Κυριακή, 2 Φεβρουαρίου 2014

4251 - Στη ναυαρχίδα του Ρωσικού Στόλου στη Μαύρη θάλασσα τα Τίμια Δώρα (video) 
Τελευταία ημέρα σήμερα στη χερσόνησο της Κριμαίας τα Τίμια Δώρα και χιλιάδες πιστών είχαν την ευλογία να τα προσκυνήσουν στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Βλαδιμήρου στην Σεβαστούπολη.
.......Το μεσημέρι οι Αγιοπαυλίτες Μοναχοί μετέφεραν τα Τίμια Δώρα στη ναυαρχίδα του πολεμικού Στόλου της Ρωσίας στην Μαύρη θάλασσα για να τα προσκυνήσει το πλήρωμά της.
Αυτή την ώρα τα Τίμια Δώρα ταξιδεύουν προς τον τελευταίο προορισμό τους, την πόλη Βολγκογκράντ.

4250 - Ίσως δεν γνωρίζετε ότι……το Καθολικό της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου ετιμάτο αρχικά στην Υπαπαντή του Κυρίου και λόγω ενός θαυμαστού γεγονότος σήμερα είναι αφιερωμένο στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.
Ο Γεράσιομος Σμυρνάκης στο βιβλίο του ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ (1903) γράφει:
Ο Καθολικός Ναός της Μονής, αποτελών ένα των εν Αγίω Όρει αρχαίων μνημείων, σεμνύνεται επί τη μνήμη της Υπεραγίας ημών Θεοτόκου, ενώ το πάλαι ετιμάτο επί τη μνήμη της θείας Υπαπαντής εφ ω και κατά την εορτήν αυτής τελείται πανήγυρις (2α Φεβρουαρίου)∙ επειδή δ’ ένεκεν πυρκαϊάς επισυμβάσης εν αρχαίοις χρόνοις, ως η παράδοσις αναφέρει, επυρπολήθησαν πάσαι αι άγιοι εικόνες, διεσώθησαν δε μόναι αι τον Ευαγγελισμόν της Θεοτόκου απεικονίζουσαι, η εκ ψηφίδων άνωθεν των ανατολικών κιόνων και η εν τη Λητή ωσαύτως εικών του Ευαγγελισμού, κοινή γνώμη απεφασίσθη, ίνα καθιερωθή ο Ναός επί τη μνήμη του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου (25η Μαρτίου) και τότε τελήται η κυρία πανήγυρις της Μονής.

4249 - Μοναχός Ιάκωβος Βατοπεδινός (1807 – 2 Φεβρουρίου 1904)

4248 - Προηγούμενος Ανδρέας Αγιοπαυλίτης (1904 – 2 Φεβρουαρίου 1987)4247 - Η Νεασκητιώτικη Ιερά Καλύβη της Υπαπαντής του ΚυρίουΗ Καλύβη της Υπαπαντής του Κυρίου είναι από τις παλαιότερες στη Νέα Σκήτη και σύμφωνα με μαρτυρίες παλαιών πατέρων, χρησιμοποιήθηκε για ένα διάστημα και ως κυριακό της Σκήτης.
Η κατασκευή της τοποθετείται στο δεύτερο μισό του 18ου αιώνα. Πρόκειται για ένα κτίριο το οποίο αποτελεί κληρονομιά τόσο για το Άγιο Όρος και την Ορθοδοξία, όσο και για την Πατρίδα και το Έθνος μας. Όλα αυτά τα χρόνια είχε πάντοτε διαδοχή από μοναχούς, οι οποίοι στην προσπάθεια τους να συντηρήσουν το κτίριο, είχε ως αποτέλεσμα η Καλύβη να υποστεί πολλές προσθήκες και παρεμβάσεις.
Τα τελευταία χρόνια όμως είχε περάσει σε χέρια ζηλωτών μοναχών, οι οποίοι εγκατέλειψαν κάθε προσπάθεια συντήρησης του κτιρίου, γεγονός το οποίο προκάλεσε την σημερινή άθλια κατάσταση του. Εξαιτίας αυτής της εγκατάλειψης αλλά και της ύπαρξης υπογείων νερών, η Καλύβη βρίσκεται σήμερα σε πολύ άσχημη κατάσταση και μοιάζει σαν να έχει εγκαταλειφθεί πριν από πολλά χρόνια.