Πέμπτη, 10 Απριλίου 2014

4597 - Ο Όσιος Πορφύριος. Ομιλία/βίντεο του Μητροπολίτη Μόρφου κ. Νεοφύτου
.......Ομιλία του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Μόρφου κ. Νεοφύτου στο Μετόχι Κύκκου, στις 19 Μαρτίου 2014, στο πλαίσιο των συνάξεων του Φιλανθρωπικού Ομίλου Αποστόλου Βαρνάβα.

4596 - Μια χειμωνιάτικη ανάβαση στον ΆθωναΚείμενο: Κώστας Παπαοικονόμου 
Επιμέλεια κειμένου: Βασίλης Κυριλλίδης 
Φωτογραφίες: Γιώργος Παρσαλίδης
Πολλές φορές, όταν τυχαίνει να μοιράζομαι έναν κοινό χώρο με άλλους ανθρώπους, έχω την τάση να τους περιεργάζομαι και να προσπαθώ να μαντέψω κάτι από το παρελθόν τους. Το τι σκέφτονται, το τι τους έχει φέρει εκεί, μαζί μου, τη συγκεκριμένη στιγμή… Πρόχειρα παιχνίδια του μυαλού, όταν απλά θέλουμε να σκοτώσουμε την ώρα μας.
Θα πρέπει να είχα τελειώσει και με τον τελευταίο συνταξιδιώτη μου, όταν άκουσα τον Γιώργο να με προτρέπει να δω το θέαμα έξω από το παράθυρο. Χρειάστηκα πέντε βήματα για να βρεθώ στην άλλη πλευρά της εσωτερικής αίθουσας του καραβιού, που μας ταξίδευε από την Ουρανούπολη μέχρι τη σκήτη της Αγίας Άννας. Έξω από το παράθυρο σχηματιζόταν ο επιβλητικός όγκος του Άθωνα, απόλυτου παρατηρητή του Βορείου Αιγαίου, που τη δεδομένη στιγμή είχε επιλέξει να μας κρύψει τον όγκο του, στέλνοντας πυκνά σύννεφα στις πλαγιές του.

4595 - Επιτυχία διωκτικών αρχών στο Άγιο Όρος

Συνελήφθη, χθες το βράδυ, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Αγίου Όρους, ένας υπήκοος Ρωσίας ηλικίας 40 ετών, για πλαστογραφία και λαθρεμπορία.
Αρχικά, στη Δάφνη Αγίου Όρους, άνδρες του Λιμενικού Σταθμού Δάφνης, εντόπισαν έναν 40χρονο υπήκοο Λετονίας, ο οποίος επέβαινε σε Ι.Χ. Φορτηγό αυτοκίνητο ιδιοκτησίας του 40χρονου υπηκόου Ρωσίας.

4594 - Στα ανοιχτά του Άθω θα παραδοθεί βυζαντινή εικόνα στο Ρωσικό ιστιοφόροΗ χθεσινή αποκλειστική είδηση, που δημοσίευσαν οι ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΕΣ ΜΝΗΜΕΣ για τη ματαίωση της προσέγγισης του Ρωσικού ιστιοφόρου «Μιρ» στο Άγιο Όρος, επιβεβαιώνεται σήμερα με εκτενές δημοσίευμα της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.
Μικρό απόσπασμα που αφορά την αλλαγή του προγράμματος: …Ο σχεδιασμός προέβλεπε να «πιάσει», αναχωρώντας σήμερα από τη Θεσσαλονίκη για την Αλεξανδρούπολη, και στη χερσόνησο του Άθω, προκειμένου να παραλάβει από την Ιερά Μονή Βατοπεδίου μια βυζαντινή εικόνα…

4593 - Περί Νήψεως, το νέο τεύχος των «Αναλέκτων»

Στη σύγχρονη εποχή το να μιλά κανείς για ένα θέμα όπως η νήψη μοιάζει στην καλύτερη περίπτωση ως πνευματική πολυτέλεια. Στο νου των περισσότερων ανθρώπων, ακόμη και εκείνων που θρησκεύουν, ζητήματα όπως που αφορούν τον πυρήνα της πνευματικής ζωής τοποθετούνται αποκλειστικά στις υποχρεώσεις και καθήκοντα μιας πνευματικής ελίτ, όπως π.χ. οι μοναχοί. Μία πιο προσεκτική ματιά όμως στο περιεχόμενο και την πρακτική της νήψεως φανερώνει ότι δεν είναι κάτι ξένο προς τη χριστιανική ζωή στην οποία καλούνται όλοι. Αντίθετα, είναι κάτι οικείο και απαραίτητο…

4592 - Αγιορείτες Άγιοι εορτάζοντες την 10η ΑπριλίουΣχετικά: