Δευτέρα, 7 Απριλίου 2014

4578 - Προσλήψεις στο Άγιο ΌροςΠρόσληψη επιστημονικού προσωπικού και τεχνιτών υψηλής εξειδίκευσης με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου για την εκτέλεση των αρχαιολογικών έργων για το ενταγμένο στο Ε.Π. «Μακεδονία-Θράκη 2007-2013» (ΕΣΠΑ) υποέργο 3 «Αρχαιολογική ανασκαφή» του έργου «Αποστράγγιση και περιμετρική ενίσχυση θεμελίωσης Ιερού Ναού του Πρωτάτου».

Πρόσληψη τεχνιτών υψηλής εξειδίκευσης με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου για την εκτέλεση των αρχαιολογικών έργων για το ενταγμένο στο Ε.Π. «Μακεδονία-Θράκη 2007-2013» (ΕΣΠΑ) έργο «Στερέωση και Αποκατάσταση του Πύργου του Αρσανά της Ι. Μ. Ξηροποτάμου Αγίου Όρους».

4577 - Απάντηση σε προηγούμενη ανάρτηση.......Σε προηγούμενη ανάρτηση (4569 )δημοσιεύαμε φωτογραφία της σκιάς του Άθω, από διαφορετική οπτική γωνία της συνήθους και αναρωτηθήκαμε για το σημείο στο οποίο βρίσκονταν ο φωτογράφος και τον χρόνο (πρωί ή απόγευμα) που έγινε η λήψη.
Με την βοήθεια φίλων αναγνωστών μπορούμε να πούμε πως το σημείο λήψης είναι πάνω από την Ιερά Μονή Αγίου Παύλου, απεικονίζεται η δυτική πλευρά του Αγίου Όρους και επομένως η σκιά που βλέπουμε είναι μετά την ανατολή του ήλιου.
Δείτε και τη βοήθεια του google earth με τις φωτογραφίες που ακολουθούν:

4576 - Η άκρα ταπείνωση του ΗγουμένουΚάποτε ό Ηγούμενος παπά-Θανάσης ό Γρηγοριάτης βρισκόταν στο γραφείο με έναν μοναχό. Αυτός ό μοναχός ήταν οξύθυμος και πάνω στην συζήτηση για να επιβάλει την γνώμη του ράπισε τον Ηγούμενο. Τότε φάνηκε το μεγαλείο της αρετής του Ηγουμένου. Δεν έδειξε καμία αντίδραση ούτε θύμωσε ούτε είπε τίποτε. Ειρηνικότατος πήρε την ηγουμενική του ράβδο και πήγε στην Εκκλησία -είχε αρχίσει ό Εσπερινός- και ό Ηγούμενος έψαλλε σαν να μην είχε συμβεί τίποτε.
Εκτοτε ούτε είπε τίποτε ούτε και έκανε κάποια ενέργεια εναντίον του, ενώ ως Ηγούμενος θα μπορούσε ακόμη και να τον δίωξη από το Μοναστήρι. Αλλά ούτε και απλή παρατήρηση του έκανε προς συμμόρφωση. "Έκανε μόνο θερμή προσευχή γι' αυτόν.
Έτσι μετά από χρόνια, όταν ήταν στα τελευταία του ό μοναχός, ό Χριστός και ή Παναγία δεν τον άφησαν, διότι είχε μεν το πάθος του θυμού, αλλά είχε έργασθή και είχε προσφέρει πολλά για το Μοναστήρι του και για όλο το Άγιον Ορος. Ήρθε σε μετάνοια και συναίσθηση ζήτησε τον Ηγούμενο. Τού έβαλε συντετριμμένος μετάνοια και ζητούσε να τον συγχώρηση πού τόλμησε να σήκωση το χέρι του και να τον κτυπήσει.

