Κυριακή, 9 Φεβρουαρίου 2014

4288 - Αγρυπνία αυτή την ώρα στο Βατοπαίδι. Άγει τα ονομαστήριά του ο Ηγούμενος Αρχιμ. ΕφραίμΆγιον Όρος
Αιμίλιος Πολυγένης
Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια τελείται αυτή την ώρα στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου, ιερά αγρυπνία επί τη εορτή του Αγίου Εφραίμ του Σύρου.
Της πανηγυρικής αγρυπνίας προεξάρχει ο Σεβ. Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος, ο οποίος το πρωί θα προεξάρχει και στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία.
Την ημέρα αυτή άγουν τα ονομαστήριά τους, ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου Γέροντας Εφραίμ και ο Δικαίος της Σκήτης του Αγίου Ανδρέου Προηγούμενος Εφραίμ.

4287 - Φωτογραφίες τέμπλων της Ιεράς Μονής ΒατοπαιδίουΗ γενική διάταξη του τέμπλου παραμένει σχεδόν πάντοτε η ίδια, με μερικές προσθαφαιρέσεις κατά περίπτωση. Η διάταξη αυτή δίνεται στο ακόλουθο σχέδιο·
Πάνω στο δάπεδο βρίσκεται η βάση. Από τη βάση ξεκινούν οι κολόνες. Ανάμεσα στις κολόνες χαμηλά, στη θέση των θωρακίων των μαρμάρινων τέμπλων, τοποθετούνται οι ποδιές, άλλοτε ξυλόγλυπτες, και άλλοτε ζωγραφισμένες. Ακολουθεί μία στενή ξυλόγλυπτη μερίδα, η σταφυλή, και από πάνω ένας ορθογώνιος ταμπλάς, ο κάτω κεταμπές. Επονται οι δεσποτικές εικόνες, οι οποίες επιστέφονται από τους επάνω κεταμπέδες. Ως το συγκεκριμένο ύψος, στο κέντρο ανοίγεται η ωραία Πύλη, που κορυφώνεται με το άγιον Ποτήριον. Στα αριστερά βρίσκεται η θύρα της Προθέσεως και δεξιά εκείνη του διακονικού. Ακολουθεί σειρά από τοξωτές επιστέψεις, τα κεμέρια, με ολόγλυφες προεξέχουσες περιστερές, από τις οποίες κρέμονται τα κανδήλια. Οι ανώτερες ζώνες δεν διακόπτονται από πόρτες· Στην πρώτη ζώνη παριστάνεται η ρίζα του Ιεσσαί, στη δεύτερη κλήμα, και ύστερα η σειρά των εικόνων του Δωδεκαόρτου, που πολλές φορές είναι περισσότερες από δώδεκα. Ακολουθούν οι Απόστολοι, εικόνες με προτομές Αποστόλων. Το τέμπλο καταλήγει σε χαμηλή αετωματική επίστεψη, το κλαδί, στην κορυφή του οποίου υψώνεται ο σταυρός με ζωγραφισμένο τον Εσταυρωμένο, πλαισιωμένο από δύο εξαπτέρυγα με ζωγραφικές επίσης παραστάσεις του Ιωάννου και της Παναγίας.
Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα τέμπλα της Μονής Βατοπαιδίου, τα οποία ανήκουν στην εποχή του νεοελληνικού μπαρόκ (από τα μέσα περίπου του 18ου ώς τα μέσα περίπου του 19ου αιώνα). ‘Από την εποχή αυτή διατηρούνται στη θέση τους τρία τέμπλα:

4286 - Νέοι ΓέροντεςΈχομε ξαναγράψει πως αρκετοί των χριστιανών μας αναζητούν συνεχώς σύγχρονους σημειοφόρους Γέροντες.
Ορισμένες φορές είναι γεγονός πως υπάρχει πραγματική ανάγκη, προς λύση σοβαρού προβλήματος. Άλλοτε υπάρχει απλή περιέργεια και αναζήτηση διακριτικών Γερόντων προς πληροφόρηση σημείων των καιρών, επικειμένων πολέμων και προφητικών αποκαλύψεων. Το ν’ αναζητά κανείς έναν σεμνό και αληθινά ταπεινό Γέροντα, με γνώσεις και αγάπη, σοφία και προσευχή, χάρη και ευλογία, είναι φρόνιμο κι ευλογημένο. Οι πιστοί έχουν ανάγκες σοβαρές, αλλά μερικές φορές κι επιπόλαιες νοσηρότητες. Γι’ αυτό χρειάζεται φόβος Θεού και μεγάλη προσοχή και από τις δύο πλευρές.

4285 - Ομιλία του Μοναχού Μωυσή Αγιορείτη: ο Όσιος ΤελώνηςΗ ομιλία πραγματοποιήθηκε το 2007 στον Ιερό Ναό Αγίου Φωτίου του Μεγάλου, στην Θεσσαλονίκη.


4284 - Ομιλία του Μοναχού Μωυσή Αγιορείτη: Το ευλογημένο τριώδιοΗ ομιλία πραγματοποιήθηκε στις 2 Μαρτιου 2008 στον Ιερό Ναό Αγίου Φωτίου του Μεγάλου, στην Θεσσαλονίκη.