Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου 2014

4348 - Σε πολυπληθές ακροατήριο μίλησε απόψε στον Βόλο ο Γέροντας Εφραίμ ΒατοπαιδινόςΗγούμενος Εφραίμ «Οι Έλληνες έρχονται στο Άγιον Όρος και τώρα με την κρίση προοδεύουν στην πίστη»

Το γεγονός ότι οι Έλληνες επισκέπτονται το Άγιον Όρος και τώρα με την κρίση προοδεύουν στην πίστη, τόνισε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Αγίου Όρους Αρχιμ. Εφραίμ, που βρέθηκε σήμερα στο Βόλο.
Ο π. Εφραίμ μίλησε σε ανοιχτή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο Πνευματικό Κέντρο της Ι.Μ. Δημητριάδος με θέμα «Αθωνικά Μηνύματα». Μετέφερε σε όλους την ευλογία από το «Περιβόλι της Παναγιάς» και μηνύματα ελπίδας πίστης κι αισιοδοξίας στον Έλληνα που δοκιμάζεται από την κρίση.
Ο π. Εφραίμ επεσήμανε ότι οι Έλληνες έρχονται στο Άγιον Όρος και τώρα με την κρίση προοδεύουν στην πίστη, ενώ πρόσθεσε ότι τον σημερινό άνθρωπο χαρακτηρίζει η ανασφάλεια, η απογοήτευση, η αμφιβολία κι έρχονται όπως ανέφερε «να πάρουν λόγο ελπίδας και σωτηρίας. Εμείς τους λέμε ότι η δύναμη είναι η πίστη στον Χριστό και στον Θεό».

4347 - Γέρων Δανιήλ ΚερασιώτηςΚάτωθεν το Κελλίου γίου ωάννου το Θεολόγου τς Κερασις, πλησίον το δρόμου πο δηγε στ Κλέφτικο, τν ρσαν τς Κερασις, στ ριστερ μέρος το βράχου κατηφορίζοντας γι τν θάλασσα, σώζεται μέχρι σήμερα τ πέριττο σκητήριο το Γέροντος Δανιήλ. ποτελεται π να διώροφο μικρ σπιτάκι· κάτω χει τ Κελλ πο μενε, μ να ξυλοκρέβατο, μία πρόχειρη κτιστ σόμπα κα δίπλα στν πόρτα τ προσευχητάρι μ τς χάρτινες, καπνισμένες π τν καιρ εκόνες. Τ δαφος το δωματίου χωμάτινο, τ πάντα ν τάξει (βιβλία, οχα) κα ν πλήρει καθαριότητα, σωθεν κα ξωθεν το δωματίου. Τ καυσόξυλα στοιβαγμένα μ τάξη, κομμένα π τν διο μ τ τσεκούρι. νερχόμενοι λίγα σκαλιά, εσερχόμεθα στ νω δμα. κε βρίσκονται διάφορα βότανα π τν θωνα, τσάι βουνο, μέντα κα μάραντος, π τν ποο κατασκεύαζε σταυρος κα στεφανάκια, μ τ ποα ο Πατέρες διακοσμοσαν τς εκόνες στ Κελλιά τους. νας τενεκς μ ποξηραμμένο τυρί, λλος τενεκς μ παξιμάδι κα διάφορα λλα εδη διατροφς του. ς σημειωθ τι τν χειμώνα ποκλειόταν γι μεγάλο χρονικ διάστημα π τ χιόνια πο πεφταν στν περιοχή. πισθεν κα νωθεν το σπιτιο πάρχουν μικρς σπηλις πο τς κλεισε μόνος του γι ν μν κατοικήσει λλος μοναχός, κα το γίνεται μπόδιο στν συχαστικ ζωή.

4346 - Επιστολές του Γέροντα Ιωσήφ του Ησυχαστή. Έκφραση Μοναχικής Εμπειρίας (Εκπομπή 21η).......Ο ραδιοφωνικός σταθμός της Πειραϊκής Εκκλησίας αφιέρωσε 29 εκπομπές στην ανάγνωση του βιβλίου «Έκφραση Μοναχικής Εμπειρίας» του μακαριστού γέροντα Ιωσήφ του Ησυχαστή.

