Κυριακή, 6 Απριλίου 2014

4570 - Από την Πανήγυρη στο Βατοπαίδι (φωτογραφίες)

Αυτή την ώρα στο Συνοδικό της Μονής παρατίθεται κέρασμα και ακολουθούν ομιλίες του Μητροπολίτη Σιδηροκάστρου κ. Μακαρίου και του Ηγουμένου της Μονής Αρχιμ. Εφραίμ.

4569 - Η σκιά του Άθω. Μια σπάνια φωτογραφίαΗ φωτογραφία αριστερά, είναι η κλασσική φωτογραφία της σκιάς του Άθω, βγαλμένη από την κορυφή του βουνού.
.......Στο βιβλίο του  ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ (1903) ο Γεράσιμος Σμυρνάκης την περιγράφει ως εξής: 
.......Ο Άθως κατά την δύσιν του Ηλίου παρουσιάζει τω παρατηρητή και έτερον εξαίσιον θέαμα τόδε:
.......Η σκιά του Όρους προβαλλομένη επί της επιφανείας της θαλάσσης κατά διεύθυνσιν ανατολικήν σχηματίζει πυραμιδοειδή μορφήν, ης η κορυφή κατά πάσαν στιγμήν καθίσταται αιχμηρά, προσπλησιάζουσα τω ορίζοντι. Και ενώ τείνει προς διχασμόν, η αιχμηρά κορυφή ανέρχεται προς τον ουρανόν, πειρωμένη ούτως ειπείν να εισδύση εις τα ουράνια μυστήρια, αφού ήδη ανεμέτρησε τα επί της γης ασθενή έργα των μερόπων.

4568 - Πλέον των 600 προσκυνητών στο Βατοπαίδι

Άρχισε στις 7 η μεγάλη πανήγυρη του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου. Πλέον των 600 προσκυνητών έχουν κατακλύσει το μοναστήρι. Φίλος που παρευρίσκεται μου έστειλε τις πρώτες φωτογραφίες. 

4567 - Μην επαναλαμβάνεσαι… «βαριέται» ο Θεός!Ο Θεός μας έπλασε μοναδικούς και ανεπανάληπτους. Μα εμείς θελήσαμε να μοιάσουμε σε άλλους. Γονείς, δασκάλους, φίλους, γεροντάδες και «αγίους».
Λέει ο Γέροντας Σωφρόνιος του Έσσεξ, ότι στον Θεό δεν αρέσει να επαναλαμβάνεται. Ο Θεός είναι Πρόσωπο και συνάπτει μοναδικές και ανεπανάληπτες προσωπικές σχέσεις με τον καθένα μας ξεχωριστά. Τα βιώματα των αγίων δεν επαναλαμβάνονται. Είναι μοναδικά για τον καθένα. Είναι ο δικός τους δρόμος προς Εκείνον. Ο Θεός μας έδωσε εκατοντάδες τρόπους, για να φτάσουμε κοντά Του. Ένα δρόμο με χιλιάδες μονοπάτια. Και εμείς θέλουμε να πάμε όλοι από τον ίδιο. Και δεν χωράμε. Και στριμωχνόμαστε και σκάμε και δυσφορούμε, πνιγόμαστε και ταλαιπωρούμαστε. Γιατί; Μα γιατί δεν θέλουμε να ζήσουμε την ζωή που μας χάρισε Εκείνος. Προτιμούμε να ζούμε την ζωή ενός άλλου. Να φεύγουμε από την ευθύνη την μοναδικότητας. Και μόνο όταν πεθάνουμε θα καταλάβουμε ότι εμείς δεν ζήσαμε, μα κάποιος άλλος ως σκιά την θέση πήρε την δικιά μας.
το αντέγραψα από: Oρθόδοξο Δίκτυο Ενημέρωσης

4566 - Αγρυπνία απόψε στο Άγιο Όρος. Πανηγυρίζουν οι Ιερές Μονές Βατοπαιδίου και Φιλοθέου, η Ιερά Σκήτη του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου (Ξενοφωντινή) και πολλά Κελλιά.Αγρυπνία για την εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου (25.3/7.4) απόψε σε ολόκληρο το Άγιο Όρος. Πανηγυρίζουν οι Ιερές Μονές Βατοπαιδίου και Φιλοθέου, η Ιερά Σκήτη του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου (Ξενοφωντινή) καθώς και πολλά Κελλιά και Καλύβες.
.......Των πανηγυρικών εκδηλώσεων στην Ι.Μ. Βατοπαιδίου θα προεξάρχει ο Σεβ. Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, στην δε Ι.Μ. Φιλοθέου ο Σεβ. Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας. 

4565 - Κυκλοφόρησε ο πρώτος τόμος των Απάντων του Αγιορείτη Αγίου Γερασίμου ΠαλλαδάἉγίου Γερασίμου Παλλαδᾶ Ἅπαντα,
εἰσαγωγὴ - κριτικὴ ἔκδοση Ἑλένης Σ. Χατζόγλου - Μπαλτᾶ δ. φ.,
τόμος Α΄,
συνέκδοση: Σύλλογος πρὸς διάδοσιν Ὠφελίμων Βιβλίων - Ἱερὰ Μεγίστη Μονὴ Βατοπαιδίου,
Ἀθῆναι - Ἅγιον Ὄρος 2014,
 σελ. α΄-ιδ΄+278. 

Μὲ ἀφορμὴ τὴν συμπλήρωση 300 ἐτῶν (1714-2014) ἀπὸ τὴν κοίμηση τοῦ ἁγίου Γερασίμου, κυκλοφόρησε ὁ πρῶτος τόμος τῶν «Ἁπάντων» τοῦ συγγραφικοῦ του ἔργου. Πρόκειται γιὰ μία καλαίσθητη ἔκδοση 300 σελίδων, τὴν ὁποία ἀνέλαβαν ἀπὸ κοινοῦ ἡ Ἱερὰ Μεγίστη Μονὴ Βατοπαιδίου Ἁγίου Ὄρους καὶ ὁ «Σύλλογος πρὸς διάδοσιν Ὠφελίμων Βιβλίων» (ποὺ ἱδρύθηκε μὲ ἕδρα στὴν Ἀθήνα τὸ 1899 ἀπὸ τὸν Δημήτριο Βικέλα). Τὴν ἔκδοση ἐπιμελήθηκε ἡ διδάκτωρ φιλολογίας Ἑλένη Χατζόγλου - Μπαλτᾶ. 

4564 - Η οσία πόρνη. Το θαύμα της μετάνοιαςΓράφει ο Μοναχός Μωυσής, Αγιορείτης
Πριν 1.400 χρόνια μια κοπέλα, μόλις δώδεκα ετών, κάπου στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, μπλέκεται στα δίχτυα του αγοραίου έρωτα. Δίνεται με σώμα και ψυχή στην πτώση, στην αμαρτία, στη φθορά.
Η σαρκολατρεία, η ηδονοθηρία, η ακόρεστη λαγνεία την κατακυριεύουν πολύ νωρίς. Επί δεκαεπτά ολόκληρα χρόνια ζούσε αχόρταγα αυτή τη ζωή δίχως αναστολές, ντροπές, επιφυλάξεις, ενοχές και τύψεις. Θεωρούσε τον εαυτό της ελεύθερο, ανεξάρτητο, ανεξέλεγκτο και ακατανίκητο. Θαύμαζε την ωραιότητά της, τα πλούτη της, τις κατακτήσεις της και την προκλητικότητά της.

4563 - Αγιορείτες Άγιοι εορτάζοντες την 6η Απριλίου