Παρασκευή, 21 Μαρτίου 2014

4494 - Μοναχός Παύλος Χιλιανδαρινός (†21 Μαρτίου 2013)Διαβάστε εδώ:

4493 - Αρχιμανδρίτης Μωυσής Χιλιανδαρινός (†21 Μαρτίου 2010)


Σαν σήμερα στις 8/21 Μαρτίου 2010, σε ηλικία 87 ετών, εκοιμήθη ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Χιλιανδαρίου, Αρχιμανδρίτης Μωυσής, ο οποίος μόνασε 44 χρόνια στη Μονή Χιλιανδαρίου.
Γεννήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 1923 στην Καμένιτσα, κοντά στην πόλη Βάλιεβο και το κοσμικό του όνομα ήταν Στάνισλαβ Ζάρκοβιτς. Σε ηλικία 16 ετών έγινε δόκιμος μοναχός στο σερβικό Μοναστήρι Ζίτσα, στο Κράλιεβο, την εποχή που ηγούμενος ήταν ο Νικόλαος Βελιμίροβιτς. Στη διάρκεια του B΄ Παγκόσμιου Πολέμου πήγε στη Μονή Χιλανδαρίου του Αγίου Όρους. Το 1947 εκάρη Μοναχός και το 1949 Ιερομόναχος.
Διετέλεσε για πολλά χρόνια Προϊστάμενος και Αντιπρόσωπος της Μονής του στην Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους.
Εξελέγη Ηγούμενος της Μονής στις 22 Νοεμβρίου 1992. Κατά τη διάρκεια της ηγουμενίας του, η Μονή Χιλανδαρίου, η οποία αποτελεί το κύριο πνευματικό κέντρο των Σέρβων από τον 12ο αιώνα μέχρι σήμερα, γιόρτασε τα 800 χρόνια από την ίδρυσή της, το 1998.
Ακολουθούν φωτογραφίες:

4492 - Πρασινίζει και άλλο το Ρωσικό μοναστήριΣυνεχίζονται με εντατικό ρυθμό οι οικοδομικές εργασίες στα  αγιορείτικα καθιδρύματα, τα οποία συνδέονται με την παρουσία των Ρώσων  στο Άγιο Όρος, ώστε το 2016 να είναι όλα έτοιμα για τους πανηγυρικούς εορτασμούς με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 1000 ετών συνεχούς παρουσίας στο Περιβόλι της Παναγίας.
Το εντυπωσιακό Ρωσικό μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονος, κέντρο των εορταστικών εκδηλώσεων μαζί με την Ιερά Σκήτη Βογορόδιτσα, αλλάζει μορφή και γίνεται επιβλητικότερο αφού ανακατασκευάζονται όλα τα ερειπωμένα κτίρια, όπως το τεράστιο νοσοκομείο στο οποίο αυτές τις ημέρες τοποθετείται οροφή.
Ακολουθούν φωτογραφίες του μοναστηριού πριν και μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 1968.

4491 - Γέρων Νίκων Νεασκητιώτης - Η Παναγία


Oμιλία που έκανε  Γέρων Νίκων Νεασκητιώτης στην Βέροια στις 25-3-12


4490 - Ενθρόνιση του Ηγουμένου της Μονής Γρηγορίου (Στιγμές από τη Θεία Λειτουργία)

.......Αποσπάσματα από την Θεία Λειτουργία κατά την ημέρα της ενθρονίσεως του Ηγουμένου της Μονής Γρηγορίου, Γέροντα Χριστοφόρου.

4489 - Απευθείας μετάδοση της Αγρυπνίας με τον Γέροντα Εφραίμ και χορό Βατοπαιδινών Πατέρων
Το Διαδικτυακό Ραδιόφωνο Pemptousia FM θα μεταδώσει την Παρασκευή το βράδυ, στις 21:00, σε απευθείας σύνδεση με το Ιερό Προσκύνημα  του Χριστού στα Σπάτα, την Αγρυπνία που θα τελέσει ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπεδίου, Γέροντας Εφραίμ. Η Αγρυπνία, που θα γίνει στο πλαίσιο του Αγιορείτικου τριημέρου, θα περιλαμβάνει την Ακολουθία των Χαιρετισμών, του Όρθρου και τη Θεία Λειτουργία και θα ψάλλει χορός Βατοπαιδινών Πατέρων.