4345 - Ενδιαφέρει τους οδηγούς οχημάτων στο Άγιο ΌροςΑπό τον Πίνακα Ανακοινώσεων στην κεντρική πλατεία των Καρυών:
Σχετικά:

4344 - Πατέρες κοιμηθείτε ήσυχοι. Δεν θα γίνετε Ελούντα…(!)Είπαμε να μην ασχοληθούμε ιδιαίτερα με την προεκλογική πρωθυπουργική επίσκεψη στο Άγιο Όρος. Νομίζω στο μέτρο του δυνατού τα καταφέραμε. Αλλά όταν ακούς δηλώσεις, σαν αυτή του κ. Μπαλτάκου, του Γ.Γ. της Κυβέρνησης, δεν μπορείς να μην επανέλθεις:
«Δεν θα γίνει Ελούντα το Άγιον Όρος. Δεν το θέλουν και οι ίδιοι οι μοναχοί. Εκεί δεν πας ως τουρίστας, δεν έχει καφετέριες ούτε καναπέδες. Το νόημα είναι στην δοκιμασία. Πρέπει να ταλαιπωρηθείς για να πας»
Σώωωωωπα. Μεγάλη ταλαιπωρία από Καρυές για Λαύρα με το ελικόπτερο. Απογείωση, προσγείωση, τι να λέμε τώρα.
Πηγή της δήλωσης: http://www.alpha965.gr/?p=6543

4343 - Η Αγία Γραφή στην ψηφιακή εποχή (2ο μέρος)Ο π. Ραφαήλ μιλά παρουσιάζει τον τρόπο που το Ευαγγέλιο φτάνει σε όλο τον κόσμο με ένα κλίκ.
Tο 1ο μέρος:

4342 - Τι είπαν οι Αγιορείτες στον Πρωθυπουργό για την εξαθλίωση των Ελλήνων, το μάθημα των Θρησκευτικών, την αργία της Κυριακής, τα μεταλλεία της Χαλκιδικής κ. ά.Ο πρωθυπουργός εκτός από τις κωδωνοκρουσίες, άκουσε και την κριτική των αγιορειτών, με ευγενικό βέβαια τρόπο.
Την ομιλία εκφώνησε ο π. Φώτιος Γρηγοριάτης.
«Εξοχώτατε κύριε Πρωθυπουργέ μετά των επιφανών στελεχών της Υμετέρας κυβερνήσεως και των εκλεκτών συνεργατών και συνοδών Υμών, μετά βαθείας συγκινήσεως σας υποδεχόμεθα εκ μέρους όλων των αγιορειτών Πατέρων εις τον Ιερόν Άθωνα, το «Περιβόλι της Παναγίας» μας.
Η σχέσις του Αγίου Όρους μετά της Ελληνικής Πολιτείας είναι εν εκ των πλέον ευαίσθητων και σημαντικωτάτων σημείων της αγιορείτικης πραγματικότητας. Το Ελληνικόν Σύνταγμα αναγνωρίζει εις την χερσόνησον του Άθω αυτοδιοίκητον προνομιακόν καθεστώς υπό την άθικτον κυριαρχίαν του ελληνικού κράτους και την πνευματικήν δικαιοδοσίαν του Οικουμενικού Πατριαρχείου, την δε διοίκησιν ασκούν αι είκοσιν Ίεραι Μοναί δια της Ιεράς Κοινότητος, η οποία συνεδριάζει εις αυτήν ακριβώς την αίθουσαν. Σήμερον λοιπόν επί τω επισημοτάτω γεγονότι της επισκέψεως Υμών, η Ιερά Κοινότης συνεκάλεσεν πανηγυρικήν συνεδρίασιν της Έκτακτου Διπλής Ιεράς Συνάξεως, του Σώματος τουτέστιν των αγίων Καθηγουμένων και των Αντιπροσώπων των Ιερών Μονών της Αθωνικής Πολιτείας.

4341 - Απόψε στο Βόλο ο Γέροντας Εφραίμ
Στο Βόλο θα βρεθεί απόψε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, Αρχιμανδρίτης Εφραίμ, τον οποίο θα υποδεχθεί και θα φιλοξενήσει η Τοπική Εκκλησία.
Ο Γέροντας Εφραίμ θα μιλήσει σε ανοικτή εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα 18/2, στις 7 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως (Κ. Καρτάλη – Ανθ. Γαζή), με θέμα «Αθωνικά Μηνύματα», παρουσία του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου. Ο π. Εφραίμ θα μεταφέρει σε όλους την ευλογία από το «Περιβόλι της Παναγιάς», το Άγιον Όρος και την πνευματική αύρα του Άθω, μέσα από τον εμπνευσμένο, διδακτικό και επιστηρικτικό του λόγο.