Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2014

4184 - Τυπογραφία και έντυπες εκδόσεις στο Άγιον ΌροςΠαρόλο ότι η παραγωγή των χειρόγραφων βιβλίων συνεχίζεται στο Άγιον Όρος ακόμα και ως τις αρχές του 20ου αιώνα, η έλευση της τυπογραφίας σήμανε μια νέα εποχή και για τις αγιορείτικες βιβλιοθήκες, οι οποίες απέκτησαν με τον καιρό πλούσιες συλλογές εντύπων, μεταξύ των οποίων εντοπίζουμε αντίτυπα εξαιρετικά πολύτιμων και σπάνιων βιβλίων, ελληνικών και ξενόγλωσσων, που καλύπτουν μία απίθανη θεματική ποικιλία.
Πολλοί είναι οι λόγιοι οι σπουδασμένοι στη Δύση, Αγιορείτες και μη, κληρικοί και λαϊκοί, οι οποίοι όταν αποσύρονται στο Άγιον Όρος δωρίζουν στις αγιορείτικες βιβλιοθήκες τις πολύτιμες συλλογές τους, που συχνά περιλαμβάνουν περίφημες έντυπες εκδόσεις σε ελληνική γλώσσα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας και των Ελλήνων Πατέρων του Χριστιανισμού. Αλλά δεν λείπουν και οι αξιόλογες έντυπες εκδόσεις στη λατινική γλώσσα, που όχι σπάνια αναφέρονται ή σχολιάζουν αρχαίους Έλληνες συγγραφείς (Αριστοτέλη, Όμηρο, κ.ά.)

4183 - Επιστολές του Γέροντα Ιωσήφ του Ησυχαστή. Έκφραση Μοναχικής Εμπειρίας (Εκπομπή 10η)
Ο ραδιοφωνικός σταθμός της Πειραϊκής Εκκλησίας αφιέρωσε 29 εκπομπές στην ανάγνωση του βιβλίου «Έκφραση Μοναχικής Εμπειρίας» του μακαριστού γέροντα Ιωσήφ του Ησυχαστή.

4182 - Πάνω από 1 δισεκατομύριο ρούβλια η βοήθεια των Ρώσων στην Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος του Αγίου Όρους!Του Αιμίλιου Πολυγένη | Romfea.gr
Συνεδρίασε χθες, Τρίτη 21 Ιανουαρίου το Διοικητικό Συμβούλιο για την αποκατάσταση της Ιεράς Μονής Αγίου Παντελεήμονος (Ρωσικό) του Αγίου Όρους, υπό την συν-προεδρία του Πατριάρχη Μόσχας κ. Κυρίλλου και του Πρωθυπουργού της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Ντμίτρι Μεντβέντεφ.
Κατά την έναρξη της συνεδρίας ο Πατριάρχης και ο Πρωθυπουργός, αναφέρθηκαν σε διάφορα αποτελέσματα του Συμβουλίου, που ιδρύθηκε του 2011 και παρουσίασαν την ημερήσια διάταξη σχετικά με την έκβαση χρημάτων του Διεθνούς Ταμείου για την ανασυγκρότηση και διατήρηση της πολιτιστικής και πνευματικής κληρονομιάς της Μονής.
Επίσης συζητήθηκε η προετοιμασία των εκδηλώσεων που είναι αφιερωμένες στην χιλιετία της ρωσικής παρουσίας στο Άγιον Όρος, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν το 2016.

4181 - Παρουσίαση των Απάντων του Αγίου ΜαξίμουΜέσα σε ένα πανηγυρικό και εορταστικό κλίμα πραγματοποιήθηκε, την Τρίτη 21 Ιανουαρίου το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο της Μητροπόλεώς μας, η παρουσίαση του Β΄ και Γ΄ τόμου των Απάντων του Οσίου Μαξίμου του Γραικού, παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικολάου, του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Ιγνατίου και του Καθηγουμένου της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου κ. Εφραίμ.
 Ο Β΄ τόμος παρουσιάστηκε από τον Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Μιχαήλ Τρίτο ενώ ο Γ΄ τόμος από τον Καθηγητή του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γεώργιο Φίλια.
Την επιμέλεια της έκδοσης των Απάντων έχει η Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου, η οποία έχει εκδόσει ήδη τον Α΄ τόμο και στο μέλλον θα εκδόσει και τον Δ΄.

4180 - Δύο ομιλίες του Γέροντα Εφραίμ Βατοπαιδινού, σήμερα στη Θεσσαλονίκη και αύριο στην ΑθήναΣε φοιτητές και και νέους της Θεσσαλονίκης θα μιλήσει σήμερα Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2014 και ώρα 20.30, στο Μακεδονία Παλάς, αίθουσα Αλέξανδρος ΙΙ, ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, Γέροντας Εφραίμ. Η ομιλία θα έχει πνευματικό περιεχόμενο και ο Γέροντας Εφραίμ θα απευθύνει μηνύματα πνευματικής ζωής προς τους νέους.

Ο Γέροντας Εφραίμ Βατοπαιδινός θα μιλήσει την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου στον χώρο τέχνης Ελαιών Loft, Οδός Α/Τ Βέλους 3 & Ναυτικού 17 παρά τη Λεωφόρο Αθηνών (Στάση Μετρό Ελαιώνας).
Έναρξη ομιλίας 20:30