Δευτέρα, 10 Μαρτίου 2014

4444 - Απόσπασμα από τη συναυλία «Χριστού Εραστής. Αθανάσιος ο εν Άθω»Απόσπασμα από τη συναυλία που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 8 Μαρτίου στο φουαγέ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με τίτλο «Χριστού Εραστής. Αθανάσιος ο εν 'Αθω». Ο Βυζαντινός Χορός Τρόπος με χοράρχη τον Κωνσταντίνο Αγγελίδη έψαλε μέλη Αγιορειτών και Κωνσταντινουπολιτών μελοποιών, αφιερωμένα στον Άγιο Αθανάσιο τον Αθωνίτη.

4443 - Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία τίμησαν για δεύτερη φορά τον Φιλοθεΐτη Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό με την έκδοση αναμνηστικού γραμματοσήμου  

.......Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Σεμιναριακό-Πολιτιστικό Κέντρο του Δημαρχείου Θέρμου (εδώ) παρουσιάστηκε το επετειακό γραμματόσημο που εξέδωσαν τα Ελληνικά Ταχυδρομεία με θέμα τον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό εξ αφορμής της συμπληρώσεως 300 ετών από τη γέννησή του.
.......Είναι η δεύτερη φορά που τα ΕΛ.ΤΑ. τιμούν τον Άγιο Κοσμά. Το 1979, στην αναμνηστική έκδοση «Επέτειοι και γεγονότα» περιλαμβανόταν πολύχρωμο γραμματόσημο των 4 δραχμών με τον Φιλοθεΐτη Άγιο και την ένδειξη Κοσμάς ο Αιτωλός 1779-1979 (200η επέτειος από την κοίμησή του του).

4442 - Όταν ανησυχεί ο πατέρας ή η μητέρα. (Γέροντας Αιμιλιανός Σιμωνοπετρίτης)Το σκοτάδι, ως συνέπεια της πτώσεως του ανθρώπου, δεν βγάζει ποτέ στο φως. Το φως διαλύει το σκοτάδι, διότι το σκοτάδι είναι ανυπόστατο, δεν έχει ουσία. Υπάρχει όμως μία περίπτωσις την οποία πανσόφως εκμεταλλεύεται ο παντουργός Θεός για το καλό μας, βγάζοντας και από το κακό καλό, από το σκοτάδι φως. Πώς; Δια της μετανοίας. Βλέπω την κακία μου, την αμαρτία μου,μετανοώ, κλαίω, θρηνώ, οδηγούμαι στον Θεόν, αναλαμβάνω τις ευθύνες μου, νήφω, καρτερώ, και μέσα μου καλλιεργείται ο καινούργιος άνθρωπος που βγαίνει από την μετάνοια. Άρα, το καλό δεν βγαίνει από το κακό, αλλά από την μετάνοια, που είναι άλλος νους, ο νους που τον παρέχει ο Θεός μέσα στην καρδιά.
Όταν ανησυχεί, λόγου χάριν, ο πατέρας ή η μητέρα, επειδή αμαρτάνει το παιδί, και το κτυπά, οπωσδήποτε θα βγάλει αντίθετο αποτέλεσμα. Διότι, εάν το παιδί κάνη αμαρτίες, σημαίνει ότι ζητάει την αμαρτία και θα τα βάλει με σένα, που γίνεσαι κήρυξ της αρετής. Και τώρα μεν φοβάται να αμαρτήσει, αλλά μόλις απελευθερωθεί από σένα, θα οδηγηθεί αμέσως στο κακό. Η βία, το κακό,δεν μπορεί να βγάλει καλό.

4441 - Αιμιλιανός Σιμωνοπετρίτης: Ερμηνεία στο «Δια τεσσάρων πραγμάτων πληθύνεται η πορνεία»…Τέσσερα πράγματα δημιουργούν αμαρτωλούς ερεθισμούς στο σώμα. Ποια είναι αυτά;
Το κοιμηθήναι εις κόρον, όταν κοιμάται κανείς πολύ. Πράγματι, με τον πολύ ύπνο θρέφεται η σάρκα και δεν μπορεί να ζήσει καθαρή ζωή. Αποκτά τότε μια νωθρότητα ο μοναχός και χάνει το άοκνο, χάνει την αγρυπνία, χάνει την μελέτη. Ο πολύς ύπνος βλάπτει κάθε άνθρωπο που θέλει να επιτύχει κάτι στην ζωή του.
Και φαγείν εις πλησμονήν, και το να τρώγει τόσο, ώστε να χορταίνει.
Η εντολή των Πατέρων είναι να τρώγει κανείς τόσο μόνον, όσο χρειάζεται για να συνεχίσει την ζωή του, και πάντοτε να πεινά. Η πείνα είναι στοχείο μνήμης του Θεού. Αντιθέτως, η πλησμονή της γαστρός είναι χαρακτηριστικό του ανθρώπου ο οποίος ζει χωρίς Θεόν, ο οποίος είναι νωθρός στην πνευματική ζωή του και δεν έχει πνευματική ή άλλη δημιουργία. Δεν ζει φυσικά και ομαλά, γι’ αυτό προσπαθεί να αναπληρώσει την φυσικότητα της ζωής του με το πολύ φαγητό. Ιδιαίτερα, αν το φαγητό μας αρέσει, τότε εκεί υπάρχει τέλεια αμαρτία.

4440 - Καρτ ποστάλ Αγίου Όρους. Souvenir de MONT-ATHOS

Πηγή φωτογραφιών: http://athosweblog.com

Σχετικά: