Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου 2014

4112 - «Οδοιπορικό στο Άγιο Όρος». Έκθεση φωτογραφίας του Γιώργου Τσούμπα στην Μυτιλήνη
Η Φωτογραφική Εταιρεία Μυτιλήνης
σας προσκαλεί
την Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014
και ώρα 19.00,
στις εγκαταστάσεις της εταιρείας
(Οδός Πιττακού 15,Μυτιλήνη,τηλ:22510 41555),
στα εγκαίνια της ατομικής φωτογραφικής έκθεσης
του φωτογράφου Γιώργου Τσούμπα,
με θέμα «Οδοιπορικό στο Άγιο Όρος»

4111 - Επιστολές του Γέροντα Ιωσήφ του Ησυχαστή. Έκφραση Μοναχικής Εμπειρίας (Εκπομπή 5η)4110 - Απόφαση κόλαφος για Βαξέβανη για υπόθεση Βατοπαιδίου


Αρχιμ. Εφραίμ Ηγούμενος Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου

Γράφτηκε από την Romfea.gr
Κόλαφος για τον Κ. Βαξεβάνη (που πρώτος είχε ξεκινήσει πόλεμο δημοσιευμάτων κατά της Μονής Βατοπαιδίου και του Γέροντος Εφραίμ από το κανάλι του ήδη συλληφθέντος επιχειρηματία Δ. Κοντομηνά), είναι η υπ’ αρ. 6148/6.12.2013 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών.
Η απόφαση εκδόθηκε μετά από αγωγή της Μονής Βατοπαιδίου και του Καθηγουμένου της και δέχθηκε ότι ο Βαξεβάνης με δημοσιεύματά του στην ιστοσελίδα http://www.koutipandoras.gr και στο εβδομαδιαίο περιοδικό ΕΠΙΚΑΙΡΑ προσέβαλε παράνομα και κατασυκοφάντησε την προσωπικότητα της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου και του Καθηγουμένου της Γέροντα Εφραίμ.
Για τον λόγο αυτό υποχρέωσε τον δημοσιογράφο αφενός να προβεί σε δημοσίευση αποκατάστασης της προσβολής και αφετέρου να καταβάλει στην Ιερά Μονή 10.000 Ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης.
Σημειώνεται ότι τα χρήματα αυτά η Ιερά Μονή με δήλωση στο δικαστήριο, έχει ήδη εκχωρήσει στην Ιερά Μητρόπολη Αθηνών, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν στα συσσίτια αστέγων, ενώ ο Καθηγούμενος της Μονής δεν είχε αιτηθεί να του καταβληθεί χρηματική αποζημίωση.

4109 - Η Σιμωνόπετρα ίπταται στα σύννεφα (φωτογραφίες)Γραφείο Ειδήσεων Amen.gr, 
φωτογραφίες Κώστας Τζιβανίδης
Με λαμπρότητα και κατάνυξη, σύμφωνα με το αγιορείτικο τυπικό, η Μονή Σίμωνος Πέτρας τίμησε τη μνήμη του Οσίου Σίμωνος του Μυροβλήτη, Κτήτορος της Ιεράς Μονής. Των πανηγυρικών εκδηλώσεων προέστη, ο Μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος κατόπιν αδείας και ευλογίας του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, τελώντας παράλληλα την εις Πρεσβύτερο χειροτονία του Διακόνου και Μοναχού της Ιεράς Μονής Γερβασίου, που έλκει την καταγωγή του από την Πάτρα και την σε Διάκονο χειροτονία του Μοναχού του Ιερού Κελίου Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Καρεών, Μιχαήλ.

4108 - Αγιορείτικο κόλυβο με χρώματα φυτικής προέλευσηςΗ παρασκευή των κολύβων στο Άγιον Όρος έχει μακρά και ενδιαφέρουσα παράδοση. Ειδικότερα τα κόλυβα των πανηγύρεων των μοναστηριών και των εξαρτημάτων, στα οποία κατά κανόνα εικονίζεται ο τιμώμενος άγιος, αποτελούν συνήθως μικρά έργα τέχνης που η διάρκεια “ζωής” τους είναι μόλις λίγες ώρες!

4107 - Εικόνα αγίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτη. Έργο του ιερομονάχου Μαξίμου Καυσοκαλυβίτη (Δεκ. 2013)


4106 - Τα αγιορείτικα χειρόγραφα ως μέρος της ιστορίας του πολιτισμού

.

O καθηγητής Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, Γεώργιος Παπαδόπουλος μας μιλά για τα αγιορείτικα χειρόγραφα και την σημασία τους για την ιστορία του πολιτισμού.

4105 - Σαν σήμερα, το 1953, κοιμήθηκε ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Γρηγορίου π. Αθανάσιος4104 – «Τι να ψηφίσω Γέροντα;» Πως απάντησαν οι Όσιος Πορφύριος και Γέροντας ΠαΐσιοςΡώτησε κάποιος τον Γέροντα, τι πρέπει να ψηφίσει στις βουλευτικές εκλογές. Eκείνος του απάντησε παραβολικά: 
«Η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι σαν την κλώσσα: Κάτω από τα φτερά της σκεπάζει και άσπρα πουλάκια και μαύρα πουλάκια».
Η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν πολιτικοποιείται και πολύ περισσότερο δεν κομματικοποιείται. Σκεπάζει με την αγάπη όλους, χωρίς να ταυτίζεται με φατρίες.
Κάποτε ο Γέροντας με ρώτησε πώς πάνε τα πολιτικά πράγματα. Του απάντησα ότι γενικά δεν πάνε καλά. Κι ο Γέροντας είπε: 
«Τι να σου κάνουν οι πολιτικοί; Είναι μπερδεμένοι με τα ψυχικά πάθη τους. Όταν ένας άνθρωπος δεν μπορεί να βοηθήσει τον εαυτό του, πώς θα μπορέσει να βοηθήσει τους άλλους; Φταίμε κι εμείς για την κατάσταση αυτή. Αν ήμασταν αληθινοί χριστιανοί, θα μπορούσαμε να στείλουμε στη Βουλή, όχι βέβαια χριστιανικό κόμμα, αλλά χριστιανούς πολιτικούς, και τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά».

4103 - Ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος στη Σιμωνόπετρα για την πανήγυρη του Οσίου Σίμωνος του Μυροβλήτου (φωτογραφίες)Προσκεκλημένος της Αδελφότητας της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας και κατόπιν αδείας και ευλογίας του Παναγιωτάτου και Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος επεσκέφθη το Άγιον Όρος προκειμένου να προστή της Πανηγύρεως του    Οσίου Σίμωνος του Μυροβλήτου, Κτήτορος της Ιεράς Μονής (9-10 Ιανουαρίου με το νέο ημερολόγιο, 27-28 Δεκεμβρίου με το παλαιό) και να τελέση την εις Πρεσβύτερον χειροτονία του Διακόνου και Μοναχού της Ιεράς Μονής Γερβασίου, εκ Πατρών, υιού του Ιερέως π. Ιωάννου Μιχαλοπούλου, Εφημερίου του Ιερού Ναού Τιμίου Προδρόμου Παραλίας Πατρών και την εις Διάκονον χειροτονία του Μοναχού του Ιερού Κελίου Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Καρεών, Μιχαήλ.

4102 - Όσιος Αντύπας ο Μολδαβός (†1882)Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 10 Ιανουαρίου