Σάββατο, 29 Μαρτίου 2014

4538 - Αν έρθει η χάρη του Θεού, όλοι και όλα αλλάζουν (Άγιος Πορφύριος)Αν έρθει η χάρη του Θεού, όλοι και όλα αλλάζουν, έλα όμως που για να έρθει, χρειάζεται πρώτα να ταπεινωθούμε! Μπορεί κάποιος να μιλάει για τις αμαρτίες του και να είναι υπερήφανος κι άλλος να μιλάει για τις αρετές του και να είναι ταπεινός. Να είμαστε ταπεινοί, αλλά να μην ταπεινολογούμε. Η ταπεινολογία είναι παγίδα του διαβόλου, που φέρνει την απελπισία και την αδράνεια, ενώ η αληθινή ταπείνωση φέρνει την ελπίδα και την εργασία των εντολών του Χριστού.
Ο κενόδοξος την ψυχή του την αποξενώνει απ την αιώνια ζωή. Τελικά ο εγωισμός είναι σκέτη κουταμάρα! Η κενοδοξία μας κάνει κούφιους. Όταν κάνομε κάτι για να επιδειχθούμε, καταντούμε άδειοι ψυχικά. Ο,τι κάνομε, μα το κάνομε για να ευχαριστήσομε τον Θεό, ανιδιοτελώς, χωρίς κενοδοξία, χωρίς υπηρηφάνεια, χωρίς εγωισμό, χωρίς, χωρίς…

4537 - Ψωμί Αγιορείτικο
Αν υπάρχει η δυνατότητα και ψήσουμε αυτό το ψωμί σε ξυλόφουρνο, όποιος το δοκιμάσει, δεν υπάρχει περίπτωση να το ξεχάσει ποτέ. 
Είναι η συνταγή που χρησιμοποιούν οι Αγιορείτες μοναχοί, για να παρασκευάζουν τον άρτον τον επιούσιον.

4536 - Νηστεύοντες αδελφοί σωματικώς, νηστεύσωμεν και πνευματικώς (Ομιλία του π. Λουκά Φιλοθεΐτου στην Αμφιλοχία)Η ομιλία από τον οσιολογιώτατο μοναχό της Ιεράς Μονής Φιλοθέου Αγίου Όρους  π. Λουκά, με θέμα: «Νηστεύοντες αδελφοί σωματικώς, νηστεύσωμεν και πνευματικώς», έγινε την Κυριακή 16 Μαρτίου 2014 (Κυριακή Β’ Νηστειών) στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Αμφιλοχίας.

Ο αγιορείτης μοναχός π. Λουκάς μέσα από την θεολογική του παιδεία, τον πλούτο των γνώσεών του και την επικοινωνία του με τους νέους, μετέφερε σκέψεις και εμπειρίες από το Περιβόλι της Παναγιάς.

4535 - Ο πύργος του Προσφόριου στην Ουρανούπολη


Στα προπύλαια του Αγίου Όρους, προσκυνητές και επισκέπτες της Ουρανούπολης θαυμάζουν το επιβλητικό κτίσμα που δεσπόζει στο χώρο, τον περίφημο πύργο του Προσφόριου. Πρόκειται για ένα μνημείο μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής με πολυκύμαντη ιστορία που έπαιξε ρόλο μέχρι πρόσφατα σε γεγονότα και καταστάσεις της περιοχής.
Στον πύργο κατοίκησαν πρόσφυγες κυρίως από την Προποντίδα μετά το 1922 αλλά και το αγγλικής-αυστραλιανής καταγωγής ζεύγος Lock το 1928, το οποίο παρείχε βοήθεια στους πρόσφυγες του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και αργότερα τους σεισμοπαθείς του 1932, ενώ παράλληλα προέβη σε επισκευές του κτίσματος.

4534 - Φωτογραφίες από την πανήγυρη του Οσίου Ιωακείμ του Παπουλάκη στο Βατοπαίδι


Ο Μητροπολίτης Λευκάδος κ. Θεόφιλος, αποδεχόμενος την πρόσκληση του πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου π. Εφραίμ, βρέθηκε στην Ι.Μ. Βατοπαιδίου, προκειμένου να προεξάρχει των ακολουθιών προς τιμήν του Οσίου Ιωακείμ του «Παπουλάκη». Τον Σεβασμιώτατο συνόδευαν ο π. Παναγιώτης Ζαβιτάνος διευθυντής του Γηροκομείου μας, ο π. Αθανάσιος Κοσμάς υπεύθυνος του λογιστηρίου της Ι. Μητροπόλεώς μας , ο διακ. Χριστοφόρος Αραβανής υπεύθυνος του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου και ο εκκλησιαστικός υπάλληλος της Ι. Μητροπόλεως κ. Γεώργιος Φατούρος. Ο Σεβασμιώτατος, τιμώντας τον Όσιο, ο οποίος καταγόταν από την Ιθάκη και εμόνασε στην Ι.Μ. Βατοπαιδίου, συμμετείχε στην ετήσια πανήγυρη της Μονής, δεχόμενος την αβραμιαία φιλοξενία του π. Εφραίμ και της συνοδείας του.

4533 - Άγιος Πορφύριος: Κανείς δεν μπορεί να φθάσει στον Θεό, αν δεν περάσει απ’ τους ανθρώπους


Είμαστε ευτυχισμένοι, όταν αγαπήσουμε όλους τους ανθρώπους μυστικά. Θα νιώθουμε τότε ότι όλοι μας αγαπούν. Κανείς δεν μπορεί να φθάσει στον Θεό, αν δεν περάσει απ’ τους ανθρώπους... Ν’ αγαπάμε, να θυσιαζόμαστε για όλους ανιδιοτελώς, χωρίς να ζητάμε ανταπόδοση. Τότε ισορροπεί ο άνθρωπος. Αυτό είναι το μεγαλύτερο μυστήριο της Εκκλησίας μας. Να γίνομε όλοι ένα εν Θεώ.
Η αγάπη στον αδελφό μας προετοιμάζει ν’ αγαπήσομε περισσότερο τον Χριστό. Ας σκορπίζομε σε όλους την αγάπη μας ανιδιοτελώς, αδιαφορώντας για τη στάση τους. Όταν έλθει μέσα μας η χάρις του Θεού, δεν θα ενδιαφερόμαστε αν μας αγαπάνε ή όχι, αν μας μιλάνε με καλοσύνη. Θα νιώθουμε την ανάγκη εμείς να τους αγαπάμε όλους. Είναι εγωισμός να θέλομε οι άλλοι να μας μιλάνε με καλοσύνη.
Όταν αγαπάμε χωρίς να επιδιώκομε να μας αγαπάνε, θα μαζεύονται όλοι κοντά μας σαν τις μέλισσες.