Τρίτη, 1 Απριλίου 2014

4550 - Γέροντας Ιωσήφ Ησυχαστής: Προς νέον ερωτήσαντα περί της «ευχής»Αγαπητέ εν Χριστώ αδελφέ μου, εύχομαι να είσαι καλά. Εσήμερον έγινα κάτοχος της επιστολής σου και σε δίδω απάντησιν εις όσα μου γράφεις. Αι πληροφορίες, όπου ζητείς, δεν απαιτούσι καιρόν και κόπον δια να σκεφθώ να σε απαντήσω.
Η νοερά προσευχή εις εμένα είναι όπως η τέχνη του καθενός, καθότι εργάζομαι αυτήν τριανταέξ και επέκεινα χρόνια.
Όταν εγώ ήλθα στο Άγιον Όρος, εζήτησα απ’ ευθείας τους ερημίτας, οπού εργάζονται την προσευχήν. Τότε υπήρχαν πολλοί – πριν σαράντα χρόνια - οπού είχαν ζωή μέσα τους. Άνθρωποι αρετής. Γεροντάκια παλαιά. Από αυτούς εκάναμε Γέροντα και τους είχαμεν οδηγούς.
Λοιπόν η πράξις της νοεράς προσευχής είναι να βιάσης τον εαυτόν σου να λέγης συνεχώς την ευχήν με το στόμα, αδιαλείπτως. Εις την αρχήν γρήγορα· να μην «Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησόν με». Όταν αυτό πολυχρονίση, το συνηθίζει ο νους και το λεγει. Και γλυκαίνεσαι ωσάν να έχης μέλι στο στόμα σου. Και θέλεις όλο να το λέγης. “Αν το αφήνης, στενοχωρείσαι πολύ.

4549 - Περί Προσευχής (Γέροντας Ιωσήφ Βατοπαιδινός)Οι Άγιοι Πατέρες μας επενόησαν διαφόρους πρακτικούς τρόπους αυτοσυγκεντρώσεως και ασκήσεως της μονολογίστου ευχής και επικλήσεως. Η εργασία αυτή ονομάζεται νήψις και καρδιακή ή νοερά προσευχή και ένας είναι ο κύριος σκοπός της, η τήρησι και φυλακή του νοός. Αν «η παράχρησις των νοημάτων γεννά την κατάχρησιν των πραγμάτων», που είναι και η κατ’ ενέργειαν αμαρτία, τότε επιβάλλεται η τήρησι του νοός, ώστε απ’ αυτή την πρώτη σκέψι, την «προσβολή», και εκ προοιμίων να αποκόπτεται η παντοειδής κακία και έτσι να επιτυγχάνεται ακόπως η σωτηρία. «Εις τας πρωΐας απέκτεινον πάντας τους αμαρτωλούς της γής» (Ψλ. 100, 8), λέγει ο Δαυίδ, και «θυγάτηρ Βαβυλώνος η ταλαίπωρος… μακάριος ος κρατήσει και εδαφιεί τα νήπιά σου προς την πέτραν» (Ψλ. 136, 8-9). Η αναφορά «εις τας πρωίας» και «τα νήπια» υπονοεί την προσβολή και την αρχή κάθε νοήματος.

4548 - Αποστολές της Αγίας Ζώνης της Θεοτόκου στη Θάσο

Αντιγράφω από το αξιόλογο blog η ΛΕΙΨΑΝΟΘΗΚΗ:
Η λειψανοθήκη αναδημοσιεύει εδώ την πολύ ενδιαφέρουσα εργασία των Χαλκιά Γεώργιου και Τζίμα Πέτρου με τίτλο: AΓΙΑΖΩΝΙΤΕΣ ΜΟΝΑΧΟΙ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΘΑΣΟΥ (1809-1912) που δημοσιεύθηκε στον Β΄ τόμο των Πρακτικών του Γ΄ Διεθνούς Συνεδρίου Βαλκανικών Ιστορικών Σπουδών με θέμα: "Η ΚΑΒΑΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ. Η ΚΑΒΑΛΑ ΚΑΙ Η ΘΡΑΚΗ. ΙΣΤΟΡΙΑ – ΤΕΧΝΗ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ. Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα" που διοργανώθηκε από το ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΚΑΒΑΛΑΣ στην Καβάλα στις 17 και 18 Σεπτεμβρίου 2010.

4547 - Εκπλήρωση Τάματος στην Παναγία ΠαραμυθίαΑναρτημένο στα αφιερώματα της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας Παραμυθίας που βρίσκεται στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου, βρίσκεται από χθες το μετάλλιο της πρωταθλήτριας ομάδας ποδοσφαίρου του ΑΠΟΕΛ κατά την περίοδο 2012 – 13.
Την εκπλήρωση του τάματος έκανε ο εκπρόσωπος τύπου του ΑΠΟΕΛ Πανίκος Χατζηλιασής, ο οποίος επισκέφθηκε τις τελευταίες μέρες το Άγιο Όρος και την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου.

4546 - Ο Γέρων Νίκων Νεασκητιώτης στο Βόλο: «Η ιεραποστολή στην καθημερινή μας ζωή»

Στον Ι. Ν. Αναλήψεως του Χριστού Βόλου, μίλησε ο Γέρων Νίκων από τη Νέα Σκήτη του Αγίου Όρους τη Δευτέρα 31 Μαρτίου. Ο π. Νίκων ανέπτυξε το θέμα: «Η ιεραποστολή στην καθημερινή μας ζωή». Την ομιλία μπορείτε να την παρακολουθήσετε στο video που ακολουθεί.

4545 - Αγιορείτες Άγιοι εορτάζοντες τον Απρίλιο

Δείτε τους 20 Αγιορείτες Αγίους, η Μνήμη των οποίων τιμάται τον Απρίλιο, στον πίνακα που ακολουθεί: