσιο του Πρωτάτου

Aνάγλυφη πλάκα, έτος 1781, Πρωτάτο
Mάρμαρο, 97,5 x 61,5 εκ.
Eργαστήριο νησιωτικό.
H πλάκα είναι εντοιχισμένη στο κωδωνοστάσιο του Πρωτάτου. Eντός πλαισίου που απολήγει σε οξυκόρυφο δυτικό τόξο εικονίζεται δικέφαλος αετός με φτερούγες κατ' αιχμήν (en pointe), εστεμμένος με στέμματα κρινοφόρα και με κενό ωοειδές μετάλλιο αντί σώματος. Στο δεξί του πόδι κρατά την αυτοκρατορική σφαίρα (σύμβολο ηγεμονικό όπως και το στέμμα) και στο αριστερό δύο κλειδιά περασμένα σε κρίκο. Eπάνω στους δύο λαιμούς πατά τρίτο στέμμα με υπερμεγέθη σταυρό.
O δικέφαλος αετός είναι σύμβολο πολυσήμαντο: αποτρεπτικό, ηγεμονικό, εθνικό, θρησκευτικό, εραλδικό. Στο Άγιον Όρος ο κυρίαρχος συμβολισμός του είναι ο εθνικός - ηγεμονικός και ο θρησκευτικός. Yπόμνηση του πάντοτε παρόντος Bυζαντίου.
Στον εξεταζόμενο εδώ δικέφαλο, τα δυτικότροπα στοιχεία παραπέμπουν σε εργαστήριο του νησιωτικού χώρου, όπου οι δυτικές επιρροές είναι εντονότερες από τον ηπειρωτικό. Eιδικότερα, το εν είδει ψευδοθυρεού μετάλλιο - σώμα και οι επάλληλες κυματοειδείς γλυφές με τις οποίες αποδίδονται τα φτερά και η ουρά παρουσιάζουν έκδηλη αντιστοιχία με ανάλογη παράσταση σε μαρμάρινο θωράκιο τέμπλου, του 1780, στον Άγιο Tαξιάρχη Aμονακλειού Άνδρου (Kαραγάτση 1996, σ. 97, εικ. 48). H χρονολογία εκείνη συμφωνεί με αυτή ανοικοδόμησης του καμπαναριού του Πρωτάτου, το 1781: «1781 ιουλίου α' / παλεότητι του χρόνου ε/σαθρόθην εις κάλος δ' αύθις εκ / βάθρον καινουργήθην (...)». Φαίνεται ότι και τα δύο ανάγλυφα ακολουθούν το ίδιο δυτικό εραλδικό πρότυπο.

4604 - Η Εγκύκλιος της Ιεράς Επιστασίας του Αγίου Όρους με το πρόγραμμα των Ακολουθιών στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου, από το Σάββατο του Λαζάρου μέχρι την Δευτέρα του Πάσχα


4603 - Γέροντας Ιωσήφ Βατοπαιδινός: θεραπεία του χαρακτήρα που εύκολα πέφτει στην κατάκρισηKάθε ανθρώπινος χαρακτήρας θεωρείται ασθενής, όταν απουσιάζει απ  αυτόν η θεία Χάρη, που τελειοποιεί και συνέχει τα πάντα, αφού «τά ασθενή θεραπεύει και τα ελλείποντα αναπληροί». Aυτό τονίζει και ο Kύριός μας, όταν λέει ότι «χωρίς εμού ου δύνασθε ποιείν ουδέν» ( Ιω. 15,5).
Eκτός όμως της παρουσίας της Χάριτος, απαραίτητα χρειάζεται και η ανθρώπινη πρόθεση και συνεργασία, σύμφωνα με τους ηθικούς κανόνες της λογικής και τις θείες εντολές, που θα προκαλέσουν τη θεία επέμβαση.
O άνθρωπος που εύκολα κατηγορεί, το κάνει γιατί συνήθισε λανθασμένα να ερευνά τις ξένες πράξεις και σκέψεις παρά τις δικές του. Λησμόνησε τα λόγια της Γραφής «μή κρίνετε, ίνα μή κριθήτε» (Ματ. 7,1) και το «εν ω κρίματι κρίνετε κριθήσεσθε» (Ματ. 7,2).

4602 - Μαθητική προσκυνηματική εκδρομή στο Άγιο ΌροςΟδοιπορικό στο Άγιο Όρος για μαθητές του 2ου ΕΠΑΛ Τρικάλων

Ημέρα Παρασκευή 04-04-2014 στις 5,20 πμ. τριάντα επτά μαθητές και μαθήτριες με τους συνοδούς τους ξεκινούν, αφήνοντας πίσω τα βαριά σύννεφα που σκεπάζουν την πόλη των Τρικάλων και προμηνύουν δυνατή μπόρα.
  Διασχίζοντας το ομιχλώδες Θεσσαλικό τοπίο, την κοιλάδα των Τεμπών, συνεχίζοντας στους πρόποδες των Πιερίων  φθάνουν στην Θεσσαλονίκη. Εκεί που η ομίχλη διαλύει το πέπλο της, στο βάθος του ορίζοντα ήταν ο προορισμόςτους.

Η Ουρανούπολη- το Αγιον Όρος – η Ορμυλια!
Φθάνοντας στην Ουρανούπολη, τα σύννεφα απλωνόταν στον ουρανό και η θάλασσα μας έστελνε απαλά κυματάκια, σαν να καλωσόριζε την ομάδα των νέων προσκυνητών.

4601 - Ο Φιλοθεΐτης Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός: Διαχρονικές διδαχές και «μηνύματα»Ακριβώς 300 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη γέννηση του αγίου Κοσμά του Αιτωλού και στη μνήμη του η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας μας αφιέρωσε το επίσημο ημερολόγιό της. Πιστεύω ότι είναι χρήσιμο να διαβάσουμε ξανά τις πάντα επίκαιρες διδαχές του και να εξαγάγουμε ωφέλιμες συμβουλές για την παιδεία, την κοινωνία, ακόμη και για την πολιτική. Τι θα συμβούλευε άραγε τους πολιτικούς μας ο άγιος Κοσμάς;
Πρώτον, όλο το έργο του, οι διδαχές του και οι προφητείες του διδάσκουν στους σημερινούς πολιτικούς ότι ο λαός μας, για να προχωρήσει μπροστά, χρειάζεται ελπίδα, αισιοδοξία και όραμα. Ο Πατροκοσμάς έδρασε σε μια ζοφερή εποχή, όταν είχαν καταπνιγεί δεκάδες κινήματα των υποδούλων, με αποκορύφωμα τα Ορλωφικά. Στη διάρκεια της επίγειας ζωής του είδε τους Τουρκαλβανούς να σφάζουν τον ορθόδοξο κλήρο και τους προκρίτους της Πελοποννήσου λόγω της συμμετοχής των Ελλήνων στο σχέδιο των Ρώσων αδελφών Ορλώφ. Παρά την απογοήτευση που επικρατούσε έπειτα από 300 χρόνια δουλείας, ο άγιος μιλούσε για το ποθούμενον και για το Ρωμέικο που θα έλθει. 

4600 - Οι υπομένοντες τους πειρασμούς, Μάρτυρες λογίζονταιΣτην Καλύβα «Αγία Τριάς» της Αγίας Άννας, ασκητικά ζούσανε πέντε αδέρφια κατά σάρκα, οι οποίοι γίνανε Μοναχοί, και πήρανε τα ονόματα : Αθανάσιος, Γρηγόριος, Αρτέμιος, Φιλάρετος, και Μακάριος.
Στην αρχή ζούσανε ομόφωνα με ειρήνη και αγάπη, υπακοή και σεβασμό προς το σχήμα και την Καλογερική, σύμφωνα με τις υποσχέσεις του Μοναχισμού.
Με την πάροδο όμως του χρόνου, ξεθύμανε εκείνη η πρώτη ευλάβεια και λίγο το αδελφικό θάρρος, λίγο το θέλημα που με τέχνη και πολλή μαστοριά βάνει ο διάβολος, άρχισαν να κάνει ο καθένας ό,τι ήθελε, χωρίς να ρωτάει τον άλλον.

4599 - Крупнейшая частица древа Креста Господня будет вывезена для поклонения за пределы АфонаСамая большая в мире частица Честного Креста с отверстием от одного из гвоздей, хранящаяся в афонском монастыре Ксиропотам, будет в очередной раз вывезена за пределы Святой Горы Афон для поклонения верующих.
Ежегодно на праздник Входа Господня во Иерусалим тысячи православных греков стекаются в селение Петрокераса на полуострове Халкидика, чтобы поклониться великой христианской святыне, – сообщает сайт Agionoros.ru.

4598 - Άγιος Καλλίνικος της Τσερνίκα (†1868)


Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 11 Απριλίου