Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου 2014

4192 - Γέροντας Εφραίμ: «Η Ελλάδα είναι η πρωτεύουσα της Ορθοδοξίας»Του Αιμίλιου Πολυγένη
Φωτο: Αθανάσιος Θανόπουλος
Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα στον χώρο τέχνης “Ελαιών Loft” πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 23 Ιανουαρίου ομιλία με θέμα «Σύγχρονος άνθρωπος και πνευματική ζωή» του Καθηγούμενου της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, Γέροντα Εφραίμ.
Στην ομιλία παρέστησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, βουλευτές κομμάτων, τοπικοί άρχοντες, κληρικοί, μοναχοί και πλήθος κόσμου.
Ο Ηγούμενος της Μονής Βατοπαιδίου με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου ξεκίνησε την ομιλία, κάνοντας μια σύντομη προσευχή.
«Όλοι εμείς που ζούμε στον σύγχρονο κόσμο όλα τα δικαιολογούμε και ο καθένας ζει κατά το δοκούν. Δεν ακολουθούμε την αληθινή πνευματική ζωή, και δεν μας αρέσει να ακολουθούμε τις εντολές της εκκλησίας», ανέφερε ο Γέροντας Εφραίμ στην αρχή της ομιλίας του.

4191 - Οι εμπειρίες μου από τον Άγιο Πορφύριο. Μιλά η κα Αθηνά Σιδέρη4190 - Θα πάνε τελικά στο φλεγόμενο Κίεβο τα Τίμια Δώρα

.......Παρά τις φήμες των τελευταίων ημερών που ήθελαν την ματαίωση της επίσκεψης των Τιμίων Δώρων στην Ουκρανία, λόγω της έκρυθμης κατάστασης που επικρατεί εκεί, το πρόγραμμα θα τηρηθεί ως έχει και από τις 24-30 Ιανουαρίου τα Δώρα των Μάγων θα παραμείνουν στο ταραγμένο Κίεβο.

Ο Μοναχός Νικόδημος Αγιοπαυλίτης (φωτ), ο οποίος συνοδεύει τα Τίμια Δώρα, δήλωσε σήμερα: Πιστεύουμε στον Θεό και δεν αμφιβάλλουμε στις εγγυήσεις ασφαλείας που μας έδωσαν οι Ουκρανικές αρχές.

4189 - Περί εγγάμων που θέλουν να προσέλθουν στη μοναχική ζωή (Άγιος Μάξιμος Γραικός)
«…Επί πλέον ας μάθει ο άνθρωπος αυτός ότι η μοναχική ζωή, σ’ αυτόν που την επιθυμεί, δεν είναι τίποτε άλλο παρά επιμελής τήρησις των σωτηρίων εντολών του θείου και προσκυνητού Ευαγγελίου του Χριστού, τουτέστιν κάθε δικαιοσύνη, κάθε έλεος και ευσπλαχνία και ανυπόκριτη αγάπη, ταπείνωσις καρδίας, πραότης, σωφροσύνη, περιφρόνησις του πλούτου του απολυμένου, της κοσμικής δόξης και τιμής και κενοδοξίας και απόρριψις κάθε πλεονεξίας.
Διότι αν κατορθώση αυτές τις αρετές στην κοσμική ζωή, με τρόπο ευάρεστο στον Θεό, δεν είναι μακρυά από την μοναχική πολιτεία.
Αυτός πάλι που φορά τα μοναχικά ενδύματα, εάν καταφρονή τις εντολές του Σωτήρος και τις παραδόσεις των Πατέρων, βαδίζει και πολιτεύεται απρεπώς και αναξίως προς αυτά (τα ενδύματα) μεθώντας πάντοτε και τρώγοντας αχόρταγα και φιλαργυρώντας πλεονεκτικά και τοκογλυφώντας με δόλο, ένας τέτοιος μόνο στα ρούχα διαφέρει από τον απλό λαϊκό, σύμφωνα με τον αποστολικό λόγο: «η περιτομή ουδέν έστι, αλλά η τήρησις εντολών του θεού» (Α΄ Κορ. 7, 19).

4188 - Απ’ ευθείας από την Pemptousia FM η ομιλία του Γέροντα Εφραίμ Βατοπαιδινού απόψε στις 8.30΄


Απ’ ευθείας θα μεταδοθεί απόψε από την Pemptousia FM η ομιλία με θέμα  «Σύγχρονος άνθρωπος και πνευματική ζωή» του Καθηγούμενου της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, Γέροντα Εφραίμ, που θα πραγματοποιηθεί στον χώρο τέχνης “Ελαιών Loft”. Η πρόσκληση είναι ανοιχτή προς κάθε ενδιαφερόμενο. Ο χώρος Ελαιών Loft βρίσκεται στην οδό Α/Τ Βέλους 3 & Ναυτικού 17 παρά την Λεωφόρο Αθηνών (Στάση Ελαιώνας).

4187 - Εγκαινιάζεται αύριο η έκθεση ζωγραφικής «Άγιον Όρος» του Κωνσταντίνου Κερεστετζή


Την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014 στην Αίθουσα τέχνης Γαβράς θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της ατομικής έκθεσης ζωγραφικής «Άγιον Όρος» του Κωνσταντίνου Κερεστετζή, η οποία θα διαρκέσει μέχρι το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014.

Σχετικά: