Δευτέρα, 10 Φεβρουαρίου 2014

4293 - Διάθεση Σιμωνοπετρίτικων εκδόσεων μέσω του βιβλιοπωλείου της Αγιορειτικής ΕστίαςΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΚΑΙ CDs
ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΣΙΜΩΝΟΣ ΠΕΤΡΑΣ
και ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΚΟΙΝΟΒΙΟΥ 
«ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ»,
ΟΡΜΥΛΙΑΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Μετά την ανταπόκριση στην πρόσκληση του Βιβλιοπωλείου της Αγιορειτικής Εστίας προς τις Ιερές Μονές του Αγίου Όρους για την ανάληψη διάθεσης εκδόσεων τους στο δίκτυο των βιβλιοπωλείων της χώρας και του Εξωτερικού, είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι ξεκινά η διάθεση εκδόσεων και CDs της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας του Αγίου Όρους και του Ιερού Κοινοβίου «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου» Ορμύλια Χαλκιδικής σε βιβλιοπωλεία, ιδρύματα, πανεπιστήμια και ιδιώτες στην Ελλάδα και το Εξωτερικό.

Πληροφορίες: 
Βιβλιοπωλείο Αγιορειτικής Εστίας
Εγνατία 109 – Θεσσαλονίκη
Τ. 2310263308 | F. 2310250648

4292 - Δράμας Παύλος: «Να διαφυλάξουμε το Άγιον Όρος ως κόρη οφθαλμού» (ΒΙΝΤΕΟ)Άγιον Όρος
Αιμίλιος Πολυγένης
Μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση έστειλε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος, από το Μέγα Συνοδικό της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου.
Ο κ. Παύλος μιλώντας ενώπιον προσκυνητών αναφέρθηκε στο Άγιον Όρος, την σημερινή κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, ενώ τόνισε ότι όλοι πρέπει να κάνουν την αυτοκριτική τους.
«Πρέπει να καταλάβουν οι άρχοντες μας, ότι το Άγιον Όρος έχει ένα συγκεκριμένο ρόλο που διαδραματίζει εδώ και χίλια χρόνια πλέον», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Δράμας.
Σε άλλο σημείο ο Σεβασμιώτατος τόνισε: «Παρακολουθούμε με αδιαφορία τα τεκταινόμενα και αυτό είναι ένα δείγμα της μη πνευματικής ωριμάνσεως μας, που σημαίνει ότι χρειάζεται ακόμα οδύνη και πόνο για να μπορέσουμε να επιστρέψουμε ως άσωτοι από εκεί που κακώς έχουμε εξέλθει, δηλαδή στην ευσέβεια, στην παράδοση και στις διαχρονικές αξίες».
Ο Μητροπολίτης Παύλος αναφέρθηκε και στην αύξηση των αυτοκτονιών, που σημαίνει ότι δεν μπορεί η ύλη να φέρει την ευτυχία χωρίς τις αξίες.
Μιλώντας για το Περιβόλι της Παναγίας ο Μητροπολίτης Παύλος, υπογράμμισε ότι «το Άγιον Όρος πρέπει να το διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού, και να το αφήσουμε να προσφέρει τις πνευματικές του υπηρεσίες όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την οικουμένη».
Δείτε την συνέχεια στο βίντεο που ακολουθεί:

4291 - Δράμας Παύλος: «Η Μονή Βατοπαιδίου ανταποδίδει την χολή με μάννα» (φωτογραφίες)Άγιον Όρος
Αιμίλιος Πολυγένης
Την μνήμη του Αγίου Εφραίμ του Σύρου τίμησε σήμερα, Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου η Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου.
Να αναφερθεί ότι την ημέρα αυτή άγει τα ονομαστήρια του, ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Γέροντας Εφραίμ.
Στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος, συμπαρα-στατούμενος από τον εορτάζοντα Ηγούμενο και πλειάδα κληρικών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Βατοπαίδι κατέφθασαν εκατοντάδες προσκυνητές, από πάνω από δέκα χώρες.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας στο Μέγα Συνοδικό της Μονής, παρετέθει αγιορείτικο κέρασμα προς τιμήν του Ηγουμένου Εφραίμ.

4290 - Kλιματολογικές συνθήκες στη χερσόνησο του Άθωθωνικ χερσόνησος χει κλίμα μεσογειακο τύπου. Τ χειμώνα, πο εναι πιος στς χαμηλότερες ζνες πρς τ θάλασσα, κα παγερς στς ψηλότερες, ο βροχοπτώσεις φτάνουν στ «μέγιστον». Τ θέρος εναι σχετικ ξηρό.Ο κλιματολογικς ατς συνθκες εναι φυσικ ν λλάζουν στς ροσειρς κα στν κορυφ το θω, που ξαιτίας το μεγάλου ψους πάρχουν χιόνια μέχρι τς ρχς Μαΐου. Στ διαμόρφωση ατ το κλίματος βασικ ρόλο παίζουν δυ παράγοντες:
θάλασσα πο περιβάλλει τ γλωσσόμορφη χερσόνησο το θω κα διότυπος κεντρικς κορμς το ρους μ τ θεόρατη βελοειδ κορυφή του. Ο βόρειοι κα βορειοανατολικο νεμοι προσκρούουν στ βόρεια πλευρ το ρους, ναπτύσσονται πρς τ πάνω κα πέφτουν στν νάγλυφη πιφάνεια τς χερσονήσου μ τεράστια σφοδρότητα σν καταβατικο νεμοι.
Κατ τν κάθοδό τους κχέονται πρς τς χαμηλότερες κορυφές, τς κοιλάδες, τς πλαγις κα τς χαράδρες κα π κε κατόπιν ποκτον πορεία νάλογη μ τς δαφικς ξάρσεις κα κοιλότητες. Στ γεγονς ατ ποδίδονται κα ο μικροδιαφορς στν κατεύθυνση το νέμου πο παρατηρονται κατ τόπους.
να π τ κύρια φυσιογνωμικ στοιχεα τν θωνικν κτάσεων εναι πλουσιώτατη κα διάζουσα βλάστησή τους. Τ 98% περίπου τς πιφάνειας τς χερσονήσου καλύπτουν δένδρα, θάμνοι, μίθαμνοι κα ποώδη φυτά. φθονία τν δασν κα τν θάμνων κα ποικιλία τς χλωρίδας συνθέτουν να σπάνιο χαλ π πράσινο πο δ κα πολλος αἰῶνες χαρακτήρισε τν περιοχ σν βοτανικ παράδεισο.

4289 - Επιστολές του Γέροντα Ιωσήφ του Ησυχαστή. Έκφραση Μοναχικής Εμπειρίας (Εκπομπή 17η)
.......Ο ραδιοφωνικός σταθμός της Πειραϊκής Εκκλησίας αφιέρωσε 29 εκπομπές στην ανάγνωση του βιβλίου «Έκφραση Μοναχικής Εμπειρίας» του μακαριστού γέροντα Ιωσήφ του Ησυχαστή.