Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου 2014

4196 - Αγάπιος Μοναχός ο Αγιορείτης ο εκ ΚύπρουΚύπριος αγιορείτης μοναχός που έζησε στον Άθωνα, μάλλον κατά το δεύτερο μισό του 18ου αιώνα.
Ο μοναχός Αγάπιος κατατάσσεται ανάμεσα στους διαπρεπείς αγιορείτες λόγιους της εποχής του και παρουσιάζεται ως ένθερμος υποστηρικτής του κινήματος των Κολλυβάδων και ένας των ηγετών του. Σε μελέτη του, με τίτλο Ασκητικές Μορφές του Αγίου Όρους, που δημοσιεύτηκε στο κυπριακό περιοδικό Ορθόδοξη Μαρτυρία, ο γνωστός από το συγγραφικό του έργο, Αγιορείτης μοναχός Μωυσής, μετά τους τρεις πρωτοπόρους του φιλοκαλικού αυτού κινήματος, Αγίους, Μακάριο Νοταρά, Νικόδημο Αγιορείτη και Αθανάσιο Πάριο, αναφέρει τα ονόματα των συνοδοιπόρων και συνεκδήμων τους διαπρεπών λογίων, όπως τους χαρακτηρίζει, Νεόφυτο Καυσοκαλυβίτη, Χριστόφορο Αρτηνό, Αγάπιο τον Κύπριο, Ιάκωβο τον Πελοποννήσιο, Παύλο τον ερημίτη, Θεοδώρητο Εσφιγμενίτη, κ.ά. (σελίδα 235).

4195 - Οι κόμποι από το κομποσχοίνι είναι σφαίρες που θερίζουν τα ταγκαλάκια- Γέροντα, ποιά σημασία έχει το κομποσχοίνι;
- Το κομποσχοίνι είναι μια κληρονομιά, μια ευλογία, που μας έχουν αφήσει οι Άγιοι Πατέρες μας. Και μόνο γι’ αυτό έχει μεγάλη αξία. Βλέπεις, σε κάποιον αφήνει ο παππούς του μια κληρονομιά ένα ασήμαντο πράγμα και το έχει μετά σαν φυλαχτό, πόσο μάλλον το κομποσχοίνι που μας το άφησαν κληρονομιά οι Άγιοι Πατέρες!
Παλιά, που δεν υπήρχαν ρολόγια, οι μοναχοί μετρούσαν την ώρα της προσευχής με το κομποσχοίνι, αλλά οι κόμποι του κομποσχοινιού ήταν απλοί. Κάποτε ένας ασκητής έκανε πολύ αγώνα, πολλές μετάνοιες κ.λπ., και ο διάβολος πήγαινε και έλυνε τους κόμπους του κομποσχοινιού του. Έκανε – έκανε μετάνοιες ο καημένος και απέκαμε, γιατί δεν μπορούσε να τις μετρά, αφού ο διάβολος του έλυνε συνέχεια τους κόμπους. Τότε παρουσιάσθηκε Άγγελος Κυρίου και του δίδαξε πώς να πλέκη τους κόμπους, ώστε σε κάθε κόμπο να σχηματίζωνται εννέα σταυροί. Ο διάβολος μετά, ο οποίος τρέμει τον σταυρό, δεν μπορούσε να τους λύση. Έτσι κάθε κόμπος του κομποσχοινιού έχει εννέα σταυρούς, που συμβολίζουν τα εννέα τάγματα των Αγγέλων.

4194 - Άρχισε να σχηματίζεται ουρά Ουκρανών στο Κίεβο για να προσκυνήσουν τα Τίμια Δώρα που φθάνουν το απόγευμα!Μέσα στο κλίμα της γενικής αναταραχής, που επικρατεί την τελευταία εβδομάδα στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας (βλέπε video στο τέλος της ανάρτησης), αναμένονται απόγευμα (16.30’ τοπική ώρα) να φθάσουν εκεί τα Τίμια Δώρα συνοδευόμενα από Αγιοπαυλίτες Μοναχούς με επικεφαλής τον Ηγούμενό τους Αρχιμ. Παρθένιο.
Τα Τίμια Δώρα θα παραμείνουν στον Καθεδρικό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου από 24-30 Ιανουαρίου. Υπενθυμίζεται πως το Ιερό Κειμήλιο έφθασε την ημέρα των Χριστουγέννων (25.12/7 Ιανουαρίου) στη Μόσχα όπου παρέμεινε μέχρι τις 13 Ιανουαρίου. Στη συνέχεια 14-17 Ιανουαρίου πήγε στην Αγία Πετρούπολη και από 18-24 Ιανουαρίου στο Μίνσκ, την πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, όπου μέχρι χθες σύμφωνα με ανακοίνωση των τοπικών αρχών οι προσκυνητές ξεπέρασαν το μισό εκατομμύριο, αναμένοντας στην ουρά με θερμοκρασίες κάτω του -16, περισσότερο από 8 ώρες!

4193 - Όσιος Φιλόθεος ο κτίτορας (10ος αι.)Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 24 Ιανουαρίου