Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2014

4216 - Η πρόνοια της Γλυκοφιλούσης στην Ιερά Μονή ΦιλοθέουΣτη Γερμανική κατοχή είχε τελειώσει σχεδόν η προμήθεια του σιταριού της Ι. Μονής Φιλοθέου και οι Πατέρες αποφάσισαν να κόψουν τη φιλοξενία. Ένας ευλαβής Γέροντας ο Γερο - Σάββας, όταν τομαθε πολύ λυπήθηκε και παρακαλούσε την Γεροντία να μην το κάνουν αυτό, γιατί θα λυπήσουν το Χριστό, και θα φύγει η ευλογία απο τη Μονή. Τους έλεγε δε και πολλά παραδείγματα από την Αγία Γραφή, όπως της Σωμανίτιδος χήρας με τον Προφήτη Ηλια κ.α. και τελικά τον άκουσαν. Κάθε λίγο και λιγάκι όμως ενοχλούσαν τον Γέρο - Σάββα και του έλεγαν.
- Το αλεύρι τελείωσε. Τί θα γίνει;
Ο Γέροντας τους απαντούσε:
- Πατέρες μου, αυτό το λίγο που υπάρχει ακόμη, ας το φάμε μαζί με τον κόσμο, και η Παναγία δεν θα μας αφήσει.
Είχαν απομείνει πια μόνο είκοσι πέντε οκάδες σιτάρι στην αποθήκη της Μονής και τίποτε άλλο και άρχισαν οι Πατέρες να διαμαρτύρονται στο Γερο - Σάββα κάπως πειραχτηκά.
- Ε Γέρο - Σάββα, τελείωσε το σιτάρι. Τί γίνεται τώρα;
Το ευλαβέστατο αι πιστό Γεροντάκι απήντησε:

4215 - Video από την υποδοχή της Παναγίας Παραμυθίας στην ΆρταΣτην 'Αρτα μεταφέρθηκε από την Ι.Μ.Μ. Βατοπεδίου αντίγραφο της εικόνας της Παναγίας Παραμυθίας . Η εικόνα τοποθετήθηκε στον Ι.Ν. Αγ. Μαξίμου του Γραικού με τον οποίο και συνεορτάζει. Στην υποδοχή χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Άρτης κ. Ιγνάτιος, ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής και ο Καθηγούμενος της Ι.Μ. Βατοπεδίου π. Εφραίμ τοπικοί άρχοντες και πλήθος πιστών.

4214 - Επιστολές του Γέροντα Ιωσήφ του Ησυχαστή. Έκφραση Μοναχικής Εμπειρίας (Εκπομπή 11η)

.

.......Ο ραδιοφωνικός σταθμός της Πειραϊκής Εκκλησίας αφιέρωσε 29 εκπομπές στην ανάγνωση του βιβλίου «Έκφραση Μοναχικής Εμπειρίας» του μακαριστού γέροντα Ιωσήφ του Ησυχαστή.

4213 - Σήμερα τα ονομαστήρια του 99χρονου Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Αγίου Παντελεήμονος, Αρχιμανδρίτη Ιερεμία

Αρχιμανδρίτης Ιερεμίας
κατά κόσμο Άλιόχην Ιάκωβος του Φιλίππου
γεννηθείς το 1915 στο Ροστόβ της Ρωσίας
Τιμά ο Γέροντας έναν Μάρτυρα από τούς εν Σινά και Ραϊσθώ αναιρεθέντες (Μνήμη 14/27 Ιανουαρίου)

                                 Εις Πολλά τα Έτη σας Γέροντα