Τετάρτη, 12 Φεβρουαρίου 2014

4308 - Πνευματικό Αγιορείτικο Συμπόσιο στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης.Τη Δευτέρα 10/2/2014 οι φίλοι της Σχολής Γονέων-Ανοικτού Πανεπιστήμιου Κατερίνης απόλαυσαν ένα πνευματικό αγιορείτικο συμπόσιο με τον Ιερομόναχο π. Εφραίμ, Σιμωνοπετρίτη που μίλησε για «τον χαρισματούχο γέροντα  παπά Εφραίμ τον Κατουνακιώτη».
Ο παπά Εφραίμ -ο παππούλης κατά τον ομιλητή- χαρισματική πνευματική προσωπικότητα του Αγίου Όρους εμπνέει και σήμερα με τις αρετές του της ταπείνωσης, της κατάνυξης και της σιωπής ,διότι μέσα στα δεινά της πατρίδας μας αναζητά κανείς το αυθεντικό βίωμα, το ανόθευτο φρόνημα και τη βοήθεια προς τον αγωνιζόμενο αδελφό. Αξίες και πολύτιμες αρετές που βιώνουν αθόρυβα πολλοί αγιορείτες αδελφοί και μπορεί κάποιος να τους εντοπίσει μόνο με πνευματικά αισθητήρια.

4307 - Η ομολογία των Αγίων Νέων Μαρτύρων έκφραση αγάπης προς τον Θεό και τους ανθρώπους


του Αρχιμ. Γεωργίου Γρηγοριάτη
Ο Απόστολος Παύλος στην προς Εβραίους Επιστολή μας ομιλεί για το νέφος των αγίων Μαρτύρων που μας περιβάλλει, και μας προσκαλεί να αποφεύγουμε την αμαρτία, να τρέχουμε δι’ υπομονής τον προκείμενο αγώνα, αποβλέποντες εις τον αρχηγό και τελειωτήν της πίστεώς μας Κύριον Ιησούν. Το ένδοξο και φωτεινότατο νέφος των Αγίων Παλαιών Μαρτύρων κάθε τόσο διευρύνεται και πλατύνεται με νέους Μάρτυρες. Έτσι έγινε και στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Ο μουσουλμανικός κατακλυσμός προκάλεσε την ομολογία πολλών ορθοδόξων αδελφών μας, κυρίως Ελλήνων, αλλά και Σλάβων, μάλιστα και μερικών Τούρκων. Όλοι αυτοί λέγονται Νεομάρτυρες. Ακολούθησαν τον Πρωτομάρτυρα και Αρχιμάρτυρα, τον Κύριο Ιησού Χριστό, που πρώτος έδωσε το τίμιο αίμα Του για τον πεσόντα άνθρωπο. Με το αίμα Του συνήψε μια νέα Διαθήκη, συμφωνία: «Τούτο έστι το αίμα μου το της Καινής Διαθήκης, το υπέρ υμών και πολλών εκχυνόμενον εις άφεσιν αμαρτιών» (Ματθ. κστ’, 26-28). Όσοι δέχονται με πίστη την θυσία Του, γίνονται δικός Του λαός, λαός της νέας Διαθήκης, νέος, περιούσιος λαός, θασίλειον ιεράτευμα, έθνος άγιον. Η νέα Διαθήκη βασίζεται στην πιστότητα του Θεού στις επαγγελίες Του προς τον νέο λαό Του της χάριτος. Ο Θεός μένει πιστός στην αγάπη Του προς τον λαό Του. Έτσι πιστός πρέπει να μείνει και ο λαός στην αγάπη του προς τον Θεό του: «Και λελουμένοι το σώμα ύδατι καθαρώ κατέχωμεν την ομολογίαν της ελπίδος ακλινή· πιστός γαρ ο επαγγειλάμενος» (Εβρ. ι’, 23). Πιστός μέχρι θανάτου στον Θεό λαός Του είναι οι άγιοι Μάρτυρες. Δεν προδίδουν την Καινή Διαθήκη. Πολλοί τους προκαλούν, τους πιέζουν αφόρητα, τους βασανίζουν για να αρνηθούν, να κρύψουν, να αποσιωπήσουν, να μη ομολογήσουν την πίστη τους, για να μη ζημιωθούν την ζωή τους και τα άλλα πρόσκαιρα αγαθά. Οι Μάρτυρες δεν μπορούν να αρνηθούν τον αληθινό Θεό και να διαρρήξουν τη Διαθήκη μαζί Του, να παύσουν να είναι αφοσιωμένοι υιοί Του και πιστά μέλη του λαού Του. «Έχοντες ουν Αρχιερέα μέγαν διεληλυθότα τους ουρανούς, Ιησούν τον Υιόν του Θεού, κρατώμεν της ομολογίας» (Εβρ. ι’, 14). Ομολογούν με πίστη τον αληθινό Τριαδικό Θεό και τον Ιησού Χριστό ως Θεάνθρωπο. Έτσι φυλάσσουν την καλή ομολογία, την οποία πρώτος ομολόγησε ο Θεάνθρωπος Χριστός ενώπιον του Πιλάτου, κατά τον Απόστολο Παύλο.

4306 - Παραιτήθηκε ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Οσίου Γρηγορίου
Την παραίτησή του  υπέβαλε, ο Ηγούμενος της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Οσίου Γρηγορίου Αγίου Όρους, Αρχιμ. Γεώργιος Καψάνης.
Τοποτηρητής εξελέγη ο π. Πανάρετος ενώ η εκλογή για νέο Ηγούμενο, από την Αδελφότητα της Μονής, θα γίνει την επόμενη Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου.

4305 - Αθεΐα καί αθεΐα του Γέροντα Μωυσή, ΑγιορείτηΠεριττό νά τονίσουμε τι ρνηση τς παρξης το Θεο εναι δικαίωμα το καθενός. Θεός μς δωσε περιόριστη λευθερία, στε ν θέλουμε καί νά τόν ρνηθομε.
Δέν θά πιχειρήσω διόλου νά ποδείξω τήν παρξη το Θεο. Πιστεύω τι δέν ποδεικνύεται λογικά παρξή του, λλά μόνο βιώνεται στά βάθη τς καρδις. Εναι λεύθερος λοιπόν κάποιος νά πρεσβεύει ,τι θέλει. Δέν χρειάζεται μως καθόλου νας θεος νά ερωνεύεται ναν πιστό καί φυσικά τό ντίθετο.
πιτρέψτε νά π πώς θεος προσπαθε ναγώνια νά πείσει τόν αυτό του τι δέν πάρχει Θεός, δέν φήνει γι’ ατόν χρο στήν καρδιά του καί ζε στήν πόλαυση τς λης. Πο δυνατε νά χαροποιήσει τό πνεμα. Νίτσε φτάνει εστοχα νά πε: «παίσιε νθρωπε, δέν νέχεσαι κενον πού εδε τά βάθη σου καί γι’ ατό τόν κδικεσαι». πολλή λογική δηγε στήν θεΐα, χι τι πίστη εναι παράλογη, λλά ψυχρός ρθολογισμός κοιτ μόνο στή γ. λισμός πίσης δέν φήνει χρο γιά τό Θεό. φυσιοκρατικός πανθεϊσμός, κατά τόν Σοπενχάουερ, δηγε σέ μι εγεν θεΐα.

4304 - Επιστολές του Γέροντα Ιωσήφ του Ησυχαστή. Έκφραση Μοναχικής Εμπειρίας (Εκπομπή 18η).......Ο ραδιοφωνικός σταθμός της Πειραϊκής Εκκλησίας αφιέρωσε 29 εκπομπές στην ανάγνωση του βιβλίου «Έκφραση Μοναχικής Εμπειρίας» του μακαριστού γέροντα Ιωσήφ του Ησυχαστή.

4303 - Στον Γιάννη Ιωαννίδη ανέθεσε την έκδοση του Διαμονητηρίου του ο Πρωθυπουργός

Στο καφενείο της Βουλής βρέθηκε χθες αιφνιδιαστικά, σε καλή διάθεση, ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος ήπιε το τσάι του.
Ο κ. Σαμαράς, σύμφωνα με τα Νέα, καθόταν με τον κ. Ψυχάρη και τον Χαρακόπουλο και κάποια στιγμή πέρασε από την παρέα τους ο υποψήφιος για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Γιάννης Ιωαννίδης. Ο Πρωθυπουργός τότε του εκμυστηρεύτηκε ότι θέλει να επισκεφθεί το Άγιον Όρος και τον είπε να κανονίσει τα σχετικά.
Πηγή: Τα Νέα

4302 - Γέροντας Εφραίμ Κατουνακιώτης: Όλοι οι Άγιοι στην θλίψη εδοκιμάσθηκαν

«πό τήν πομονή στίς θλίψεις διακρίνονται σοι γαπον τόν Θεό.
ταν Θεός θελήσει νά βοηθήσει μία ψυχή βασανισμένη, δέν τήν παλάσσει πό τίς θλίψεις, λλά τς χαρίζει πομονή.
λοι ο γιοι στήν θλίψη δοκιμάσθηκαν καί χι στήν χαρά. Καί Χριστός στούς μακαρισμούς, τήν θλίψη μακάρισε καί χι τήν χαρά.
Νά εχόμεθα Θεός νά μς δίδει πομονή καί χι νά μς πάρει τά βάσανα, γιατί ατά μς πηγαίνουν στόν παράδεισο».
Γέρων φραίμ Κατουνακιώτης
http://agioritikoslogos.blogspot.gr

4301 - Άγιος Πορφύριος Καυσοκαλυβίτης: Η υπακοή δείχνει την αγάπη προς τον Χριστό«λη μου ζωή ­ταν ­νας πα­ρά­δει­σος. Προ­σευχή, θεία λα­τρεία, ρ­γό­χειρο, ­πα­κοή στούς Γέ­ρον­τές μου. λλά ­πα­κοή μου ­ταν ­πο­τέ­λε­σμα ­γά­πης, χι ­ναγ­κα­στική... ­πα­κοή δεί­χνει τήν ­γάπη πρός τόν Χρι­στό. Καί Χρι­στός ­δι­αί­τερα ­γα­πάει τούς ­πά­κου­ους. Γι᾿ ατό λέει: ‘‘γώ τούς μέ φι­λον­τας ­γαπ, ο δέ μέ ζη­τον­τες ε­ρή­σουσι χά­ριν’’ (Πα­ροιμ. 8, 17)».
 σιος Πορφύριος Καυσοκαλυβίτης


4300 - Περιγραφή της διαδρομής Ι.Μ. Βατοπαιδίου – Ι. Σκήτη Αγίου ΔημητρίουΑπό την είσοδο της μονής (1) ακολουθούμε το καλνετρίμι αριστερά και αμέσως στην διασταύρωση (2) πάμε δεξιά και βαδίζουμε σε καλντερίμι που τελικά εξελίσσεται σε δρόμο και πλησιάζει το ρέμα. Εδώ υπάρχει σημάδι που μας οδηγεί από μονοπάτι (3) σε δασικό δρόμο (4). Ο δρόμος μετά από λίγο διχάζεται και ακολουθούμε το αριστερό σκέλος. Μετά από λίγα μέτρα αφήνουμε τον δρόμο και μπαίνουμε σε φαρδύ μονοπάτι-καλντερίμι (5). Το μονοπάτι βγαίνει σε λίγο σε περιοχή που έχει αποψιλωθεί άλλα γρήγορα μπαίνει πάλι μέσα στο δάσος όπου κινείται παράλληλα με ρεματιά. Εδώ διακρίνουμε πολλά έργα ύδρευσης. Τελικά το μονοπάτι συναντά δασικό δρόμο (6) που καταλήγει σε κελί. Συνεχίζουμε το μονοπάτι αριστερά από το περιβόλι που κατηφορίζει στο ρέμα και ανηφορίζει στην απέναντι όχθη μέχρι την εγκατελημένη Σκήτη Αγ. Δημητρίου (7). (40 λεπτά).
Δείτε περισσότερα εδώ: http://vision.iti.gr/routes/route.php?uid=4dd399d1