4575 - Ένας Όσιος Αγιορείτης συναντά μια Ασκήτρια…Ο τελευταίος Κατανυκτικός Εσπερινός της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής τελέσθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Καστοριάς, χθες Κυριακή 6 Απριλίου 2014, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστορίας κ. Σεραφείμ και την παρουσία της Τιμίας Κάρας της Οσίας Σοφίας της Κλεισούρας την οποία μετέφερε από την Ιερά Μονή της Παναγίας η Καθηγουμένη Γερόντισσα Ευφραιμία, προς ενίσχυση και ενδυνάμωση του Κλήρου και του Λαού της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας.
Προσκεκλημένος ομιλητής ήταν ο λόγιος Αρχιμανδρίτης Θεολόγος από την Ιερά Σίμωνος Πέτρας του Αγίου Όρους, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «ο Όσιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης», αναφερόμενος στον νέο Άγιο της Εκκλησίας μας με σημεία από τη ζωή του, τη διδασκαλία του και τα χαρίσματά του.

4574 - Για 247η φορά ο Τίμιος Σταυρός από την Ι.Μ. Ξηροποτάμου στα Πετροκέρασα!Κάθε χρόνο την Κυριακή των Βαΐων πλήθος κόσμου συγκεντρώνεται στο χωριό των Πετροκέρασων για να υποδεχθεί τον Τίμιο Σταυρό.
Η υποδοχή του Τιμίου Σταυρού αποτελεί μια μοναδική λατρευτική εκδήλωση, εξαιρετικής λαμπρότητας και θρησκευτικής κατάνυξης. Η μεταφορά, υποδοχή και φιλοξενία του Τιμίου Σταυρού από την Ι. Μονή Ξηροποτάμου Αγ. Όρους πραγματοποιείται κάθε χρόνο ανελλιπώς, από το 1768 (ίσως και παλαιότερα) την Κυριακή των Βαΐων, στην οποία μετέχουν χιλιάδες πιστοί.

4573 - Το άβατο του Αγίου ΌρουςΤο άβατο του Αγίου Όρους είναι θεσμός και κατοχυρώθηκε με αυτοκρατορικά χρυσόβουλα, πατριαρχικά σιγγίλια, με σουλτανικά φυρμάνια, με άρθρα διεθνών κανονισμών, με όλα τα ελληνικά Συντάγματα και με νομοθετικό διάταγμα. ( Φ.Ε.Κ. 268/28.9.1953 ) .
Η γυναίκα απαγορεύεται να πάει στο Άγιον Όρος. Όχι γιατί υποτιμάται το φύλο, ίσα ίσα τιμά το Άγιον Όρος την Υπεραγία Θεοτόκο, δια της οποίας ενηνθρώπησεν ο Υιός και Λόγος του Θεού. Εξ άλλου και το Άγιον Όρος ονομάζεται και « Περιβόλι της Παναγίας» . Τούτο γίνεται για να μπορούν οι  μοναχοί, απερίσπαστοι να προσεύχονται νύχτα και ημέρα και να δοξολογούν τον Θεό.
Το άβατο στο Ιερό Όρος εφαρμόστηκε και διατηρείται, διότι με τον συγχρωτισμό ανδρών και γυναικών υπάρχει κίνδυνος πτώσεως των αδυνάτων και διότι η συνάφεια αυτή γίνεται ισχυρή λαβή για κατηγορίες εναντίον του Μοναχισμού. Αυτό τονίζει και ο 18ος κανόνας της Ζ’ Οικουμενικής Συνόδου και ο πατέρας του Μοναχισμού Μέγας Αντώνιος. Η εκτροπή από τον κανόνα αυτόν στηλιτεύεται από όλους τους Αγίους Πατέρες.

4572 - Βατοπαιδινός Κολλυβάς σε ώρα εργασίαςΤο κόλλυβο της πανήγυρης απαιτεί αληθινή ζαχαροπλαστική τέχνη. Συνήθως στην επιφάνειά του αγιογραφείται ο κτήτωρ ή ο Άγιος επ΄ ονόματι του οποίου τιμάται το καθολικό, π.χ. ο Άγιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης στη Μεγίστη Λαύρα, ο Τίμιος Πρόδρομος στη Μονή Διονυσίου, ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου σε Βατοπαίδι κα Φιλοθέου κλπ.

Στη φωτογραφία Βατοπαιδινός Μοναχός, πριν λίγη ώρα,  ετοιμάζει το κόλλυβο της σημερινής πανήγυρης του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου (25.3/7.4)

4571 - Όσιος Σάββας ο εν Καλύμνω (1862-1948)Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 7 Απριλίου