Σάββατο, 15 Φεβρουαρίου 2014

4330 - Η προσφώνηση του Πρωτεπιστάτη του Αγίου Όρους Ιερομονάχου Στεφάνου Χιλιανδαρινού, στην υποδοχή του Πρωθυπουργού«Εξοχότατε κύριε πρωθυπουργέ, με ιδιαιτέραν χαράν σας αποδεχόμεθα σήμερον εις το Περιβόλι τούτο το οποίο η Κυρία Θεοτόκος προ αιώνων επέλεξεν ως τόπον κατοικίας μοναχών. Και όχι μόνον επέλεξεν η Παναγία μας τον ιερόν τούτον τόπον δι΄ αυτήν και την λατρείαν του Υιού της, αλλά και σκέπη μόνιμος αυτών δια των ιερών εικόνων αυτής. Η διηνεκής παρουσία της Θεοτόκου βλέπομεν οι αγιορείται να μαρτυρείται και από αυτήν ταύτην την ιστορία, διότι ανθρωπίνη πρόνοια δεν ήτο δυνατόν να διαφυλάξει τον καιρόν τούτον τόπον αλώβητον έως την σήμερον. Με αυτά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του όχι μόνον επί εποχών φιλοχρίστων αυτοκρατόρων αλλά και επί αλλοθρήσκων ηγεμόνων και τούτο όχι μόνον επί πολλά έτη αλλά επί σειράν αιώνων πλέον των χιλίων ετών.
Σήμερον, φυσικός και συνειδητός διάδοχος του Βυζαντίου υπάρχει δικαιωματικώς η Ελληνική Πολιτεία, η οποία με αίσθημα ευθύνης περικρατεί τον γηραιόν Άθω ως αναπόσπαστον τμήμα της επικρατείας αυτής.
Εξοχότατε κύριε πρωθυπουργέ, επιθυμούμε να εκφράσουμε τας θερμάς ημών ευχαριστίας δια το προσωπικόν σας ενδιαφέρον, αλλά και την φροντίδαν της εντίμου Ελληνικής Κυβερνήσεως, όπως προαχθούν τα αγιορειτικά θέματα τα αφορώντα τόσον εις την αναστήλωσιν των μνημείων και την συντήρησιν των κειμηλίων, όσο και την προστασίαν του αγιορειτικού βίου και των θεσμίων αυτού. Ευχόμεθα ταπεινώς, όπως η Κυρία Θεοτόκος σας ανταποδώσει πολλαπλάσια, φωτίζη δε και ενδυναμώνη φωτίζουσα και ενδυναμούσα πάντοτε εις το πολυεύθυνον έργον σας δια την πρόοδον του Έθνους και τον επ αγαθώ χειρισμόν των θεμάτων της χώρας μας. Ευχόμεθα καλήν και ευχάριστον διαμονήν εις τον ιερόν ημών τόπον, υγείαν και μακροημέρευσιν εις υμάς προσωπικώς καθώς και στους εκλεκτούς συνεργάτας υμών.
Ως ευ παρέστητε εις το περιβόλι της Παναγίας, κύριε Πρόεδρε».
Πηγή: www.capital.gr

4329 - Η προσφορά του Αγίου ΌρουςΤο Άγιον Όρος συνεχίζει και σήμερα τη φιλόθεη, φιλάγια και φιλάνθρωπη πορεία του. Διατηρεί ακμαίο το ασκητικό και ησυχαστικό πνεύμα, με τη ζωή της λατρείας και της προσευχής. Οι μοναχοί καθημερινά βρίσκονται «όρ­θρου βαθέος» στο ναό, για το μεσονυκτικό, τον Όρθρο, τις Ώρες, την Παράκληση και τη Θ. Λειτουργία, που τελείται καθημερινά σε όλες τις μονές. Το απόγευμα γίνεται ο Εσπερινός και λίγο πριν τη δύση το Απόδειπνο και οι Χαιρετισμοί της Παναγίας. Στο κελλί του και στο διακόνημά του συνεχίζει σιωπηλά ο μοναχός τη ζωή της προσευχής.
Η φιλοξενία παρέχεται δωρεάν, και οι προσκυνητές δεν έχουν τη δυνατότητα απλώς της συμμετοχής τους στις κατανυκτικές ακολουθίες και του θαυμασμού των αρχιτεκτονημάτων και κειμηλίων, αλλά και της συζητήσεως και λύσεως αποριών προς ψυχική ωφέλεια από γνώστες Γέροντες, της εξομολογήσεως από έμπειρο πνευματικό και της λήψεως αποφάσεων. Νέοι ομολογούν ότι ένα προσκύνημά τους στο Άγιον Όρος αποτελεί σταθμό της ζωής τους ή η συνάντηση μ' ένα φωτισμένο Γέροντα τους έκανε ν' αλλάξει σημαντικά η ζωή τους, λησμονώντας τα ναρκωτικά και μισώντας την αμαρτία.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο του Γέροντα Μωυσή: 3806 - Η προσφορά του Αγίου Όρους

