Τρίτη, 11 Μαρτίου 2014

4452 - Ιερά Κειμήλια της Ι. Μ. Παντοκράτορος Αγίου Όρους στην ΠολίχνηΑπό τον Ιερό Ναό Αγ. Ραφαήλ, Νικολάου & Ειρήνης ανακοινώνεται ότι, το Σάββατο 15.3.2014  στις 6.00 μ.μ. θα γίνει η υποδοχή του Τιμίου Ξύλου και τεμαχίου του Αρράφου Χιτώνα του Κυρίου μας, από την Ι. Μονή Παντοκράτορος Αγ. Όρους.
Της υποδοχής θα προστεί ο Σεβ. Μητροπολίτης Νεαπόλεως & Σταυρουπόλεως κ.κ. Βαρνάβας, ο οποίος στη συνέχεια θα τελέσει τον Μέγα Αρχιερατικό Εσπερινό.

Το Τίμιο Ξύλο και το τεμάχιο του Αρράφου Χιτώνα θα παραμείνουν στο ναό για προσκύνηση και θα αναχωρήσουν την Παρασκευή 21.3.2014  μετά την ακολουθία των Χαιρετισμών.  
Καθημερινά θα τελούνται ακολουθίες και ο ναός θα παραμένει ανοιχτός μέχρι τις 10.00 μ.μ.
Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα:

4451 - Δεν είμαι ούτε Έλληνας ούτε Ρώσος


Δεν είμαι ούτε Έλληνας ούτε Ρώσος. Είμαι Αθωνίτης

Αρχιμανδρίτης Σωφρόνιος Σαχάροφ (1896-1993)

4450 - Ομιλίες του Δικαίου της Ι. Σκήτης Αγίου Ανδρέου στην Ι.Μ. ΑιτωλίαςΣτην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας παραβρίσκεται το τριήμερο 10 – 12 Μαρτίου  ο αρχιμανδρίτης Εφραίμ, Δικαίος της Ιεράς Σκήτης Αγίου Ανδρέου Αγίου Όρους, κατόπιν προσκλήσεως του Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά.
Ο π. Εφραίμ χθες, το απόγευμα 10 Μαρτίου, μίλησε στη συνάντηση της Σχολής Γονέων στο Αγρίνιο, σε μια κατάμεστη από κόσμο αίθουσα, με θέμα: «Αμαρτωλός και Αμετανόητος».
Τονίζοντας την αξία του μυστηρίου της Μετανοίας μέσα από παραδείγματα, αναφέρθηκε στον κίνδυνο της αμετανοησίας και στην ευλογία της Θείας Χάρης στη ζωή του κάθε πιστού.   
Σήμερα Τρίτη 11 Μαρτίου, πραγματοποίησε ομιλία στην Ιερατική Σύναξη στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Αγρινίου.
Ο π. Εφραίμ, απευθυνόμενος στους ιερείς και διακόνους της Ι. Μητροπόλεως, τόνισε την αξία του Μυστηρίου της Ιερωσύνης, μέσα από την μαθητεία του σε αγιασμένους αγιορείτες πατέρες και την λειτουργική εμπειρία που βιώνει στο Περιβόλι της Παναγιάς.

4449 - Τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα, του Μοναχού Μωυσέως Αγιορείτου4448 - Ορθοδοξία και ΡωμαιοκαθολικοίΑρχιμ. Τύχωνα, Ηγουμένου Ι. Μ. Σταυρονικήτα, Αγίου Όρους
Η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι Αποστολική Εκκλησία, γιατί η πίστη Της στηρίζεται στην πίστη των αγίων Αποστόλων και ταυτίζεται με αυτή. Η σημερινή Ορθόδοξη Εκκλησία προέρχεται, ως αδιάκοπη συνέχεια από τους ίδιους τους αγίους Αποστόλους, και ιδιαίτερα οι αρχιερείς Της είναι απ’ ευθείας διάδοχοί Τους. Το ίδιο βίωμα, η ίδια πίστη, το ίδιο Πνεύμα, υπάρχει και πολιτεύεται και σήμερα στην Ορθόδοξη Εκκλησία, όπως και στην εποχή των αγίων Αποστόλων. Το έχει παραλάβει η κάθε μια γενιά από την προηγούμενη και το έχει διαφυλάξει αναλλοίωτο με τα μαρτύρια και τους ασκητικούς κόπους και αγώνες των Αγίων κάθε εποχής. «Οι Ορθόδοξοι Έλληνες είναι κληρονόμοι της αληθινής μορφής του Χριστιανισμού, που οι πρόγονοί τους, προσκολλημένοι στην Αλήθεια, με θυσίες συντήρησαν για να μη τους αφαιρεθή η ουράνια υιοθεσία».
Βέβαια υπάρχουν ορισμένες εξελίξεις, σε εξωτερικά όμως και δευτερεύοντα θέματα, αλλά η πίστη στην ουσία και στην πληρότητα της παραμένει η ίδια με την πίστη των Αγίων Αποστόλων. Βλέπουμε π.χ. να εξελίσσονται μέσα στην ιστορία η αρχιτεκτονική των ιερών Ναών, η εικονογραφία, το τυπικό της Εκκλησίας κ.λ.π., αλλά όλες αυτές οι νέες μορφές τονίζουν και εκφράζουν την μια Αποστολική πίστη, πηγάζουν και προέρχονται από το ένα Πανάγιο Πνεύμα και καταλήγουν πάντοτε και αποβλέπουν στη δοξολογία του εν Τριάδι αληθινού Θεού. Ακόμη και οι δογματικές αποφάσεις των αγίων Οικουμενικών Συνόδων δεν είναι τίποτε άλλο παρά διατυπώσεις των αληθειών που από την αρχή πιστεύονταν και αποτελούσαν βίωμα της Εκκλησίας.

4447 - Κειμήλια από έκθεση μουσειακού υλικού Καλύβης Αγίου Όρους


Η λειψανοθήκη της Ιεράς Καλύβης του Τιμίου Σταυρού, ρωσικής τεχνοτροπίας, με διάφορα ιερά λείψανα.

Η Ιερά και ιστορική Καλύβη της Παγκοσμίου Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού ευρίσκεται στην Μεγαλώνυμο Ιερά Σκήτη της Αγίας Θεοπρομήτορος Αγίας Άννης του Αγίου Όρους Άθω. Στον πολύ όμορφο ιστότοπο της Καλύβης βρήκαμε και έκθεση μουσειακού υλικού από όπου αλιεύσαμε και τα παρακάτω κειμήλια:

4446 - Αρχιμ. Γεωργίου Προηγουμένου Ι. Μ. Οσίου Γρηγορίου Αγίου Όρους: Ο Γάμος ως ΜυστήριονΕἶναι κοινὴ διαπίστωσις ὅτι σήμερον ὁ γάμος περνᾶ κρίσιν. Αὐτὸ μαρτυρεῖ τὸ πλῆθος τῶν διαζυγίων. Αὐτὸ μαρτυροῦν τὰ τόσα ζεύγη ποὺ χωρὶς νὰ φθάσουν εἰς τὸ διαζύγιον ζοῦν κατὰ συνθήκην καὶ κατ᾿ ἀνοχὴν συζυγικὴν ζωὴν καὶ δὲν εὑρίσκουν καμμίαν εὐτυχίαν καὶ καμμίαν χαρὰν εἰς τὸν δεσμόν των.
Ἓν σοβαρὸν αἴτιον τῆς κρίσεως αὐτῆς εἶναι ὅτι οἱ ἐρχόμενοι εἰς γάμου κοινωνίαν Χριστιανοὶ δὲν ζοῦν τὸν γάμον των, ὡς Μυστήριον.
Πολλοὶ Χριστιανοὶ ἐπηρεασμένοι ἀπὸ τὸ κοσμικὸν καὶ ἄθεον κλίμα τῆς ἐποχῆς μας, ποὺ εἶναι σήμερα διάχυτον (ἐφημερίδες, τραγούδια, περιοδικά, θεάματα, διαφημίσεις) ἀντιλαμβάνονται τὸν γάμον ὡς ἓν φυσικόν, βιολογικὸν ἢ κοινωνικοοικονομικὸν μόνον γεγονός. Ὁ πανσεξουαλισμὸς ἔχει ἐπηρεάσει βαθύτατα τὴν σκέψιν τοῦ συγχρόνου ἀνθρώπου μὲ ἀποτέλεσμα νὰ ἀποθέτῃ τὴν εὐτυχίαν του ἀποκλειστικῶς καὶ μόνον εἰς τὸ σέξ. Ἔτσι ὁ γάμος θεωρεῖται ὡς ἐν νόμιμον καὶ ἐγκεκριμένον ἀπὸ τὴν κοινωνίαν ἐρωτικὸν παιχνίδι, χωρὶς καμμίαν συνείδησιν εὐθύνης καὶ ἀποστολῆς. Ὅταν παρέλθῃ ἡ ἐρωτικὴ εὐχαρίστησις τότε καὶ ὁ γάμος δὲν ἔχει νόημα. Οἱ σύζυγοι χωρίζουν διὰ νὰ εὕρουν νέον σύντροφον καὶ νέαν περιπέτειαν.

4445 - Ομιλία του π. Αθανασίου του Σιμωνοπετρίτη στη Βέροια

Ομιλία με θέμα «Ορθοδοξία - Δόγμα - Ήθος» πραγματοποίησε στον Ιερό Ναό του Αγίου Αντωνίου Βέροιας ο π. Αθανάσιος Σιμωνοπετρίτης, Υμνογράφος της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας.
Η ομιλία του πατρός Αθανασίου πραγματοποιήθηκε την Κυριακή της Ορθοδοξίας (9/3/2014),  αμέσως μετά το σύντομο κήρυγμα του Σεβ. Μητροπολίτη Βεροίας κ. Παντελεήμονα.