Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου 2014

4382 - Μοναχός Απολλώ, SV2ASP/AΠνευματικός αδερφός, συνάδελφος ραδιοερασι-τέχνης και πάνω απ'όλα φίλος. Γνωριστήκαμε τον Οκτώβριο του 2007 όταν ομάδα ρ/ε από Λευκάδα μαζί με τον SV1DPI επισκεφτήκαμε το Άγιο Όρος. Είχα ακούσει πάρα πολλά για τον Γέροντα Απολλώ και ειδικά από ανθρώπους που δεν τον γνωρίζουν ούτε σε φωτογραφία. Η πραγματικότητα διαφέρει κατά πολύ.
Στην Μονή Δοχειαρίου πέραν των θρησκευτικών καθηκόντων οι μοναχοί δουλεύουν πολύ, από ανατολής έως δύσης ηλίου. Οι ώρες για ξεκούραση είναι ελάχιστες. Παρόλα αυτά ο Γέροντας πάντα βρίσκει χρόνο να αφιερώσει στους επισκέπτες του και ειδικά όταν είναι ραδιοερασιτέχνες. Επίσης από αυτόν τον ελάχιστο χρόνο αφιερώνει κάποιες ώρες για να βγει στον "αέρα" και να δώσει την χαρά του QSO με το Α.Ο σε συναδέλφους από όλο τον κόσμο. Το μεγάλο παράπονο είναι ότι δεν περνάει καλά στην Ιαπωνία καθώς υπάρχει η σκίαση του βουνού προς Ανατολή.
Κατά καιρούς πολλοί συνάδελφοι από το εξωτερικό μου έχουν ζητήσει να μεσολαβήσω για να έχουν ένα sked με τον Γέροντα, κάτι το οποίο γίνεται καθώς πάντα ο Μ.Απολλώ ανταποκρίνεται. Βέβαια δεν έχουν λείψει και οι παράλογες απαιτήσεις όπως πέστου να βγει την τάδε ώρα στα 17 μέτρα πχ. Δεν μπορούν να καταλάβουν ότι εκείνη την ώρα μπορεί να έχει ακολουθία στην Μονή ή να δουλεύει εκτός Μονής ή ακόμα και να ξεκουράζεται.

4381 - Ο Πρωθυπουργός της Σερβίας στο Άγιο Όρος

Προσκυνηματική επίσκεψη στο Άγιο Όρος πραγματοποιεί αύριο Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου ο Πρωθυπουργός της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς.
Ο κ. Ντάτσιτς θα επισκεφθεί την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους και την Λαύρα των Σέρβων, την Ιερά Μονή Χιλιανδαρίου.

Στη φωτογραφία ο Σέρβος Πρωθυπουργός με τον Ηγούμενο Αρχιμ. Μεθόδιο Χιλιανδαρινό από περυσινή επίσκεψή του σε έκθεση της Ι.Μ. Χιλιανδαρίου στη Νέα Υόρκη (Φεβρ. 2013)

4380 - Ο Γέροντας Βενέδικτος Αγιορείτης στην Ιερά Μητρόπολη ΆρτηςΣτην ιερατική σύναξη της Ιεράς Μητροπόλεως που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου, μίλησε ο Γέροντας Βενέδικτος Αγιορείτης με θέμα την εσωτερική ζωή του ιερέως και πως αυτή μπορεί να καλλιεργηθεί.
Μεταξύ των άλλων ο π. Βενέδικτος ανέφερε τα εφόδια που οδηγούν την ψυχή στον αγιασμό και την κάθαρση από τα πάθη. Η αυτογνωσία δηλαδή η περισυλλογή και  εξέταση του εαυτού, η προσοχή, ο πόλεμος κατά των λογισμών και ιδιαίτερα των βλαβερών λογισμών, η συνεχής προσευχή, η μελέτη της Αγίας Γραφής και των Πατέρων της Εκκλησίας μας και τέλος η συμμετοχή στα Ιερά μυστήρια της Εξομολογήσεως και Θείας Κοινωνίας. Επεσήμανε δε τα στοιχεία εκείνα που καθιστούν την λειτουργική ζωή του ιερέως αληθινή και αυθεντική. Είναι η ευλάβεια μέσω της ζωντανής πίστης και του φόβου προς τον Θεό, η καθαρότητα της ψυχής και του σώματος ως βασική προϋπόθεση τέλεσης των μυστηρίων και ακολουθιών, η σιωπή, αφήνοντας χώρο να μιλά ο θεϊκός λόγος και τέλος η τέλεση των ακολουθιών «ευσχημόνως και κατά τάξιν» όπως ορίζει το τυπικό της Εκκλησίας μας.

4379 - Οι σχέσεις Αγίου Όρους και Θράκης μέσω ιερών προσωπικοτήτωνΟμιλία του Μοναχού Μωυσή Αγιορείτη, που πραγματοποιήθηκε στις 23.9.1995 στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως Μαρωνείας και Κομοτηνής στη σειρά εκδηλώσεων με τον γενικό τίτλο «Άγιον Όρος και Θράκη» από τον Μορφωτικό Όμιλο Κομοτηνής και δημοσιεύθηκε στα Πρακτικά, Κομοτηνή 2001, σσ. 151-167.

Θα εισέλθω αμέσως στο θέμα μου, αφού μου επιτρέψετε παρακαλώ μία διευκρίνιση. Τα γεωγραφικά όρια του Αγίου Όρους σε όλη την υπερχιλιετή ιστορία του ήταν συγκεκριμένα και σχεδόν σαφή[1]. Τα όρια της Θράκης κατά τις διάφορες περιόδους της πολυκύμαντης ιστορίας της δεν ήσαν τα αυτά. Εμείς θ’ αναφερθούμε για λόγους ιστορικούς στην ευρύτερη Θράκη, στη γνωστή Δυτική, με τους νομούς Έβρου, Ξάνθης και Ροδόπης, στην Ανατολική με τους νομούς Αδριανουπόλεως, Καλλιπόλεως, Ραιδεστού και Σαράντα Εκκλησιών και τη ΒΔ την Ανατολική Ρωμυλία[2].