Σάββατο, 22 Μαρτίου 2014

4501 - Ο Γέρων Δανιήλ Κατουνακιώτης εξιστορεί συγκινητικές στιγμές της ζωής του στο Άγιον Όρος


- Μανώλης Μελινός: Γέροντα, μιλήστε μας και γι' άλλους αγίους πατέρας που σαν άνθη εύοσμα ήνθισαν εδώ στα τραχιά βράχια της αγιορειτικής ερήμου -μερικοί, δόξα τω Θεώ, ζουν ακόμη ανάμεσά μας- και λείαναν και λειαίνουν με τη ροή του ασκητικού ιδρώτος και των δακρύων τις αιχμηρές αυτές πέτρες. Γνήσιοι «βιασταί της Βασιλείας των Ουρανών», όπως ο παπα-Εφραίμ ο Κατουνακιώτης, ο Γέρων Γεράσιμος ο Μικραγιαννανίτης... Τους γνωρίσατε όσον ελάχιστοι. Πείτε μας, παρακαλώ, γι' αυτούς.

4500 - Ο Γέρων Θεόφιλος: Η «Αγία Ψυχή» (†1870)Ο πατήρ Θεόφιλος, κατά κόσμον Θεοδώρητος, γεννήθηκε το 1777. Ασκούσε το επάγγελμα του επιπλοποιού, αφιέρωνε όμως πολύ χρόνο στο να εξυπηρετεί τους χριστιανούς, όταν προέκυπταν διαφορές με τους Τούρκους στο δικαστήριο, επειδή γνώριζε τέλεια την τουρκική γλώσσα.
Βλέποντας την ματαιότητα όλων των επιγείων, αναχώρησε για το Άγιον Όρος. Εισήλθε στην Μονή του Αγίου Παντελεήμονος, περίπου το 1800. Κατόπιν, πήγε στην Σκήτη των Καυσοκαλυβίων, όπου έζησε για έξι χρόνια. Αργότερα, τον καιρό της Ελληνικής Επαναστάσεως, έμενε στην Νέα Σκήτη.
Από όλους τους συνασκητές του, έλαβε ένα αγαθό και τιμητικό παρατσούκλι που τον συνόδευε ισόβια: «Αγία Ψυχή». Τον τίτλο αυτόν, του τον έδωσαν όσοι έμεναν τότε στην Νέα Σκήτη για την εξαιρετική καλωσύνη του και για την ολοκληρωτική αγάπη του προς όλους. Γνωρίζοντας καλά τα τουρκικά, υπερασπίσθηκε με επιτυχία πολλούς μοναχούς, ελευθερώνοντας άλλον από τον θάνατο και άλλον από κάποια δυστυχία. Συχνά, μάλιστα, κινδύνευσε να συλληφθεί ο ίδιος αντί των αδελφών του, για τους οποίους παρακαλούσε να σωθούν. Βλέποντας την μαρτυρική του διάθεση, πολλοί Τούρκοι έλεγαν:

4499 - Ομιλία του Γέροντα Ιωσήφ του Βατοπαιδινού για τον ζωοποιό ΣταυρόΓιά μας τους μοναχούς το νόημα του Σταυρού είναι το κέντρο του σκοπού μας, είναι το καύχημα μας, είναι η ελπίδα μας και η προσδοκία μας. Όταν βλέπωμε την λύσσα του εχθρού, όταν βλέπωμε τις πολύμορφες αδυναμίες της δικής μας φύσεως, όταν βλέπωμε τα πάθη και τις επιθυμίες πού μας πολιορκούν και απειλούν να μας εκμηδενίσουν, τότε άτενίζομε τον Σταυρό και αντλούμεν όλο το θάρρος να αγωνιστούμε και στο τέλος γινόμεθα νικητές.
Το άξιωσημείωτο είναι πώς να τον άγκαλιάσωμε και πώς να τον σηκώσωμε απρόσκοπτα. Διότι μόνον έτσι, διά της αναβάσεως μας επί του Σταυρού, θα δούμε πίσω από αυτόν τα σύμβολα της αναστάσεως. Μόνον εκείνοι πού αποθνήσκουν, εκείνοι και θα ζήσουν. Όποιος θέλει να βρή την ζωήν του, θα την «όπωλέση»· κι όποιος «τήν απωλέση ένεκεν εμού και του Ευαγγελίου», δηλαδή όποιος σηκώσει τον Σταυρό, εκείνος βέβαια δικαιούται να την αναστήση. Γι’ αυτό απόψε με μεγαλύτερη ευλάβεια να άκούσωμε τα ωραία εκείνα ύμνολογικά ποιήματα των Πατέρων μας- να προσκυνήσωμε το σύμβολο εκείνο το όποιο ο διάβολος πρόβαλε σαν κατάρα και ο Κύριος μας το μετέβαλε σε ευλογία για νά καταστρέψη αυτόν καί, δεύτερον, για να δώση σε μας όπλο ακαταμάχητο. Ατενίζοντες τον Σταυρό του Κυρίου μας, αναζητούμε με δίψα συνεχώς να μην παύσωμε να «αίρωμεν» αυτόν, γιατί πίσω από αυτόν είναι το πάν της επιτυχίας μας.

