Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου 2014

4389 - Οι πρώτοι φωτογράφοι του Αγίου ΌρουςΌταν στις 19 Αυγούστου του 1839 ο Fransois Arago ανακοίνωσε στην Ακαδημία των επιστημών και καλών τεχνών στο Παρίσι την εφεύρεση της νταγγεροτυπίας τόνισε την ιδιαίτερη σημασία της φωτογραφικής τεχνικής στην αρχαιολογία αλλά και στις τέχνες γενικότερα. Δεν είναι τυχαίο που τρία χρόνια αργότερα, ο Καναδός  Joly de Lotdiniere πραγματοποίησε τις πρώτες λήψεις της Ακρόπολης.
Η Ελλάδα και ιδιαίτερα το Άγιον Όρος ως ένας ενδιάμεσος σταθμός του μεγάλου ταξιδιού προς  τις χώρες του Ανατέλλοντος Ηλίου ήταν ένας προορισμός που προσέλκυσε το φωτογραφικό φακό. Μέχρι τα τέλη του 19ου αι. τα ταξίδια προς το Άγιον Όρος και τη Θεσσαλονίκη διεξάγονταν συχνά ακτοπλοϊκώς από τη Μασσαλία και την Κωνσταντινούπολη.

4388 - Αθωνική λειτουργική παράδοση στο έργο του Ιωάννη Μ. Φουντούλη, του Αρχιμ. Ελισαίου ΣιμωνοπετρίτηΟ Καθηγούμενος της Ι.Μ. Σίμωνος Πέτρας Αρχ. Ελισαίος μιλά στο συνέδριο, εις μνήμην Ιωάννη Φουντούλη, με θέμα: «Αθωνική λειτουργική παράδοση στο έργο του Ιωάννη Μ. Φουντούλη».

4387 - Οι τρεις Εβραίοι και ο Γέρων Εφραίμ Κατουνακιώτης - Συγκλονιστική αφήγηση του Γέροντα Εφραίμ Βατοπεδινού


4386 - Σαν σήμερα κοιμήθηκε ο Γέροντας Εφραίμ Κατουνακιώτης (27 Φεβρουαρίου 1998)