Πέμπτη, 30 Ιανουαρίου 2014

4236 - Το Βολγκογκράντ τελευταίος σταθμός των Τιμίων Δώρων. Νέα τροποποίηση του προγράμματος
 
Μετά από αίτηση των κατοίκων και των τοπικών αρχών της πόλης Βολγκογκράντ και την ευλογία του Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. Κυρίλλου, τα Τίμια Δώρα θα εκτεθούν στον Καθεδρικό Ναό Казанский στις 3 και 4 Φεβρουαρίου σύμφωνα με το ITAR-TASS.
Ως γνωστόν στο Βόλγκογκράντ σημειώθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο δύο πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις και η παρουσία των Τιμίων Δώρων θα συμπέσει με το 40θήμερο μνημόσυνο των θυμάτων.

4235 - Η κακοκαιρία εμπόδισε την προσγείωση του αεροπλάνου με τα Τίμια ΔώραΛόγω των κακών καιρικών συνθηκών δεν κατέστη δυνατή η προσγείωση του αεροπλάνου που μετέφερε τα Τίμια Δώρα από το Κίεβο στην Συμφερούπολη. Η προσγείωση έγινε τελικά στο αεροδρόμιο Belbek της Σεβαστούπολης, από το οποίο αυτή την ώρα τα Τίμια Δώρα μεταφέρονται οδικώς προς την Συμφερούπολη.

Σχετικό:
4234 - Οι Τρεις Ιεράρχαι εις τον 20ον αιώνα (Γέροντος Θεοκλήτου Διονυσιάτου)ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΑΙ ΕΙΣ ΤΟΝ 20ον ΑΙΩΝΑ
Άρθρον του Αγιορείτου Μοναχού
ΘΕΟΚΛΗΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΑΤΟΥ
Συνήθως, όταν πρόκειται να ομιλήσωμεν διά τους Αγίους της Εκκλησίας, συμβαίνει να μεταφερώμεθα εις την εποχήν των. Και, παρασυρόμενοι από το κλίμα του παρελθόντος, να νομίζωμεν, ότι ανήκουν μόνον εις τον αιώνα των.
Παρ’ ότι και τώρα τους τιμώμεν, έχομεν την εντύπωσιν, ότι ο βίος των, τα έργα των, η διδαχή των, ισχύουν μόνον διά την εποχήν των.
Εν τούτοις, οι άγιοι «εις τον αιώνα ζώσι». Διότι η ζωή των και η διδαχή των περιέχει την αιωνίαν αλήθειαν του Θεού. Και ως τοιαύτη παραμένει άφθαρτος από τον χρόνον και τας μεταβολάς του κόσμου.
Αυτό έχει εφαρμογήν εις την πληρότητά του διά τους «Τρεις Ιεράρχας». Ό,τι τους έκαμε μεγάλους εις την εποχήν των, το ίδιον τους καθιστά μεγάλους ύστερα από δέκα πέντε αιώνας και μέχρι συντελείας του κόσμου. Καμμία εγκοσμία μεταλλαγή, δεν ημπορεί να ανατρέψη την θέσιν που κατέχουν οι «Τρεις Ιεράρχαι» εν τη Εκκλησία…
Η λογοκρατούμενη εποχή μας, η δώσασα «βιβλίον αποστασίου» εις την μυστικήν ζωήν, θέλει να βλέπη εις τους «Τρεις Ιεράρχας» τους ανθρώπους των γραμμάτων, τους εραστάς της κλασσικής σοφίας, τους συνδυάσαντας ή συμφιλιώσαντας τον Χριστιανισμόν με τα Ελληνικά γράμματα.

4233 - Επιστολές του Γέροντα Ιωσήφ του Ησυχαστή. Έκφραση Μοναχικής Εμπειρίας (Εκπομπή 13η).......Ο ραδιοφωνικός σταθμός της Πειραϊκής Εκκλησίας αφιέρωσε 29 εκπομπές στην ανάγνωση του βιβλίου «Έκφραση Μοναχικής Εμπειρίας» του μακαριστού γέροντα Ιωσήφ του Ησυχαστή.

