Τρίτη, 8 Απριλίου 2014

4582 - Αμερικανικό μουσείο επιστρέφει βυζαντινό κειμήλιο του 12ου αιώνα, που εκλάπη πριν 50 χρόνια από την Ιερά Μονή Διονυσίου Αγίου ΌρουςΤο Μουσείο Getty του Λος Άντζελες ανακοίνωσε πως οικειοθελώς θα επιστρέψει ένα βυζαντινό χειρόγραφο που χρονολογείται από τον 12ο αιώνα και αναφέρεται σε εικόνες από τη Καινή Διαθήκη στο μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου στο Άγιο Όρος.
Το χειρόγραφο αποκτήθηκε από το μουσείο το 1983 ως μέρος μιας μεγάλης και καλά τεκμηριωμένης συλλογής από έργα τέχνης. Εκτίθεται μέχρι τις 22 Ιουνίου στο Μουσείο Getty ως μέρος της συλλογής «Ουρανός και Γη: Βυζαντινή Απεικόνιση σε ένα πολιτιστικό σταυροδρόμι». Πρόσφατα ωστόσο έφθασαν στα χέρια των υπευθύνων του Μουσείο στοιχεία που καταδεικνύουν πως το χειρόγραφο δεν μεταφέρθηκε νόμιμα από τη Μονή Διονυσίου του Αγίου Όρους.

4581 - Φωτογραφίες από την χθεσινή πανήγυρη του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Ιερά Μονή ΦιλοθέουΜε λαμπρότητα, παρουσία πλήθους προσκυνητών και Αγιορειτών Πατέρων, γιορτάσθηκε και φέτος στην Ιερά Μονή Φιλοθέου ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, στον οποίο τιμάται το Καθολικό της Μονής. Στις πανηγυρικές εκδηλώσεις προεξείρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας. 
Οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι από την χθεσινή πανήγυρη.

4580 - Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρουςτου Γεράσιμου Γ. Γερολυμάτου
ΜΑΗΣ-20-2002- Δευτέρα
Δάφνη. Αναχώρηση με το λεωφορείο στις 12.15 μ.μ, για τις Καρυές. Ο Τάκης παρακολουθεί με ενθουσιασμό τη διαδρομή. Στις Καρυές, επιβιβαζόμαστε, σχεδόν αμέσως με άλλους 11 προσκυνητές, σ' ένα μικρό λεωφορείο της Μεγίστης Λαύρας, που θα μας μεταφέρει έως εκεί. Μια διαδρομή περίπου μιας ώρας και κάτι, προς τα νότια της χερσονήσου του Άθω, από την πλευρά του ανοιχτού Αιγαίου πελάγους. Το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής ήταν πρωτόγνωρο και για μένα, αφού είχα πάει πέρυσι μόνο προς τη μονή Φιλοθέου. Απέραντα, πυκνά δάση, τρεχούμενα νερά και μικροί ποταμοί με καταρράκτες. Άλλη φυσιογνωμία του τοπίου, σε σχέση με την πιο αποψιλωμένη και τραχιά, δυτική πλευρά της χερσονήσου.

4579 - «Μου είπε ένας Γέροντας πως κι εσύ θα παραδώσης ψυχή»...

Η ευχή των γονέων είναι η μεγαλύτερη κληρονομιά για τα παιδιά. Για αυτό φροντίζουν να έχουν την ευχή των γονέων. Δεν είδες ο Ιακώβ, μέχρι πού έφθασε, για να πάρη την ευλογία του πατέρα του; Και προβιά φόρεσε!
Ειδικά η ευχή της μάνας είναι μεγάλο πράγμα! Κάποιος έλεγε: «Κάθε λόγος της μητέρας μου είναι και μια λίρα χρυσή». Να, και πριν από καιρό πόση εντύπωση μου έκανε κάποιος από το Γιοχάνεσμπουργκ! Ήρθε στο Καλύβι το φθινόπωρο. «Γέροντα, η μάνα μου αδιαθέτησε, μου λέει, και ήρθα να την δω». Τρεις μήνες δεν πέρασαν, τα Χριστούγεννα ξαναήρθε. «Πώς πάλι εδώ;», τον ρωτάω. «Έμαθα, μου λέει, πως πάλι αδιαθέτησε η μάνα μου και ήρθα να φιλήσω το χέρι της, γιατί είναι ηλικιωμένη και μπορεί να πεθάνει. Για μένα η μεγαλύτερη περιουσία είναι η ευχή της μάνας μου».