Κυριακή, 19 Ιανουαρίου 2014

4165 - Γέρ. Σπυρίδων Μικραγιαννανίτης: «Ο Γέρων Γεράσιμος ο Υμνογράφος»Ο Γέρων Σπυρίδων Μικραγιαννανίτης, Γέροντας της Αδελφότητος «Υμνογράφου» της Σκήτης της Μικράς Αγίας Άννας Αγίου Όρους, σε συνέντευξή του στην Πεμπτουσία μιλά για μία από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες του αγιορείτικου Μοναχισμού του 20ού αι., το μακαριστό γέροντά του Γεράσιμο, Υμνογράφο της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας.
4164 - Εκδήλωση για τον Άγιο Πορφύριο Καυσοκαλυβίτη στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (video)Τν Κυριακ 19 ανουαρίου κα ρα 6 μ.μ πραγματοποιήθηκε στν αθουσα τελετν το Πανεπιστημίου Μακεδονίας κδήλωση γι τν γιο Πορφύριο τν Καυσοκαλυβίτη. Κεντρικς μιλητς ήταν μότιμος καθηγητς το Πανεπιστημίου θηνν κ. Γεώργιος Κρουσταλλάκης, ποος ανέπτυξε πτυχς π τν ζω το γίου Γέροντα. Τν κδήλωση πλαισίωσαν βυζαντινς χορς "ερ Μελωδία" κα ο νεανικς χορωδίες τν ναν Γεννήσεως τς Θεότοκου Καρδίας, γίου Παντελεήμονος Καλαμαρις κα γίου Παντελεήμονος Μεσημερίου.
Διοργανωτές: ο νοριακς μουσικς σχολς τν ναν Γεννήσεως τς Θεοτόκου Καρδίας κα γίου Παντελεήμονος Μεσημερίου, σύλλογος πολυτέκνων Βορείου λλάδος "Ο γιοι Πάντες" κα νωμένη Ρωμηοσύνη.
Δείτε ολόκληρη την εκδήλωση εδώ:

4163 - Ένας ερημίτης του Αγίου Όρους

.......Μιλήστε μου για το μέλλον.
.......Τι μπορεί να περιμένει η ανθρωπότητα από δω και πέρα, και ειδικότερα η Ελλάδα και οι Έλληνες;
.......Έχουμε ανάγκη από ανθρώπους σαν και εσάς να μας μιλάνε και να τους ακούμε με μεγάλη προσοχή.

4162 - Θεοφάνεια στη Μονή Παντοκράτορος του Αγίου Όρους (φωτογραφίες)Γραφείο Ειδήσεων Amen.gr,
φωτογραφίες Κώστας Τζιβανίδης
Με λαμπρότητα και κατά την αγιορείτικη τάξη και παράδοση εορτάστηκαν τα Άγια Θεοφάνεια στο Άγιον Όρος και την Ιερά Μονή Παντοκράτορος, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Τριπόλεως του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας Θεοφύλακτου, κατόπιν σχετικής άδειας και ευλογίας του Οικουμενικού Πατριάρχη.

4161 - Γέροντας Παΐσιος Αγιορείτης: Η Διακονία αρρώστωνΧθες βράδυ, την ώρα που πήγαινα στον ναό για την αγρυπνία, είδα σε μια άκρη έναν πατέρα με ένα παιδάκι σε αναπηρικό καροτσάκι. Πλησίασα, αγκάλιασα τον μικρό και τον φίλησα. «Είσαι ένας άγγελος, του είπα, το ξέρεις;». Και στον πατέρα του είπα: «Μεγάλη τιμή για σένα να υπηρετής έναν άγγελο. Να χαίρεστε, γιατί θα πάτε και οι δύο στον Παράδεισο». Έλαμψαν από χαρά τα πρόσωπά τους, γιατί ένιωσαν την θεϊκή παρηγοριά.
Αυτοί που διακονούν αρρώστους, αναπήρους κ.λπ. με αγάπη και υπομονή, αν έχουν αμαρτίες, σβήνουν τις αμαρτίες τους με την θυσία που κάνουν· αν δεν έχουν αμαρτίες, αγιάζονται. Κάποτε μια γυναίκα μου διηγήθηκε μερικά γεγονότα από την ζωή της πολύ θαυμαστά. Απόρησα, γιατί ήταν καταστάσεις που συναντούμε στους βίους των Αγίων και αυτή ήταν μια απλή γυναίκα. Όταν μου είπε πως είχε περάσει τα περισσότερα χρόνια της ζωής της, είδα ότι όλη η ζωή της ήταν μια θυσία. Από νέα ακόμη υπηρετούσε αρρώστους, γιατί στο πατρικό της σπίτι είχαν και τον παππού και την γιαγιά, που ήταν άρρωστοι. Όταν παντρεύτηκε, έμενε με τον πεθερό και την πεθερά της, που ήταν επίσης άρρωστοι. Μετά αρρώστησε ο άνδρας της, έμεινε κατάκοιτος και τον υπηρετούσε. Όλη την ζωή της δηλαδή αυτή η γυναίκα την πέρασε διακονώντας αρρώστους. Διψούσε όλα αυτά τα χρόνια να μελετήση, να πάη σε κάποια αγρυπνία, αλλά δεν είχε χρόνο. Επειδή όμως ήταν δικαιολογημένη, ο Θεός στο τέλος της έδωσε μαζεμένη την Χάρη Του.

4160 - Γενική άποψη του Aγίου Όρους με τα καθιδρύματα, απόστολοι, αρχάγγελοι, μοναχοί και άγιοι
Στο κέντρο παριστάνονται σχηματικά οι δύο όψεις του Aγίου Όρους, χωρισμένες από ένα χείμαρρο που πηγάζει λίγο πιο κάτω από την κορυφή του. Στις πλαγιές και στα παράλια απεικονίζονται συνοπτικά, με μορφή φρουριακών συγκροτημάτων, τόσο τα είκοσι μοναστήρια, όσο και οι σημαντικότερες σκήτες αλλά και κελλιά. Στις άκρες δεξιά και αριστερά απεικονίζονται οι κτήτορες των μονών, αγιορείτες άγιοι, ασκητές και ιεράρχες, κυρίως κατά ομάδες, αλλά και μεμονωμένοι. Στη θάλασσα, στο κάτω μέρος, πλέουν ιστιοφόρα σκάφη και μικρές λέμβοι. O χώρος του ουρανού καλύπτεται στο μέσον από τη Θεοτόκο και την Aγία Tριάδα και αριστερά και δεξιά από το χορό των αρχαγγέλων και των αποστόλων αντίστοιχα. H κεντρική αυτή παράσταση πλαισιώνεται επάνω, δεξιά και αριστερά από μορφές αγίων και οσίων, ανά δύο ή και τρεις, σε μικρά διάχωρα. Στην επάνω ζώνη παριστάνονται οι Kωνσταντίνος και Eλένη, Iωάννης Πρόδρομος, Παναγία Oδηγήτρια, Παναγία Γοργοϋπήκοος, άγιος Nικόλαος και Θεοδόσιος και Πουλχερία. Στα δύο κατακόρυφα πλαίσια απεικονίζονται όσιοι και άγιοι, κυρίως από τη Pουμανία, εκ Bλαχίας, κατά τις επιγραφές. Πρόκειται αριστερά για τους αγίους Iωάννη Bλάχο και Φιλαυτία, Aνδρόνικο, Tάραχο και Πρόβο, Aνδρέα και Aνδρόνικο, Παΐσιο και Mητροφάνη, Iωάννη και Γρηγόριο, Δανιήλ και Eπιφάνιο. Στο δεξιό πλαίσιο παριστάνονται από πάνω τέσσερα ζεύγη αδιάγνωστων αγίων και στη συνέχεια οι άγιοι Δημήτριος και Nικόδημος, Iννοκέντιος και Eυθύμιος. Tα δύο τελευταία διάχωρα καταλαμβάνονται αριστερά από τον άγιο Γεώργιο τον μεγαλομάρτυρα και δεξιά από τον άγιο Γεώργιο εξ Iωαννίνων.