4328 - Ο Πρωθυπουργός στις ΚαρυέςΈφθασε πριν λίγη ώρα στην πρωτεύουσα του Αγίου Όρους ο Πρωθυπουργός της χώρας, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Αθωνική Πολιτεία.

4327 - Καρυές. Η πρωτεύουσα του Αγίου Όρους και η ευρύτερη περιοχή τηςΑν προορισμός σας είναι οι Καρυές, φτάνοντας στην Δάφνη, καλό είναι να κατευθυνθείτε αμέσως στα λεωφορεία. Οι θέσεις καθημένων δεν καλύπτουν την ημερήσια ποσόστωση των προσκυνητών, στους οποίους προστίθενται επιπλέον κληρικοί από τον έξω κόσμο, εργάτες και μοναχοί που επιστρέφουν στο καθίδρυμα ή στην δουλειά τους. Αν δεν κινηθείτε έγκαιρα, θα κάνετε την διαδρομή όρθιος σε συνθήκες δυσβάσταχτου συνωστισμού.
Ο δρόμος ξεκινά παράκτιος στο βόρειο άκρο της Δάφνης. Περνά τον αρσανά της Μονής Ξηροποτάμου, περνά δίπλα από τον Πύργο της Πουλχερίας, στρίβει προς την ενδοχώρα, κάνει μία στάση στην Μονή Ξηροποτάμου, αρχίζει να σκαρφαλώνει με διαδοχικά ζιγκ-ζαγκ την δυτική πλαγιά του ορεινού όγκου, φτάνει στο διάσελο και στην συνέχεια κατηφορίζει μέχρι το πλάτωμα της ανατολικής ακτής, στο οποίο είναι χτισμένη αμφιθεατρικά η πρωτεύουσα της αθωνικής πολιτείας.
Η διαδρομή είναι πολύ όμορφη. Βλέπει κανείς τους εντυπωσιακούς σχηματισμούς των βράχων που στέφουν τον Λάκκο του Δοντά, διασχίζει πυκνή και εύρωστη βλάστηση, από το διάσελο έχει εξαιρετική θέα των Καρυών και του Ιβηρίτικου Λάκκου και όταν η ατμόσφαιρα είναι διαυγής, η Θάσος φαίνεται τόσο καθαρά που νομίζεις ότι θα την αγγίξεις. Κατά κανόνα, όμως, λίγο προσέχουν τα αξιοθέατα της διαδρομής οι επιβάτες. Η ξενητεία, πρόγευση της οποίας έχει ο επιβάτης μόλις αποπλεύσει το πλοίο από την Ουρανούπολη, είναι πλέον πραγματικότητα, και αυτό συχνά φέρνει μία εσωτερική αναστάτωση.

4326 - Η ιδιαίτερη εύνοια της Παναγίας στο Περιβόλι Της


Άξιον εστί.
Η θαυματουργή εικόνα του Πρωτάτου.
Έργο και φωτογραφία Βενιαμίν ιερομονάχου Κοντράκη (1872).
Συλλογή Αγιορειτικής Φωτοθήκης

Η Αγιορείτικη πολιτεία, κείμενη σ’ ένα γεωγραφικό χώρο σημαδεμένο από μεγάλα κοσμοϊστορικά γεγονότα, που άλλαξαν πλειστάκις τα όρια των κρατών, καθώς και την ανθρωπολογική σύνθεσή τους, έμεινε θρησκευτικώς συμπαγής και ανόθευτη. Η πορεία της μέσα στους αιώνες, χωρίς όπλα και στρατό και με τρόπο ζωής ξένο προς τα κοσμικά πρότυπα, τεκμηριώνει, έμπρακτα την ιδιαίτερη εύνοια της Παναγίας, που τιμούν ξεχωριστά οι Αγιορείτες
μδδ

4325 - Ἅγιον Ὄρος καὶ Εὐρωπαϊκὴ Ἕνωσις, του Ἀρχιμανδρίτη Βασιλείου ΓοντικάκηBρισκόμαστε στὸ Λουξεμβοῦργο, στὴν καρδιὰ τῆς Εὐρώπης, ποὺ ἀγωνίζεται νὰ πραγματοποιήση τὴν ἑνότητα τῶν λαῶν της. Βρισκόμαστε ταυτόχρονα ὄχι μακριὰ ἀπὸ τὴν πρώην Σοβιετικὴ Ἕνωσι, ποὺ πρὶν ἀπὸ λίγο καιρὸ κατέρρευσε, χωρὶς νὰ πετύχῃ τὸ ὅραμα τῆς ἑνότητος ποὺ ἐπεδίωκε, τῶν δικῶν της λαῶν. Αὐθόρμητα τίθεται τό ἐρώτημα: Μήπως τὸ Ἅγιον Ὄρος, ὡς μία ἰδιότυπη ὑπερχιλιετὴς δημοκρατία μοναχῶν προερχομένων ἀπὸ διαφόρους τόπους καὶ λαούς, ἔχει νὰ μᾶς πῆ κάτι γιὰ τὰ ἀνωτέρω γεγονότα; τὴν κατάρρευσι τῆς Σοβιετικῆς Ἑνώσεως καὶ τὴν ἐκκολαπτόμενη ἑνότητα τῶν εὐρωπαϊκῶν λαῶν;
Mπορῶ νὰ σᾶς πῶ πῶς εἶναι διοργανωμένη αὐτὴ ἡ ὑπερχιλιετὴς δημοκρατία τῶν μοναχῶν. Μπορῶ νὰ σᾶς πῶ ὅτι εἶναι εἴκοσι Μονὲς μὲ μοναστηριακὰ ἐξαρτήματα στὴν περιοχή των, Κελλιά, Σκῆτες καὶ ἡσυχαστήρια. Κάθε μιὰ Μονὴ εἶναι αὐτοδιοίκητος ὀργανισμός. Ὑπάρχει ὅμως στὶς Καρυές, τὴν πρωτεύουσα τοῦ Ἁγίου Ὄρους, ἡ Ἱερὰ Κοινότης, πού ἀποτελεῖται ἀπὸ τοὺς εἴκοσιν ἀντιπροσώπους τῶν εἴκοσι Μονῶν. Ἡ Ἱερὰ Κοινότης, ὡς ἡ ἀνωτέρα διοικητικὴ ἀρχὴ τοῦ τόπου, ἀσχολεῖται μὲ τὰ γενικῆς φύσεως προβλήματα. Οἱ ἀποφάσεις τῆς Ἱερᾶς Κοινότητος εἶναι ὑποχρεωτικὲς γιὰ τὶς Μονές.
Ὅλα αὐτὰ εἶναι σαφῆ καὶ κατανοητά. Δὲν βρίσκεται ὅμως ἐκεῖ τὸ μυστικὸ τῆς δυνάμεως ποὺ κρατᾶ τὸ Ἅγιον Ὄρος στὴ ζωὴ πάνω ἀπὸ χίλια χρόνια. Ὅλα αὐτὰ εἶναι κτιστά, ἀνθρώπινα πρότυπα διοικήσεως. Μόνα τους δὲν παρουσιάζουν κάτι τὸ ἰδιαίτερο καὶ μοναδικό. Τὸ μοναδικὸ καὶ ἰδιαίτερο ποὺ συγκρατεῖ στὴ ζωή τὸ Ὄρος, εἶναι ὁ πρὸς τὸν ἄνθρωπο σεβασμός, ὁ ὁποῖος προέρχεται ἀπό τὴν ὀρθὴ πίστι καὶ βίωσι τοῦ γεγονότος τῆς σαρκώσεως τοῦ Θεοῦ Λόγου καὶ τῆς δυνατότητος θεώσεως τοῦ ἀνθρώπου.
Ὁ Peguy ἔλεγε: Γιὰ νὰ φθάσῃ ἐκεῖ ποὺ ἔφθασε ὁ πολιτισμός μας, σημαίνει ὅτι κάποιο λάθος θεολογικὸ ἔχει γίνει[1]. Ἡ ἀντοχὴ τοῦ Ἁγίου Ὄρους βρίσκεται ἀκριβῶς στὴν Ὀρθόδοξη πίστι του, στὸ ὅτι δὲν ἔγινε σ᾿ αὐτὸ θεολογικὸ λάθος.
Ἔτσι, τό Ἅγιον Ὄρος εἶναι ὁ τόπος ὅπου τιμᾶται ὁ ἄνθρωπος. Δίδεται τὸ πρωτεῖο στὸν ἄνθρωπο καὶ τὴ σωτηρία του, καὶ ὄχι στὴν ἀποτελεσματικότητα τῶν ἐνδοκοσμικῶν δραστηριοτήτων του.

4324 - Εξηνταένα χρόνια πριν: Παναγιορειτικός έρανος υπέρ των σεισμοπαθών των Ιονίων νήσωνΟι καταστροφικοί σεισμοί που έπληξαν τα Ιόνια νησιά το 1953, κράτησαν σχεδόν 2 μήνες, τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο (οι μικρότεροι μετασεισμοί κράτησαν πάνω από 6 μήνες). Το αποτέλεσμα ήταν να καταστραφούν ολοκληρωτικά η Κεφαλονιά, η Ιθάκη και η Ζάκυνθος.
Οι σεισμοί αυτοί είναι οι καταστρεπτικότεροι που έχουν γίνει στην Ελλάδα με πάνω από 470 νεκρούς και αγνοούμενους και 2500 τραυματίες.

Η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους με εγκύκλιό της ζήτησε από τους μοναχούς να συνεισφέρουν υπέρ των σεισμοπλήκτων. Κατά τον παναγιορειτικό έρανο που διενεργήθηκε συγκεντρώθηκαν τα εξής ποσά:

4323 - Άγιος Νεομάρτυς Ιωάννης ο Κουλακιώτης (†1776)

Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 15 Φεβρουαρίου

Γεννήθηκε στην Κουλακιά, τη σημερινή Χαλάστρα, της Θεσσαλονίκης. Έζησε στο Άγιον Όρος ως δάσκαλος. Κατά την παραμονή του στη Θεσσαλονίκη και κατά τη διάρκεια συμποσίου, οι Τούρκοι ισχυρίσθηκαν ότι ήθελε να γίνει μουσουλμάνος.
Ο Ιωάννης αρνήθηκε τη συκοφαντία και δεν θέλησε ν’ αρνηθεί την πίστη του. Έτσι οδηγήθηκε στο παζάρι της πόλης και δίχως δίκη καταδικάσθηκε σε απαγχονισμό. Το τίμιο λείψανο του ρίχθηκε στη θάλασσα και χάθηκε.
Το μαρτύριο πραγματοποιήθηκε ημέρα Τρίτη, ώρα 4 π.μ., στις 15 Φεβρουαρίου του 1776, που είναι και ημερομηνία της μνήμης του. Ακολουθία προς τιμή του νεομάρτυρος συνέθεσε ο μοναχός Γεράσιμος Μικραγιαννανίτης και ο άρχιμ. Ιωήλ Φραγκάκος, νυν μητροπολίτης Εδέσσης.
Η μνήμη του τιμάται στις 15 Φεβρουαρίου.
Μοναχού Μωυσέως Αγιορείτου, ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