Τετάρτη, 2 Απριλίου 2014

4553 - Η Ιερά Μητρόπολη Κέρκυρας ευχαριστεί το Βατοπαίδι300 κιλά ψάρι προσέφερε η Ιερά Μονή Βατοπαιδίου στην Ιερά Μητρόπολη Κερκύρας για την εορτή του Ευαγγελισμού. 
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντιων Νήσων κ Νεκτάριος ευχαρίστησε τον γέροντα Εφραίμ, καθηγούμενο της Ιεράς Μονής, διότι δεν λησμονεί τις ανάγκες της εν τω κόσμω προσπαθείας της Εκκλησίας και συνδράμει στην ανακούφιση των ανθρώπων που δυσκολεύονται. 
Τα ψάρια δόθηκαν στις οικογένειες που βοηθιούνται σε μηνιαία βάση από τα Κοινωνικά Παντοπωλεία της Κέρκυρας και της Λευκίμμης, που λειτουργούν στα πλαίσια του φιλανθρωπικού έργου της τοπικής Εκκλησίας.

4552 - Νέα Ενορία Οσίου Πορφυρίου Καυσοκαλυβίτη στην Ολλανδία. Φωτογραφίες από την πρώτη Θεία ΛειτουργίαΤ Σάββατο 29 Μαρτίου 2014 Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου κ. θηναγόρας τέλεσε τν πρώτη Θεία Λειτουργία στ νέα νορία το σίου Πορφυρίου το Καυσοκαλυβίτου στ Τίλμπουργκ (Tilburg), στν λλανδία.
Σ’ ατν τν Πανεπιστημιούπολη ο ερες τς νορίας τς Οτρέχτης τελοσαν μία φορ τ μνα τ Θεία Λειτουργία π πολλ χρόνια.  
Πιστο πο νήκουν στν νορία το γίου Νεκταρίου το ϊντχόφεν (Eindhoven) κα πο κατοικον στ Τίλμπουργκ ζήτησαν τν ελογία το Μητροπολίτου θηναγόρου γι τ δημιουργία τς νέας νορίας.

4551 - Όσιος Γρηγόριος ο Βυζάντιος (14ος αι.)
Λεπτομέρεια φορητής εικόνας
Ιεράς Κοινότητας (1849)
Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 2 Απριλίου


Την καταγωγή είχε από το Βυζάντιο. Ο πόθος του για την αγγελομίμητη ζωή τον έφερε στα όρια της Μεγίστης Λαύρας, στην σκήτη της Γλωσσίας, τη σημερινή Προβάτα. 
.......Έφθασε σε τέτοια ύψη αρετών, ώστε αξιώθηκε να λαμβάνει τροφή από αγγέλους. Ιδιαίτερα έγινε γνωστός ως μύστης της αδιάλειπτης νοεράς προσευχής. Της νηπτικής του  φιλοσοφίας μαθητής υπήρξε και ο μέγας Γρηγόριος ο Παλαμάς. Ο άγιος Φιλόθεος ο Κόκκινος γράφει, πως των εκεί αναχωρητών ήταν «έξαρχος και κορυφαίος… θαυμάσιος… μέγας και περιβόητος στην ησυχία και στη νήψη και θεωρία, σ’ εκείνους τους καιρούς. Τον θαύμαζαν όχι μόνο οι συνασκητές του, αλλά πολύ περισσότερο στην πατρίδα του το Βυζάντιο».