Τετάρτη, 5 Μαρτίου 2014

4421 - Η ζωή μου με τον Άγιο Πορφύριο τον Καυσοκαλυβίτη

Αυτήν την Πέμπτη, 6 Μαρτίου στις 6.30 μ.μ., στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Πειραιώς, θα ομιλήσει ο Πανοσιολογ. Αρχιμανδρίτης Κύριλλος Ελευθεριάδης με θέμα: ¨Η ζωή μου με τον Άγιο Πορφύριο τον Καυσοκαλυβίτη. Εμπειρίες από ένα χαρισματικό άγιο της εποχής μας¨.
Ο π. Κύριλλος, πνευματικό τέκνο του Αγίου, έζησε από κοντά χαρισματικές καταστάσεις και γεγονότα τα οποία μας διηγείται, αποκαλύπτοντας πτυχές της αγίας ζωής του Γέροντα και ενισχύοντας τους ευσεβείς χριστιανούς στον πνευματικό τους αγώνα.
Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί εντός του Ιερού Ναού. Θα προηγηθεί στις 5.00 το απόγευμα η Ακολουθία του Μεγάλου Αποδείπνου.
Τέλος κάθε Πέμπτη της Μεγάλης Τεσσαρακοστής θα πραγματοποιείται στον Ιερό Ναό μας επίκαιρη πνευματική ομιλία μέσα στο νόημα και το πνεύμα της περιόδου από προσκεκλημένους ομιλητές.

4420 - Χριστού εραστής, Αθανάσιος ο εν Άθω στο Θέατρο Ολύμπια


Η Εθνική Λυρική Σκηνή στο πλαίσιο του προγράμματος Απογεύματα στο φουαγέ και του κύκλου φιλοξενούμενου συνθέτη, παρουσιάζει το Σάββατο 8 Μαρτίου το έργο Χριστού εραστής, Αθανάσιος ο εν Άθω, με τον δάσκαλο ψαλτικής τέχνης Κωνσταντίνο Αγγελίδη.
Ο Βυζαντινός Χορός «Τρόπος» με χοράρχη τον πρωτοψάλτη και δάσκαλο της ψαλτικής τέχνης Κωνσταντίνο Αγγελίδη, ψάλλει ύμνους της εορτής του Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτου, Αγιορειτών και Κωνσταντινουπολιτών μελοποιών.
Τοποθεσία: Θέατρο Ολύμπια, ΑΚαδημίας 59 - 61, Αθήνα
Ημερομηνία: Σάββατο 8 Μαρτίου 2014, στις 18.00
Είσοδος ελεύθερη

4419 - Πανσελήνειο φωςΗ βυζαντινή ζωγραφική είναι τρόπος εικαστικός που αναπτύχθηκε στη διάρκεια της βυζαντινής περιόδου. Στο διάβα των αιώνων το βυζαντινό εικαστικό σύστημα γνώρισε περιόδους ακμής. Η εποχή  όμως που σημάδεψε την Ιστορία της Τέχνης και θεωρείται ο χρυσός αιώνας της αγιογραφίας είναι  η εποχή των Παλαιολόγων. Η εποχή αυτή θα μπορούσε να περιγραφεί με ένα όνομα: Μανουήλ Πανσέληνος.
Μια θρυλική προσωπικότητα που κινείται μεταξύ μύθου και πραγματικότητας έως τις μέρες μας. Από το όνομα του μπορούμε να συμπεράνουμε για το έργο του. Εκφράζει με τον καλύτερο τρόπο το υψηλό αισθητήριο της εικαστικής του σύνθεσης και τις βαθύτερη πνευματική του έκφραση. Όχι άδικα, ειπώθηκε ότι η τέχνη του έχει την ευγένεια και το βαθύ μυστήριο μιας άπλετα σεληνοφώτιστης νύχτας, πλημμυρισμένης από άρωμα γιασεμιού. Και είναι αυτή η «ειδοποιός διαφορά», που τον κάνει να ξεχωρίζει από τους άλλους-συγκαιρινούς του αγιογράφους, κι ας μοιάζει τόσο η εξωτερική μορφή της τέχνης του.

4418 - Πατερικές συμβουλές για την πνευματική ζωή από τον Γέροντα Χαράλαμπο ΔιονυσιάτηΟ αείμνηστος Γέροντας, ορισμένα πράγματα τα θεωρούσεν απαραίτητα, ως προϋπόθεσιν προόδου του μοναχού.
Το πρώτον είναι η υποκοή και το δεύτερον η ακριβής επιτέλεσις των πνευματικών καθηκόντων, δηλαδή: ο ενδιάτακτος κανόνας στο κελλί, η κατ’  δίαν προσευχή και η συστηματική συμμετοχή στις κοινές ακολουθίες.
Επειδή όμως κατά παρεξήγησιν, πολλοί νομίζουν ότι οι πνευματικοί αγώνες αφορούν μόνον τους μοναχούς, ο μακαριστός Γέροντας ετόνιζε πάντοτε κατηγορηματικά, ότι αυτά ισχύουν για όλους τους αγωνιζομένους χριστιανούς, ασφαλώς κατά το μέτρον των δυνάμεών τους.
Μάλιστα ως προς τους κληρικούς ήταν αυστηρός, σε βαθμό να αρνείται να εξομολογή ιερωμένους που δεν εκτελούσαν καθημερινώς τις ενδιάτακτες ακολουθίες, έστω κι αν δεν υπήρχεν εκκλησίασμα στον ναό. Ο ιερέας, έλεγε, καιροφυλακτεί με την προσευχή για το ποίμνιο, όπως ο τσοπάνος. Σε όσους δεν ήταν εφικτό να πηγαινοέρχονται στο ναό, τους συνιστούσε, τις καθημερινές να διαβάζουν στο σπίτι τους την σειράν των ακολουθιών του εικοσιτετραώρου, αλλά και να λειτουργούν κι ενδιάμεσα, εκτός από Κυριακήν, όσο είναι δυνατόν.
Μπορώ να πω ότι, υπάρχουν ακόμα και στον κόσμον ιερομόναχοι, πνευματικά του τέκνα, οι οποίοι κατά μίμησιν του διδασκάλου τους, λειτουργούν καθημερινώς, όλον τον χρόνον.

4417 - Aγιος Νικόλαος, επίσκοπος Αχρίδος και Ζίτσης (†1956)


Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 5 Μαρτίου


Σχετικά:

4416 - Ο Άγιος Νεομάρτυς Ιωάννης ο Βούλγαρος (†1784)

Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 5 Μαρτίου

Διαβάστε τον βίο του Αγίου: