Τρίτη, 4 Φεβρουαρίου 2014

4264 - Οι Γέροντες Βαρνάβας Ηγούμενος, Καλλίνικος και Γρηγόριος οι αυτάδελφοι Σταυροβουνιώτες ΜοναχοίΓέροντας Βαρνάβας Χαραλαμπίδης (1864 – 1948)
Ένας άλλος Σταυροβουνιώτης ηγούμενος – μοναχός, που είχε τη μεγάλη ευλογία, να πρωτογνωρίσει το μοναχισμό στο Άγιον Όρος, ήταν ο μακαριστός Γέροντας Βαρνάβας. Ο κατά κόσμον Σταύρος Χαραλαμπίδης γεννήθηκε στο προάστιο της Λευκωσίας, Καϊμακλί, το 1864. Με την αποφοίτηση του από το Δημοτικό Σχολείο της γενέτειρας του, ακολούθησε μαζί με τα αδέρφια του (τους μετέπειτα Καλλίνικο μοναχό και Γρηγόριο ιερομόναχο) το επάγγελμα του οικοδόμου. Στα περασμένα χρόνια όσοι ασχολούνταν με το οικοδομικό επάγγελμα, δεν έκτιζαν μόνο πέτρες η πλιθάρια, αλλά έκαναν και ξυλουργικές η άλλες εργασίες που απαιτούνταν σε μια οικοδομή. Αυτό το επάγγελμα το άσκησαν για λίγο μόνο καιρό, αφού ο δρόμος της ζωής, τους έδειχνε διαφορετική πορεία. Μια πορεία που θα τους οδηγούσε σε φιδόστριφτα, ανηφορικά μονοπάτια, σε άγνωστες και στενές ατραπούς, μέχρι να αξιωθούν, να φτάσουν αισίως στις ψηλές βουνοκορφές για να συναντήσουν το Νυμφίο Χριστό.

4263 - Απίστευτη κοσμοσυρροή στην πόλη Βολγκογκράντ της Ρωσίας για τα Τίμια ΔώραΠαρά τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας που λαμβάνονται από προχθές στο Βολγκογκράντ, με απαγόρευση της κυκλοφορίας των οχημάτων και την παρουσία 1500 αστυνομικών γύρω από τον Καθεδρικό Ναό της πόλης, χιλιάδες πιστών προσέρχονται να προσκυνήσουν τα Τίμια Δώρα τα οποία μετέφερε χθες το πρωί ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλος, συνοδευόμενος από τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίου Παύλου Αρχιμ. Παρθένιο και Αγιοπαυλίτες Μοναχούς. Τα ειδικά μέτρα ασφαλείας λαμβάνονται με την ευκαιρία συμπλήρωσης 40 ημερών από το πολύνεκρο διπλό τρομοκρατικό κτύπημα που δέχθηκε η πόλη.
Ενδεικτικό του πλήθους των πιστών είναι το γεγονός πως χθες το βράδυ ενώ έπρεπε, σύμφωνα με το πρόγραμμα, να διακοπεί το προσκύνημα από τις 24.00 μέχρι τις 6.00 το πρωί, αυτό δεν κατέστη δυνατό και όλο τη νύχτα, με θερμοκρασία -22 oC η προσέλευση ήταν μαζική. Επιπλέον δεν θα τηρηθεί το πρόγραμμα και απόψε με αποτέλεσμα αντί της επιστροφής στο Άγιο Όρος των Τιμίων Δώρων σήμερα το βράδυ, το προσκύνημα θα συνεχισθεί μέχρι τις 10.00 το πρωί της Τετάρτης, οπότε  το Ιερό Κειμήλιο θα επιστρέψει στο Μοναστήρι του.

4262 - Ιερά Μονή Εσφιγμένου: «φωνάζει ο κλέφτης να φοβηθεί ο νοικοκύρης»Η Ιερά Μονή Εσφιγμένου ανακοινώνει τα κάτωθι περί της δήθεν εκταμιεύσεως κονδυλίου:
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η Μονή μας παρακολουθεί πώς εκτυλίσσεται η απελπισμένη προσπάθεια για διατήρηση της κατάληψης των κτηρίων της στο Άγιον Όρος.
Όσο η κατάληψη ασφυκτιά τόσο οι έχοντες συμφέρον από την διατήρησή της εργάζονται.
Σήμερα το πρωί μάθαμε ότι κατήγγειλαν ανωνύμως την «παράνομη εκταμίευση ευρωπαϊκού κονδυλίου» για την αποκατάσταση του κατειλημμένου κτηρίου του Αντιπροσωπείου στις Καρυές «χωρίς προηγούμενη μελέτη και αυτοψία».
Η υπόθεση βέβαια είναι άνευ ουσίας, αφού:
δεν έχει εκταμιευτεί ούτε ένα Ευρώ,
έχει κατατεθεί εμπεριστατωμένη μελέτη καί έχει εγκριθεί
η σχετική αυτοψία έχει τεθεί ως δέσμευση για την έναρξη των εργασιών.

4261 - Επιστολές του Γέροντα Ιωσήφ του Ησυχαστή. Έκφραση Μοναχικής Εμπειρίας (Εκπομπή 14η).......Ο ραδιοφωνικός σταθμός της Πειραϊκής Εκκλησίας αφιέρωσε 29 εκπομπές στην ανάγνωση του βιβλίου «Έκφραση Μοναχικής Εμπειρίας» του μακαριστού γέροντα Ιωσήφ του Ησυχαστή.

4260 - Αγιότητα μια «Άλλη» ποιότητα ζωήςΣτους αγαπητούς μου Θεολόγο, Ευθύμιο και Ισίδωρο τους μοναχούς, για τις όμορφες στιγμές που μου χάρισαν στον Άθω.

Όταν κάποτε ο μεγάλος λογοτέχνης Αλέξανδρος Μωραϊτίδης επισκέφτηκε το Άγιον Όρος προσπάθησε να έρθει σε επαφή με τον γνωστό τότε οσιότατο μοναχό αλλά και λόγιο άνδρα  Δανιήλ το Σμυρναίο που ασκήτευε στα δύσβατα αλλά πανέμορφα και φιλόξενα για τις ψυχές που αναζητούν τον Νυμφίο Κατουνάκια. Ο Γέρων Δανιήλ την εποχή εκείνη ήταν αρκετά γνωστός όχι μόνο μέσα στο Όρος αλλά και στον κόσμο – από τους προσκυνητές- για την λογιότητα του, αλλά κυρίως και πρωτίστως για την αγιότητα του βίου του. Ο Μωραϊτίδης ο οποίος πρέπει να σημειώσουμε ότι έγινε μοναχός σε προχωρημένη ηλικία και εκοιμήθει με το αγγελικό σχήμα, έχοντας ακούσει για την μεγάλη αυτή Αθωνική μορφή, δεν έχασε την ευκαιρία να αναζητήσει τον Γέρων ασκητή. Έτσι και έγινε. Όταν τελικά ευδόκησε ο Θεός και τον συνάντησε και αφού για πολλές ώρες μίλησαν και αντάλλαξαν απόψεις γύρω από την πνευματική ζωή και τον αγώνα της ψυχής να αγαπήσει ευχαριστιακά τον Χριστό εξήλθε από το κελί του Γέροντα και προχωρώντας προς τους φίλους και συνοδοιπόρους του στο αθωνίτικο προσκύνημα, μονολόγησε, "μέχρι σήμερα πίστευα ότι κάτι έχω καταφέρει με τον Χριστό. Οτι κάπως τον πλησίασα. Αλλά από την στιγμή που είδα αυτό τον άγιο άνθρωπο και αντίκρισα ζωντανή την αγιότητα μπροστά στα μάτια μου, κατάλαβα οτι τίποτε δεν έκανα ακόμη, τίποτε δε κατάλαβα… είμαι πάρα πολύ μακριά".

4259 - Οσιομάρτυς Αντώνιος Καρεώτης (†1516)Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 4 Φεβρουαρίου