4498 - Πώς είδαν από θάλασσα το Άγιον Όρος γυναίκες της Δύσεως, μεταξύ 1888 και 1930, της Veronica Della Dora.......Μεταξύ του 1897 και του ξεσπάσματος του πρώτου παγκοσμίου πολέμου, το Γαλλικό περιοδικό Revue Générale des Sciences Pures et Appliques οργάνωσε πενήντα εκπαιδευτικές κρουαζιέρες ανοιχτές σε όποιον (ή οποια)δήποτε μπορούσε να πληρώσει τα έξοδα. Οι πρώτες κρουαζιέρες πέρασαν και από τον Άθωνα.
.......Η διαφήμιση υποσχόταν στους επιβάτες όλα τα μεγάλα παράκτια μοναστήρια σε μία μέρα.
.......Στα μοναστήρια οι μεν άνδρες θα μπορούσαν να θαυμάσουν τις τοιχογραφίες, την αρχιτεκτονική, αλλά και διάφορες τυπολογίες μοναχών, οι δε γυναίκες να ικανοποιηθούν με την εξωτερική θέα των μοναστηριών.

4497 - Η Γ΄ Στάση των Χαιρετισμών χοροστατούντος του Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας Αρχιμ. Προδρόμου, στην Αγ.Σοφία Ν.ΨυχικούΓραφείο Ειδήσεων Amen.gr
Σε κλίμα κατάνυξης, χοροστατούντος του Καθηγουμένου της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους τελέστηκε το απόγευμα της Παρασκευής η Γ' Στάση των Χαιρετισμών στον Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας στο Ν.Ψυχικό. Ο ναός ήταν κατάμεστος από πιστούς που με ευλάβεια συμπροσευχήθηκαν και προσκύνησαν την ιερά εικόνα της Θεοτόκου. Τον Θείο λόγο κήρυξε ο προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Παπάγου ο Αρχιμανδρίτης Π. Αλέξιος.

4496 - Πανηγυρίζει η Ιερά Μονή ΞηροποτάμουΤων Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων σήμερα 22/9 Μαρτίου στο Άγιο Όρος και πανηγυρίζει η Ιερά Μονή Ξηροποτάμου, το Καθολικό της οποίας τιμάται στη Μνήμη τους.
Λόγω της Τεσσαρακοστής οι εκδηλώσεις μετατέθηκαν κατά μία ημέρα και αρχίζουν απόψε με την Αγρυπνία.
Αύριο Κυριακή 23 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία.
Σχετικό:

4495 - Αγιορείτικη αγρυπνία στο προσκύνημα του Χριστού στα Σπάτα (video - φωτογραφίες)

Σπάτα | Αιμίλιος Πολυγένης
Με αγιορείτικη κατάνυξη τελέστηκε το βράδυ της Παρασκεύης, αγρυπνία στο ιερό προσκύνημα του Χριστού στα Σπάτα.
Βατοπαιδινοί πατέρες μετέφεραν νοερά τους πιστούς με τις ψαλμωδίες τους στο περιβόλι της Παναγίας.
Νωρίτερα στον κατάμεστο από νωρίς Ιερό Ναό της Αναστάσεως του Κυρίου, τελέστηκε η Γ΄ Στάση των Χαιρετισμών της Υπεραγίας Θεοτόκου.
Της Ιεράς Αγρυπνία προεξάρχει ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, Αρχιμανδρίτης Γέροντας Εφραίμ.
Στο ιερό παρέστη και συμπροσευχήθηκε ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος.