Παρασκευή, 31 Ιανουαρίου 2014

4242 - Χιλιάδες πιστοί προσκύνησαν και σήμερα τα Τίμια Δώρα στη Συμφερούπολη (φωτογραφίες)Πολλές ώρες περίμεναν σε ουρά περίπου ενός χιλιομέτρου οι πιστοί σήμερα στην Συμφερούπολη για να προσκυνήσουν τα Τίμια Δώρα που βρίσκονται στη Μονή της Αγίας Τριάδας, όπου φυλάσσονται τα λείψανα του Αγίου Λουκά του ιατρού.

4241 - Τίμια Δώρα. Το ταξίδι των 29 ημερών (χάρτης)

ΜΟΣΧΑ: 7-13 Ιανουαρίου

ΑΓΙΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ:14-17 Ιανουαρίου

ΜΙΝΣΚ: 18-24 Ιανουαρίου

ΚΙΕΒΟ: 25-30 Ιανουαρίου

ΣΥΜΦΕΡΟΥΠΟΛΗ: 31/1- 1 Φεβρουαρίου

ΣΕΒΑΣΤΟΥΠΟΛΗ: 2 Φεβρουαρίου

ΒΟΛΓΚΟΓΚΡΑΝΤ: 3-4 Φεβρουαρίου

4240 - Γέρων Ονούφριος ο Αγιαννανίτης ο ΚύπριοςΟ Γέροντας Ονούφριος ο επονομαζόμενος Κύπριος και αυτό από την κυπριακή καταγωγή του, υπήρξε μέλος της μοναδικής μοναχικής πολιτείας του Άθωνα, στα μετά την επανάσταση του 1821 χρόνια. Από σύντομες αναφορές του Αγιαννανίτη ιερομόναχου Χρύσανθου (1894–1981), καταγραμμένες στο βιβλίο του, Γεροντικοί ενθυμίσεις και διηγήσεις τόμος Α’), ο ενάρετος ασκητής Ονούφριος, εγκαταβίωσε στην Καλύβη της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Σκήτη της Αγίας Άννης, κάτω από την σκέπη του Γέροντος παπα–Δανιήλ. Σύντομα μπήκε στο πνεύμα του μοναχισμού, το οποίο εφάρμοσε στο μεγαλύτερο βαθμό που μπορούσε, μέσα από την τέλεια υπακοή. Κατά μεγάλη πιθανότητα, στο Όρος έφτασε, χωρίς ή με ελάχιστα πνευματικά εφόδια. Πάτησε όμως, στο μέρος της πηγής, όπου ρέουν αφθόνως τα πνευματικά πολεμοφόδια. Μελέτησε και κατανόησε το Λόγο του Θεού, διάβασε κι ερμήνευσε κείμενα Πατερικά, Γεροντικά, εκκλησιαστικά. Συνασκήθηκε και συναναστράφηκε με Λόγιους αγιορείτες Πνευματικούς Πατέρες και Αδελφούς, μέχρι που αξιώθηκε να φτάσει σε υψηλούς πνευματικούς αναβαθμούς και να δεχθεί τη Χάρη του Αγίου Πνεύματος, η οποία μυστικά και αόρατα κυνήγα τα εκλεκτά του Κυρίου δημιουργήματα. Ο αξιομακάριστος Γέροντας Ονούφριος επιδόθηκε και στη γραφή κι ερμηνεία υψηλών νοημάτων, τα περισσότερα των οποίων, δυστυχώς, δεν διασώθηκαν. Στις μέρες μας σώζονται μόνο μια Παράκληση στος Άγιον Παντελεήμονα και 24 οίκοι στην Αγίαν Τριάδα.

4239 - Αγιορείτες Άγιοι εορτάζοντες τον ΦεβρουάριοΣάββατο 1 Φεβρουαρίου

Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου

Τρίτη 4 Φεβρουαρίου

Σάββατο 8 Φεβρουαρίου

4238 - π. Σάββας Κερασιώτης: «Το σαράκι της ψυχής μας» (1ο Μέρος)
Το πρώτο μέρος της Ομιλίας του Αγιορείτη Μοναχού οσιολ. Σάββα Κερασιώτη, από το Ι. Κελλίον Εισοδίων της Θεοτόκου, με θέμα: «Το σαράκι της ψυχής μας», στο πλαίσιο της επιτυχημένης σειράς εκδηλώσεων που διοργανώνει η Σχολή Γονέων Κατερίνης.
Ο π. Σάββας αναλύει το πάθος του φθόνου και τους τρόπους με τους οποίους κατατρώει την ανθρώπινη ψυχή.

4237 - Αγιορείτες Άγιοι εορτάζοντες την 31η Ιανουαρίου
673 - Όσιος Αρσένιος ο εν Πάρω (+1877)          672 - Ο Άγιος Νεομάρτυς Ηλίας ο Αρδούνης