Τρίτη, 4 Μαρτίου 2014

4415 - Γέρων Αββακούμ ο ανυπόδητος: Πως κατανοούμε την Αγία Γραφή
Ερώτησαν κάποια ημέρα τον μακαριστό Γέροντα Αββακούμ τον ανυπόδητο: «Πώς θα εννοήσουμε καλύτερα την Αγία Γραφή;» 
Ο μακαριστός Γέροντας απάντησε ως εξής: «Μπορείτε να μπείτε στο πνεύμα της Γραφής, όταν παρακαλείτε από την καρδιά σας. Θα σας τα πει ο Χριστός. Έρχεται το Πνεύμα το Άγιον και κατεβαίνει εις την καρδίαν και σε διδάσκει το τι και τι. Διότι ούτε η πολυμάθεια ούτε, ούτε τα γράμματα είναι η σοφία, αλλά όπως λέει η Θεία Γραφή: «Αρχή σοφίας, φόβος Κυρίου. Το δε γνώναι νόμον, διανοίας εστί αγαθής».
ΠΗΓΗ : ΑΒΒΑΚΟΥΜ Ο ΑΝΥΠΟΔΗΤΟΣ, Β΄ ΕΚΔΟΣΗ, ΑΘΗΝΑ 1988, σελ. 57. 


Σχετικά:

4414 - Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος: Ο ελλαδικός Ελληνισμός δεν αντιλαμβάνεται την εθνική του Σαρακοστή


Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος γιορτάζει την είσοδό της στην Αγία και Μεγ. Τεσσαρακοστή. Ένα κάλεσμα σε εκούσια λιτότητα και ταπεινοφροσύνη μέχρι το Γολγοθά. Δεν αρκεί η ήττα που βιώνει η Ορθοδοξία. Χρειάζεται να πεθάνει με την ελπίδα της Αναστάσεως. Τελικά, ως Εκκλησία, με τη ζωή δεν τα καταφέρνουμε. Με το θάνατο τα πάμε καλύτερα. Όντως, μας καταδίκασε σε ανάσταση ο Χριστός...
Οι Προκαθήμενοι των Ορθοδόξων Εκκλησιών στην Πόλη, προσκλήθηκαν για να αποδείξουν αν μπορούν να λειτουργήσουν πιά, μόνο ως Εκκλησίες, χωρίς αυτοκρατορική ομπρέλα. Τα πρακτικά της Σύναξης, θα τα υπογράψει όχι πορφυρή μελάνη, αλλά ο ιδρώτας του Κυρίου στη Γεσθημανή, που θα ρεύσει από τα μέτωπα των Πρωθιεραρχών, "ως θρόμβοι αίματος". Μετά την Άλωση είναι το πρώτο βήμα που μπορούν και τολμούν οι ανατολικές Εκκλησίες. Αν αποδειχθεί μετέωρο, θα κατεδαφίσει την Ορθοδοξία πλήρως και θα την απαξιώσει δια παντός. Είναι πρωτόγνωρη η προσπάθεια, όμως τόσο κρίσιμη για το αύριο της Πίστεως.
Ο ελλαδικός Ελληνισμός δεν αντιλαμβάνεται την εθνική του Σαρακοστή που φαίνεται ότι θα διαρκέσει. Τα φαινόμενα ακραίας φτώχειας, μάλλον δεν μας ανησυχούν αρκετά. Τα χιονοδρομικά κέντρα της Νότιας Βουλγαρίας και τα σαλέ της Προύσσας ήταν γεμάτα με Έλληνες το τριήμερο. Οι εγχώριες καρναβαλικές εκδηλώσεις εκτυλίχτηκαν σε χωριά και πόλεις, περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, φτιασιδώνοντας την τραγικότητα του μέλλοντός μας. Αφού δεν αντέχουμε γυμνή την αλήθεια, οι Έλληνες, ας τη βλέπουμε χορεύοντας με μάσκα...
Οι εξελίξεις στην Ουκρανία προδίδουν το νέο μοντέλο που αρχίζει να εφαρμόζεται στις παρευξείνιες χώρες και που ίσως αύριο θα το δούμε στη Γεωργία, στη Μολδόβα, στην Τουρκία στην Βαλκανική... Τελικά ο χάρτης στο 50ευρω είναι τόσο αληθινός! Όμως ούτε σ' αυτή τη γεωπολιτική παρτίδα θα είμαστε πρωταγωνιστές. Θεατές μόνο, και όχι από προνομιακή θέση στην κερκίδα. Κρίμα, ενώ θα μπορούσαμε. Δόξα νά 'χει ο Θεός, που για την Πατρίδα μας επιλέχθηκε η οικονομική κρίση.

4413 - Ο Γέροντας Μωυσής Αγιορείτης μιλά για ιερούς άνδρες στον Άθω4412 - Η σύγχρονος Αθωνιάς Σχολή και οι εν αυτή διδάξαντες από του 1845-1916
Χριστοφόρος ιερομόναχος Κτενάς (1864-1931)  
(Φωτογραφία: Προκόπιος ιεροδιάκονος) 
http://athosprosopography.blogspot.grΑρχιμανδρίτου Χριστοφόρου Κτενά
Ιερατικώς Προϊσταμένου της εν Γαλαζίω
Ελληνικής Κοινότητος
και πρώην Αρχιγραμματέως
της Ιεράς Κοινότητος Αγίου Όρους ΆθωΔιαβάστε εδώ:

4411 - Αρχιμανδρίτης Βλαδίμηρος Ζωγραφίτης (1877 - 4 Μαρτίου 1963)
Γεννήθηκε στο χωριό Τοιχίο (Τιόλιστα) της Καστοριάς το 1877. Το κοσμικό του όνομα ήταν Vasil Buchvarov. Προσήλθε στη Βουλγαριική Ιερά Μονή Ζωγράφου το 1898 και εκάρη μοναχός το 1900.
Διετέλεσε Ηγούμενος της Μονής από το 1921 έως το 1924 και από το 1929 μέχρι της κοίμησής του στις 19.2/4 Μαρτίου 1963.
Τον Νοέμβριο του 1945 καταδικάστηκε από δικαστήριο της Θεσσαλονίκης σε ένα χρόνο φυλάκιση κατηγορούμενος για συνεργασία με τους Γερμανούς κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

4410 - Επιστολές του Γέροντα Ιωσήφ του Ησυχαστή. Έκφραση Μοναχικής Εμπειρίας (Εκπομπή 25η).......Ο ραδιοφωνικός σταθμός της Πειραϊκής Εκκλησίας αφιέρωσε 29 εκπομπές στην ανάγνωση του βιβλίου «Έκφραση Μοναχικής Εμπειρίας» του μακαριστού γέροντα Ιωσήφ του Ησυχαστή.

4409 - Σαν σήμερα κάηκαν δύο μοναστήρια στο Άγιο Όρος!

Δείτε το ενημερωτικό φυλλάδιο της Ιεράς Μονής Χιλιανδαρίου: