Τετάρτη, 9 Απριλίου 2014

4591 - Η φιάλη της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας στο Άγιο Όρος (video)

Έξω από την κύρια είσοδο του καθολικού της Μονής Μεγίστης Λαύρας, υπάρχει η φιάλη του αγιασμού, που είναι η μεγαλύτερη και αρχαιότερη φιάλη του Αγίου Όρους. Εδώ τελείται ο αγιασμός των υδάτων την πρώτη Κυριακή κάθε μηνός και την εορτή των Θεοφανίων. Εσωτερικά, ο τρούλος είναι κατ άγραφος με τοιχογραφίες σχετικές με τον αγιασμό των υδάτων, οι οποίες έγιναν το 1635, όπως φαίνεται στην επιγραφή που υπάρχει, εντός πλαισίου, στην ανατολική πλευρά. Η αγιογράφηση έγινε από τους μοναχούς Δανιήλ και Μερκούριο, σύμφωνα με την τεχνοτροπία των Κρητικών δασκάλων.
Φωτογραφίες-Κείμενα-Αφήγηση: Βασίλης Τσολάκης
Αρχιτέκτων Μηχανικός, Λάρισα- GREECE
basilis.tsolakis@gmail.com
Face book: Basilis Tsolakis

4590 - Σχόλια στην ομιλία του επικεφαλής των καταληψιών της Μονής Εσφιγμένου σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης (30/3/14)Α. ΠΡΟΛΟΓΟΣ
Παρακολουθήσαμε στο διαδίκτυο το λόγο ενός ρασοφόρου ομιλητή από εκδήλωση ενός συλλόγου σε μισθωμένη αίθουσα σε ξενοδοχείο Θεσσαλονίκης στις 30/3/2014.  Ο συγκεκριμένος σύλλογος ονομάζεται «Άγ. Ιωάννης Θεολόγος Καβάλας», είναι σωματείο οπαδών «πατρίου εορτολογίου», που δεν έχουν σχέση με την Εκκλησία της Ελλάδος, την Αρχιεπισκοπή Αθηνών ή τη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, αυτοαποκαλούνται «γνήσιοι ορθόδοξοι χριστιανοί» και θεωρούνται από την Εκκλησία της Ελλάδος «παραεκκλησιαστικοί» ή «σχισματικοί», αναλόγως περίπτωσης. 
Β. ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΕΠΙΣΗΜΩΝ ΦΟΡΕΩΝ
Ο σύλλογος αυτός προσπάθησε το τελευταίο διάστημα να κάνει εκδήλωση με τον ίδιο ομιλητή στο δημοτικό θέατρο Καβάλας, στις 16/3/14, και στη Θεσσαλονίκη στις 30/3/14 στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, τύπωσε και σχετικές αφίσες/προσκλήσεις, αλλά απορρίφθηκε από τον δήμο Καβάλας και από τη διοίκηση της ΔΕΘ/HELEXPO αντιστοίχως.

4589 - Ματαιώνεται η προσέγγιση στο Άγιο Όρος του Ρωσικού ιστιοφόρου Μιρ

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες μας το Ρωσικό ιστιοφόρο Μιρ δεν θα προσεγγίσει αύριο τα παράλια του Αγίου Όρους, όπως είχε αναγγελθεί.

4588 - Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης ο νέος πολυχώρος της Αγιορείτικης ΠαράδοσηςΕγκαινιάζεται το απόγευμα της Παρασκευής ο νέος Πολυχώρος της Αγιορείτικης Παράδοσης στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, επί της Αγίας Σοφίας, προσφέροντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να δουν τη μεγαλύτερη συλλογή εικόνων στη Βόρεια Ελλάδα. 
........Η «Αγιορείτικη Παράδοση» που δραστηριοποιείται από τον Ιούλιο του 2011 στην πόλη του Λαγκαδά, έναντι του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ξεκινά τη λειτουργία της και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

4587 - Ιερά Μονή Διονυσίου του Αγίου Όρουςτου Γεράσιμου Γ. Γερολυμάτου
ΜΑΗΣ-19-2002-Κυριακή των Μυροφόρων
Στις 13 μ.μ, πήραμε το καραβάκι και μετά από μια αντίστροφη περίπλευση μέχρι τα Κατουνάκια, γυρίσαμε πάλι προς στα πάνω και αποβιβαστήκαμε στη μονή Διονυσίου, γύρω στις 14 μ.μ. Όμορφο μοναστήρι με καλαίσθητους εσωτερικούς χώρους και ξενώνες. Ο αρχοντάρης π. Παύλος, που είναι από την Κύπρο και είναι ευγενέστατος, μας οδήγησε σε ένα δίκλινο κελάκι, όπου βρήκα και μερικά ωραία βιβλία. Ο π. Παύλος είναι πνευματικός-εξομολόγος, καθώς είδα εξομολογούσε κάποιους στο ενδιάμεσο διάστημα της αναμονής, που εμείς κεραστήκαμε τα εθιμοτυπικά κεράσματα, ρακί και λουκούμια.

4586 - Στην Ι.Μ. Καστορίας φιλοξενείται ο Γέροντας Μωυσήςτου Αιμίλιου Πολυγένη
Στην Ιερά Μητρόπολη Καστορίας φιλοξενείται, σύμφωνα με πληροφορίες της Romfea.gr, ο Γέροντας Μωυσής ο Αγιορείτης μετά την περιπέτεια με την υγεία του και την πολύμηνη παραμονή του στην Κλινική Άγιος Λουκάς της Θεσσαλονίκης.
Οι πληροφορίες του Πρακτορείου μας αναφέρουν, ότι επιθυμία του Γέροντα ήταν να φιλοξενηθεί στο Ιερό Επισκοπείο της Καστοριάς, ώστε να τύχει της φροντίδας των πατέρων με τους οποίους τον συνδέουν άρρηκτοι πνευματικοί δεσμοί.

4585 - Ο Μητροπολίτης Δράμας προέστη της πανηγύρεως Ιεράς Καλύβης στο Άγιο Όρος (φωτογραφίες)Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Παύλος μετέβη στο Άγιον Όρος την Κυριακή και Δευτέρα 6 και 7 Απριλίου όπου στην Ιερά Σκήτη του Αγίου Δημητρίου-Λάκκου της Ιεράς Μονής Αγίου Παύλου, προέστη της πανηγύρεως της καλύβης του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου του Γέροντος Στεφάνου Ιερομονάχου.
Εις την τράπεζα εκ μέρους της κυριάρχου Μονής του Αγίου Παύλου ομίλησε καταλλήλως ο εκ των προϊσταμένων αυτής Γέρων Γεράσιμος Αγιοπαυλίτης, ο δε Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας αντιφώνησε εκφράσας την χαράν του διά την πνευματικήν και υλικήν πρόοδον της Σκήτεως.

4584 - Καταπλέει αύριο στον όρμο της Ι. Μ. Βατοπαιδίου το Ρωσικό ιστιοφόρο ΜιρΤην περίοδο άνοιξη-καλοκαίρι 2014, το ρωσικό εκπαιδευτικό ιστιοφόρο «Μιρ» («Ειρήνη») πραγματοποιεί τον πλου «Δόξα στον Ρωσικό Στόλο!», στα πλαίσια του εορτασμού των τριακοσίων ετών από την πρώτη νίκη στην ιστορία του ρωσικού Στόλου, υπό την καθοδήγηση του Μεγάλου Πέτρου, κατά των Σουηδών, πλησίον της χερσονήσου Χάνκο (παλαιά ρωσική ονομασία της οποίας είναι “Γκαγγούτ”), το 1714.

4583 - Όσιος Ιερόθεος της Βατοπαιδινής Σκήτης του Αγίου Δημητρίου (1762 – 9 Απριλίου 1814)1. Συνοπτικό βιογραφικό σχεδίασμα[1]
Ο μακάριος γέρων Ιερόθεος «ήτον γέννημα και βλαστός της περίφημου Πελοποννήσου, ήτοι του Μωρέως, από την επαρχίαν του αγίου Κορίνθου, από ένα χωρίον καλούμενον Συλίβενα[2] (του ποταμού όπου συνορεύει με την επαρχίαν του αγίου Κυρνίτης)»[3].
Γεννήθηκε κατά το έτος 1762[4], από τον Γεώργιο και την Μαλάμω[5], γονείς «θεοσεβείς, φιλαδέλφους, φιλογείτονες, φιλόπτωχους και ελεήμονες»[6], ως δευτερότοκος υιός τους[7], και «αναγεννηθείς δια, του αγίου Βαπτίσματος, ωνομάσθη Ιωάννης»[8].