Σάββατο, 25 Ιανουαρίου 2014

4203 - Οι ξενόγλωσσες συλλογές των αγιορειτικών χειρογράφωνΕγκατεστημένη εξαρχής σε χωρική συνάφεια με το κελλί του, η προσωπική βιβλιοθήκη του αγίου Αθανασίου του Αθωνίτη αποτέλεσε τον πυρήνα της πλουσιότατης βιβλιοθήκης της Μεγίστης Λαύρας. Ακολουθώντας το παράδειγμά του και οι υπόλοιπες Μονές δημιούργησαν σημαντικές βιβλιοθήκες, που αρχικά στεγάζονταν συνήθως σε διαμερίσματα του καθολικού, ενώ αργότερα, καθώς ο αριθμός των βιβλίων μεγάλωνε, αλλά και για λόγους πυρασφάλειας, μεταφέρονταν σε άλλους χώρους, στις πτέρυγες και στους πύργους, συχνά μαζί με το σκευοφυλάκιο και το αρχείο.

4202 - Ηγούμενος Παρθένιος Αγιοπαυλίτης: «Η απιστία είναι εμπόδιο για ένα θαύμα»Του Αιμίλιου Πολυγένη
Για το προσκύνημα των τιμίων δώρων μίλησε ο Καθηγούμενος της Ι.Μ. Αγίου Παύλου Γέροντας Παρθένιος, ο οποίος έκανε λόγο για ένα ιστορικό γεγονός στην Αγία Ρωσία.
"Θέλω να ευχαριστήσω τον Θεό, γιατί τίποτα δεν συμβαίνει τυχαία, όλα γίνονται εκ Θεού. Το γεγονός ότι βρεθήκαμε στην Ρωσία, μας δίνει μεγάλη χαρά. Ο Θεός έδωσε να μεταφέρουμε τα τίμια δώρα των Μάγων προς ευλογία του Ρωσικού λαού", ανέφερε στην αρχή ο Γέροντας Παρθένιος.
Σχολιάζοντας διάφορα δημοσιεύματα που αμφισβητούσαν την γνησιότητα των τιμίων δώρων, ο Ηγούμενος τόνισε ότι "δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την αυθεντικότητα των δώρων. Θα ήταν αδύνατο να διατηρηθούν ανθρωπίνως, αλλά η πρόνοια του Θεού τα διέσωσε για το καλό της Εκκλησίας. Εμείς πάντως δεν αισθανόμαστε καμία ανάγκη να πιστοποιήσουμε την αυθεντικότητα τους."

4201 - Καλογερο...business! και εμπόριο ελπίδας...Όταν άκουσα για πρώτη φορά τον όρο αυτό ομολογώ ότι έσκασα στα γέλια.
-Γελάς αλλά να ξέρεις ότι αυτή η ιστορία είναι πληγή που θα γίνεται όλο και χειρότερη (μου είπε ο αδελφός που πρωτοανέφερε αυτό το θέμα)
Το έψαξα και το ψάχνω κοντά ένα χρόνο τώρα. Λεπτομερές και αναλυτικό άρθρο θα παρουσιάσουμε μέχρι το Πάσχα.
Το γεγονός πάντως είναι πως όλο και περισσότεροι επιτήδειοι με προκάλυμμα κάποιο μοναστήρι, πραγματικό ή όχι λίγη σημασία έχει, κρυμμένοι πίσω από μικρά ή μεγαλύτερα ορθόδοξα κέντρα, εμπορεύονται την ελπίδα και την ανασφάλεια των ανθρώπων με ένα και μοναδικό σκοπό: ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΚΕΡΔΟΣ. Αν αυτά που πουλούσαν ήταν όντως από εκεί που υποτίθεται ότι είναι θα μπορούσε να πει κανείς πως στο κάτω-κάτω της γραφής, βοηθιούνται οι μοναχοί που αγωνίζονται να επιβιώσουν στην δύσκολη οικονομική συγκυρία.

4200 - Ο Αγιορείτης Αρχιεπίσκοπος Βρυξελλών και Βελγίου Βασίλειος Κριβοσέιν (1900-1985)


 .......Ο κατά κόσμον Βσέβολοδ Κριβοσέιν γεννήθηκε στην Πετρούπολη. Ο πατέρας του διετέλεσε υπουργός και αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβερνήσεως. Σπούδασε φιλολογία στα πανεπιστήμια Πετρουπόλεως και Μόσχας. Κατά τη στρατιωτική του θητεία έπαθε κρυοπαγήματα. Αναχώρησε για το εξωτερικό το 1920 κι επισκέφθηκε την Αίγυπτο, την Κωνσταντινούπολη και το Παρίσι. Συνέχισε τις φιλοσοφικές σπουδές του στη Σορβόνη και στο Μόναχο. Έμαθε καλά ελληνικά και ασχολήθηκε με τη μελέτη των Πατέρων της Εκκλησίας.

4199 - Αρχιμανδρίτης Σωφρόνιος (1896-1993)
Αρχιμανδρίτης Σωφρόνιος (Σαχάροφ) (1896-1993), 
ως νέος μοναχός στη μονή Αγίου Παντελεήμονος


(Φωτογραφία: εργαστήριο μονής Αγίου Παντελεήμονος)


Περισσότερες φωτογραφίες του:

4198 - Εξομολόγηση στο Άγιο ΌροςΕυχαριστώ σε Δέσποινα, αγαπημένη Κόρη
που μ΄ έκανες εις την καρδιά, από παππού, εγγόνι
Στην όψη σου γονάτισε κάθε μου αμαρτία
και άφησα στο Όρος σου, κάθε παλιά αιτία.

Από το χέρι μ΄ έπιασες να σ΄ έχω αντιστήλι
και στου γουμένου μ΄ έβαλες το άγιο πετραχήλι.
Με φώτισες Παντάνασσα και λάλησαν τα χείλη
και η χαρά πλημμύρισε τα δυο πικρά μου χείλη.
  
Μνάσων ο αρχαίος μαθητής

4197 - Κωνσταντίνος Kερεστετζής: Το Όρος είναι παράδεισος για ένα ζωγράφοΣυνέντευξη: Μαριάννα Παπάκη
Η αίθουσα τέχνης Γαβράς παρουσιάζει την ατομική έκθεση ζωγραφικής του Κωνσταντίνου Κερεστετζή, με τίτλο «Άγιον Όρος». Ο Κωνσταντίνος Κερεστετζής μετά την διαμονή του στην Κωνσταντινούπολη και την ολοκλήρωση των έργων εκεί, επισκέφθηκε το Άγιον Όρος σε μια μακράς διάρκειας επίσκεψη, που κρατάει μέχρι σήμερα... Στη νέα του δουλειά, αποτυπώνει στιγμές της μοναχικής ζωής. Λίγες ημέρες πριν τα εγκαίνια της έκθεσης, ο ζωγράφος απάντησε στις ερωτήσεις μας για τα έργα της νέας αυτής δουλειάς αλλά και την ιδιαιτερότητα του Όρους ως περιβάλλον δημιουργίας για έναν καλλιτέχνη.

Culturenow.gr: Στις 24 Ιανουαρίου εγκαινιάζεται στην αίθουσα τέχνης «Γαβράς» η έκθεσή σας, «Άγιον Όρος». Πείτε μας λίγα λόγια καταρχάς για την απόφασή σας να επισκεφθείτε το Άγιον Όρος και την εμπειρία που σας ενέπνευσε να δημιουργήσετε τα συγκεκριμένα έργα.