Δευτέρα, 24 Μαρτίου 2014

4516 - Ομιλία για τον Άγιο Πορφύριο Καυσοκαλυβίτη στην Ι.Μ. ΘεσσαλονίκηςROMFEA.GR | Εκδήλωση με θέμα: "Ο όσιος Πορφύριος, ένας άγιος, μια πρόταση ζωής" με ομιλητή τον ομότιμο καθηγητή Πανεπιστημίου κ. Γεώργιο Κρουσταλλάκη, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 22 Μαρτίου.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, παρουσία του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου.
Ο ομιλητής με τον βιωματικό του λόγο προσέφρε παρηγοριά και δύναμη στις ψυχές όλων των παρισταμένων και τους ενέπνευσε με την σκιαγράφηση της προσωπικότητος του οσίου την αγάπη για τον Χριστό, την χαρά, την ελευθερία και την ελπίδα, που είναι τα κύρια χαρακτηριστικά ενός χριστιανού, και τα οποία ετόνιζε συνεχώς ο όσιος Πορφύριος.

4515 - Ο Πατριάρχης Γρηγόριος Ε΄. Η επιχειρηθείσα αλλοίωση της ιστορίαςΘΕΟΔΩΡΟΥ ΖΗΖΗ ΠΡΩΤΟΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΥ
ΚΑΘ. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

1. Ο Σταυρός του Χριστού
Τον Σταυρό του Κυρίου προβάλλει σήμερα η Εκκλησία εις προσκύνησιν για να μας ενισχύσει στην πορεία προς το Πάσχα. Από την εξουθένωση και την καταισχύνη του Σταυρού επήγασε το χαρμόσυνο μήνυμα της Αναστάσεως. Συντρίβονται τα ανθρώπινα κριτήρια, οι ανθρώπινες εκτιμήσεις και αξιολογήσεις με το Σταυρό του Χριστού. ό,τι φαίνεται σκάνδαλο, μωρία και ανοησία και καταφρόνια αποδεικνύεται δύναμη, σοφία, αγιασμός και δόξα.

4514 - Οι δύο εξορίες του Εθνοϊερομάρτυρος Γρηγορίου Ε΄ στο Άγιο ΌροςΟ Εθνοϊερομάρτυς Γρηγόριος Ε΄ διετέλεσε τρεις φορές Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως και εξορίσθη δύο φορές στο Άγιο Όρος, όπου παρέμεινε συνολικά περί τα 17 έτη.

* Ἡ πρώτη πατριαρχεία (9. 5. 1797 – 19. 12. 1798)
καί ἡ πρώτη ἐξορία  (Δεκέμβριος 1798 – Σεπτέμβριος 1806).
* Ἡ δεύτερη πατριαρχεία (24. 9. 1806 – 8. 7. 1808)
καί ἡ δεύτερη ἐξορία (Σεπτέμβριος 1808 - Ἰανουάριος 1919).
* Ἡ τρίτη πατριαρχεία (Δεκέμβριος 1818 - Ἀπρίλιος 1821)

Ἡ πρώτη ἐξορία
Γρηγόριος πέβαλε τυπικά τήν παραίτησή του τήν 19η Δεκεμβρίου 1798 καί πομακρύνθηκε στή Χαλκηδόνα. κε παράμεινε λίγο, διότι τόπος τς ξορίας του μετατράπηκε καί ρίστηκε Μονή Εκοσιφοίνισσας, στήν παρχία τς Δράμας, π’ που μως διατάχθηκε νά μεταβε στό γιο ρος.

4513 - Ο Προηγούμενος της Ι.Μ. Ιβήρων, Γέροντας Βασίλειος, στην Ι.Μ. ΑρκαλοχωρίουΤην Παρασκευή 21 Μαρτίου, η Ιερά Μητρόπολη Αρκαλοχωρίου υποδέχθηκε με αισθήματα χαράς και συγκίνησης το Γέροντα Βασίλειο, Προηγούμενο της Ιεράς Μονής Ιβήρων του Αγίου Όρους.
Κλήρος και λαός είχαν την ιδιαίτερη ευλογία να τον δουν από κοντά, να ακούσουν και να ωφεληθούν από τα βιώματα και την πλούσια πνευματική εμπειρία του π. Βασιλείου.
Ο Γέρων Βασίλειος Ιβηρίτης συνδέεται με τη Μητρόπολή μας. Κατάγεται από το Κεφαλοβρύσι της Επαρχίας Βιάννου, υπήρξε μαθητής του ιστορικού Γυμνασίου της Άνω Βιάννου και διετέλεσε ως λαϊκός καθηγητής στο Γυμνάσιο Αρκαλοχωρίου, κατά το σχολικό έτος 1961-1962.
Στο διάστημα της παραμονής του στην Ιερά Μητρόπολή μας τέλεσε την Παρασκευή 21 Μαρτίου, στον Ιερό Ναό του Μιχαήλ Αρχαγγέλου Άνω Βιάννου, την ακολουθία της Γ΄ Στάσης των Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο και ομίλησε επικαίρως.

4512 - Το 'Αγιον 'Ορος και η Επανάσταση του 18214511 - Hγούμενος Εφραίμ: «Η Ορθοδοξία είναι ο θησαυρός μας»Του Αιμίλιου Πολυγένη 
Για το νόημα του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού μίλησε ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου Γέροντας Εφραίμ, μετά το πέρας του κατανυκτικού εσπερινού στο ιερό προσκύνημα του Χριστού στα Σπάτα.
Ο Γέροντας Εφραίμ ανέφερε ότι ο Χριστός έδειξε πόσο ποθούσε τον Σταυρό, πόσο ποθούσε το πάθος, γι΄αυτό οι πατέρες αναφέρουν ότι ο Χριστός δεν σταυρώθηκε από ηττοπάθεια.
"Η μετάνοια είναι ο τρόπος της σταυρικής ζωής, ο πόθος του Θεού που έρχεται δια των εντολών", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ηγούμενος Εφραίμ.

4510 - Ο Ηγούμενος της Ι.Μ. Μεγίστης Λαύρας κοντά στους νέουςΣε αγιορείτικη ατμόσφαιρα τελέσθηκε ο κατανυκτικός εσπερινός στον Ιερό Ναό Αγίας Σοφίας Ν. Ψυχικού από τον καθηγούμενο της Ι.Μ.Μ Λαύρας Γέροντα Πρόδρομο ο οποίος κήρυξε το θείο Λόγο αναφερόμενος στη δύναμη του Σταυρού την περίοδο της Μ. Τεσσαρακοστής.
Αργότερα ο Γέροντας Πρόδρομος  κατευθύνθηκε στο νεανικό κέντρο όπου και ξεναγήθηκε στις αίθουσες του κοινωνικού φροντιστηρίου ενώ οι νέοι μας είχαν την ευκαιρία να ακούσουν και να συζητήσουν λόγους παρηγορητικούς αλλά και επίκαιρα θέματα.
Τέλος, ο Γέροντας αφού εξέφρασε τη στήριξή του και την αγάπη του για τους νέους, ευχήθηκε όπως ο Κύριος χαρίσει φώτιση και δύναμη στους πνευματικούς αγώνες.