4232 - Δεν επιστρέφουν σήμερα στο Άγιο Όρος τα Τίμια Δώρα όπως είχε προγραμματισθείΓια τελευταία ημέρα σήμερα τα Τίμια Δώρα θα βρίσκονται στον Μητροπολιτικό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Κίεβο. Ήταν ο τελευταίος σταθμός μετά την Μόσχα, την Αγία Πετρούπολη και το Μίνσκ από τις 7 Ιανουαρίου που για πρώτη φορά το Ιερό Κειμήλιο της Ιεράς Μονής του Αγίου Παύλου βγήκε από τα σύνορα της Ελλάδας για να το προσκυνήσουν οι ομόδοξοι Ρώσοι πιστοί με την ευκαιρία του εορτασμού των Χριστουγέννων.
Από σήμερα 30 Ιανουαρίου και μέχρι τις 2 Φεβρουαρίου θα παραμείνουν στην Ουκρανία και θα βρίσκονται στην Ιερά Μονή της Αγίας Τριάδας (φωτ.) στην Συμφερούπολη όπου φυλάσσονται τα  λείψανα του Αγίου Λουκά, ιατρού και Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως.

4231 - Τρεις Ιεράρχες. Ομιλία του Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Ιβήρων Αρχιμ. ΝαθαναήλὉμιλία
τοῦ Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτου κ. Ναθαναήλ,
Καθηγουμένου τῆς Ἱ. Μ. Ἰβήρων Ἁγίου Ὄρους,
κατὰ τὴν ἑορτὴν τῶν Τριῶν Ἱεραρχῶν
(Πάνσεπτος Πατριαρχικὸς Ναός, 30 Ἰανουαρίου 2012).

Παναγιώτατε Πάτερ καὶ Δέσποτα,
σεπτὴ τῶν Ἱεραρχῶν χορεία,
σεβαστοὶ Πατέρες,
ἀγαπητοὶ ἐν Χριστῷ ἀδελφοί,
ἐλλόγιμοι ἐκπαιδευτικοί,
ἀγαπητοὶ μαθητὲς καὶ μαθήτριες,

«Τοὺς Ἱεράρχας τοῦ Χριστοῦ καὶ τῶν Πατέρων κλέος, τῆς Πίστεως τοὺς πύργους καὶ τῶν πιστῶν Διδασκάλους καὶ φύλακας, συνελθόντες, ὦ φιλέορτοι, ᾀσματικοῖς ἐγκωμίοις ὑμνήσωμεν».

Μὲ αὐτὸ τὸ τροπάριο μᾶς καλεῖ σήμερα ἡ Ἐκκλησία νὰ τιμήσωμε τοὺς Τρεῖς Μεγάλους Οἰκουμενικοὺς Διδασκάλους, Βασίλειον τὸν Μέγαν, Γρηγόριον τὸν Θεολόγον καὶ Ἰωάννην τὸν Χρυσόστομον. Νὰ πανηγυρίσωμεν τὴν μνήμην τους ὅπως αὐτοὶ ὁρίζουν: διὰ τοῦ «πνευματικῶς ἑορτάζειν».
Τὸ νὰ μιλήση κανεὶς γιὰ τοὺς Τρεῖς Μεγίστους Φωστῆρας τῆς Τρισηλίου Θεότητος τὸ τόλμημα εἶναι μεγάλο, γιατὶ ἡ παρουσία τους στὴν γῆ ἦταν μιὰ Θεοφάνεια, ἕνα θαῦμα· καὶ ὁ Ἅγιος Ἰωάννης ὁ Χρυσόστομος λέγει «σιγῇ τιμᾶσθω τὸ θαῦμα»· καὶ ἴσως μὲ τὴν σιγὴ τὴν δική μου θὰ ἐτιμῶντο σήμερα καλύτερα οἱ ἅγιοι. Ὅμως κάνοντας ὑπακοὴ στὴν σεπτὴ πατριαρχικὴ ἐντολὴ θὰ τολμήσω νὰ προφέρω ἐλαχίστους ἀπὸ καρδίας λόγους.

4230 - Γέροντας Βασίλειος Γοντικάκης: περί Παιδείας


Ο Γέροντας Βασίλειος Γοντικάκης προηγούμενος της Ιεράς Μονής Ιβήρων του Αγίου Όρους την ημέρα του σχολικού εορτασμού των Τριών Ιεραρχών μίλησε στους μαθητές και καθηγητές του Μουσικού Σχολείου Δράμας (Τρίτη 29-1-2013).
Στο δεύτερο video απαντά σε ερωτήσεις των μαθητών.

4229 - Ο Άγιος Νεομάρτυς Χατζή - Θεόδωρος

Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 30 Ιανουαρίου


Ο βίος του Αγίου: