Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2014

4142 - Επιστολή Πάπα σε Αγιορείτες


Σε επιστολή του ο Πάπας Ιννοκέντιος Γ΄, την οποία απέστειλε στους Αγιορείτες την 12η Ιανουαρίου 1214, αναφέρει:

«Το Όρος υμών, το δια τριακοσίων Μοναστηρίων εγκεκοσμημένον και πληθύος αγίων ανδρών, οίτινες κατέχουσι μεγίστην περίσσειαν πνευματικών αγαθών, αληθώς εστιν Άγιος Τόπος, Οίκος Κυρίου, Ουράνιος Πύλη. Δια τούτο πολλά έθνη αγαπώσι τούτο, Επίσκοποι δε Πρίγκηπες και Αυτοκράτορες σκέπουσι τούτο και πλείστοι έτεροι».

4141 - Ο Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος με αφορμή την παρουσία του π. Τριαντάφυλλου Ξηρού στην αγρυπνία της Ι. Μ. ΚαρακάλλουΞΗΡΟΣ: Το πιο σεβάσμιο πρόσωπο
Δεν μου αρέσει και δεν μεταχειρίζομαι τις λέξεις ευτυχία και δυστυχία, επειδή έχουν μέσα τους την λέξη "τύχη", την οποία απεχθάνομαι.
Όμως, υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που όταν τους ξέρεις, βλέπεις ότι η δυστυχία τρέχει από τα μάτια τους. Λες και συμμάχησε το σύμπαν για να τους φέρει κάθε πόνο στη ζωή τους. Λες και το πρόσωπό τους φτιάχτηκε για να μη γνωρίσει χαμόγελο ποτέ. Λες και τα πόδια τους έμαθαν να περπατάνε τρικλίζοντας αμήχανα. Το βλέμμα τους φορτωμένο ντροπή, αλλά περισσότερο πνιγμένο στην απορία. Μια απορία που δεν τολμάει μήτε να αρθρωθεί σε λόγο, πού να σκεφθεί να διεκδικήσει δικαίωση...!
Ακόμα κι αν έφταιξαν σε κάτι, δεν άξιζαν τόσο πόνο. Ακόμα κι αν έκαναν κάποιες λαθεμένες επιλογές ή μεγάλες αμαρτίες, κάποτε θα έπρεπε να ξεπληρωθούν. Όχι να τις σέρνουν στις πλάτες τους μέχρι τον τάφο, σαν τον Άτλαντα που κουβαλούσε την υδρόγειο.

4140 - Μοναχός Ιώβ Δοχειαρίτης (1919 - 15 Ιανουαρίου 1989)4139 - Η Ι. Μονή Βατοπαιδίου και η Ι. Μητρόπολη Άρτης συνδιοργανώνουν εκδηλώσεις για τον Όσιο Μάξιμο τον ΓραικόΗ Ιερά Μητρόπολις Άρτης και η Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου Αγίου Όρους, συνδιοργανώνουν εορταστικές εκδηλώσεις επί τη ευκαιρία της μνήμης του Οσίου Μαξίμου του Γραικού κατά το ακόλουθο πρόγραμμα:

4138 - Τρεις μέρες στην έρημο του Αγίου Όρους4137 - Άγιος Γεράσιμος ο Παλλαδάς (1633-1714)Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 15 Ιανουαρίου
Διαβάστε τον βίο του Αγίου: 572 - Άγιος Γεράσιμος ο Παλλαδάς (1633-1714)