Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου 2014

4173 - Η Άρτα υποδέχτηκε αντίγραφο της εικόνας της Παναγίας της Παραμυθίας (φωτογραφίες)Με λαμπρότητα και συγκίνηση η Άρτα υποδέχτηκε το απόγευμα της Δευτέρας την εικόνα της Παναγίας της Παραμυθίας, αντίγραφο της χαριτόβρυτης εικόνος που φυλάσσεται στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου Αγίου ‘Ορους.
Η εικόνα έφτασε στην πόλη μας συνοδευόμενη από τον καθηγούμενο της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη κ. Εφραίμ και πατέρων της Μονής, τοποθετήθηκε πάνω σε στρατιωτικό όχημα και εν πομπή έφτασε στα προπύλαια του υπό ανέγερση Ιερού Ναού του Αγίου Μαξίμου, όπου την υποδέχθηκε ο Σεβασμιώτατος ποιμενάρχης μας κ. Ιγνάτιος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος, σύσσωμος ο κλήρος της Μητροπόλεώς μας, παρουσία των τοπικών αρχόντων και πλήθους πιστού λαού.

4172 - Θεοφάνεια στο ΠρωτάτοΠροσκεκλημένος της Ιεράς Κοινότητος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κ. Εμμανουήλ, ετέλεσε την ιερά αγρυπνία επί τη ευκαιρία της μεγάλης δεσποτικής εορτής των Θεοφανείων στον πάνσεπτο ιερό ναό του Πρωτάτου, με τη συμμετοχή του Πρώτου του Αγίου Όρους Ιερομονάχου Στεφάνου Χιλανδαρινού, του επιστάτη Γέροντος Παϊσίου Ιερομονάχου Γρηγοριάτη, πλειάδος ιερομονάχων, ιεροδιακόνων και μοναχών.
Μετά το πέρας της ιεράς αγρυπνίας παρετέθη πανηγυρική τράπεζα όπου ο άγιος Πρωτεπιστάτης ευχαρίστησε δεόντως τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη για την αποδοχή της προσκλήσεως.
Ο Σεβασμιώτατος αρχικά ευχαρίστησε την Α.Θ.Π δια την παροχήν της ευλογιάς εισόδου στο αγιώνυμο Όρος και τελέσεως της αναιμάκτου Θείας Λειτουργίας, την Ιερά Κοινότητα για την ευγενή πρόσκληση και εν συνεχεία αναφέρθηκε  καταλλήλως στο βαθύτερο νόημα της εορτής των Θεοφανείων.

4171 - Μυσταγωγίας μέθεξις…“Νύχτα κα σιωπ
ορανς κα νθρωπος
δάκρυσαν μαζί.”

Πως τόση θλίψη και τόση ελπίδα χωράνε στο βλέμμα το αχώρητο; Κοίταζα ξανά και ξανά το πρόσωπό του, πασχίζοντας να διεισδύσω στα μάτια αυτά που κάρβουνα φλεγόμενα κάτω από στάχτες προαιώνιες ακόμη φλέγονται. Θάλασσα το δάκρυ, μου είπες αδελφέ μου ακριβέ, σαν κρύβεται ο πόνος γίνεται οργή, η π(λ)ηγή ποτέ ως πηγή δεν θ’ αναβλύσει τη χαρά, το δρόμο για την μέθεξη δεν θα τον περπατήσεις μου είπες.  Η Κίνα στο ιμάτιον, μοτίβα γεωμετρικά, ερυθρόν ένδον του μέλανος, μετάξι κάλυμμα της φλόγας στο κορμί, νύχτα παραμονής σε άλλη διάσταση, στον κόσμο μα συνάμα στ’ αγιορείτικο κελλί που τα Θεοφάνεια μάταια ξανά θα περιμένει.

4170 - Εκδήλωση για τον Όσιο Μάξιμο τον Γραικό4169 - Video από τον χθεσινό καθαγιασμό των υδάτων στην Ι. Μονή Ιβήρων

4168 - Όσιος Γεννάδιος ο Ηγούμενος της Μονής Βατοπαιδίου (14ος αι.)
Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 20 Ιανουαρίου

και 17 Νοεμβρίου

4167 - Άγιος Ευθύμιος Αρχιεπίσκοπος Τυρνόβου (†1402)

Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 20 Ιανουαρίου

4166 - Σαν σήμερα κοιμήθηκε ο Γέρων Θεόκλητος Διονυσιάτης (1916-2006)
606 - Γέρων Θεόκλητος Διονυσιάτης
( 20 Ιανουαρίου 2006Σχετικό: