Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου 2014

4101- Άγιον Όρος: Ένας τάφος που ζει την Ανάσταση!Είχα χαθεί μέσα στα ψηλά δέντρα, στους πυκνούς θάμνους, στους ήχους του αγέρα που συνόδευε τα κελαηδίσματα των πουλιών.
Που βρίσκομαι; Που είναι το μονοπάτι; Πως βρέθηκα εδώ;  Σαν να υπνοβατούσα τόση ώρα και τώρα ξάφνου ξύπνησα. Ξεκίνησα από την Σκήτη για πάω στο μοναστήρι αλλά…
Πάντως ακόμα είμαι μέσα στο Περιβόλι της Παναγίας…θάλασσα δεν ακούω, μονοπάτι δεν βλέπω, όμως κάτι μου ψιθυρίζει ότι καλά βαδίζω.
Ο ήλιος αρχίζει να κοκκινίζει καθώς θα ανανεώσει το ραντεβού του με τον Άθω σε λίγες ώρες.
Βαδίζω λοιπόν με μία υποφώσκουσα αγωνία μήπως με πιάσει το βράδυ εδώ έξω στην ερημιά.
«Υπεραγία Θεοτόκε, βοήθει μοι…». Η προσευχή γίνεται όλο και πιο έντονη μιας και συνειδητοποιώ ότι η νύκτα αρχίζει να μου χαμογελά απειλητικά.

4100 - Συνάντηση του Αγιοπαυλίτη Ηγούμενου Παρθένιου με τον Πατριάρχη Μόσχας

Γράφτηκε από την Romfea.gr

Με την αντιπροσωπεία της Ιεράς Μονής Αγίου Παύλου με επικεφαλής τον Καθηγούμενο Αρχιμανδρίτη Παρθένιο Μουρελάτο, η οποία την παραμονή κόμισε στη Μόσχα τα Τίμια Δώρα, συναντήθηκε ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών Κύριλλος.
.......Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο γραφείου του Πατριάρχη κ. Κυρίλλου στον Καθεδρικό Ναό του Σωτήρος.
.......Στη συνάντηση παρέστησαν ο Επίσκοπος Σολνετσνογκόρσκ Σέργιος, ο Πρωθιερέας Νικόλαος Μπαλασώφ, Αναπληρωτής Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, και ο κ. Σ. Ρούντωφ, Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Μεταφοράς των Τιμίων Δώρων στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας.

4099 - Παρά το πολικό ψύχος οι Ρώσοι συνωστίζονται σε ουρές για να προσκυνήσουν τα Τίμια Δώρα της Αγιορειτικής Ι. Μονής του Αγίου Παύλου (video)


4098 - Προς την ανέγερση μεγαλοπρεπούς ναού προς τιμήν του Φιλοθεΐτη Αγίου Κοσμά του ΑιτωλούΟ Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς μας μιλά για τον πόθο ανέγερσης περικαλλούς ναού προς τιμήν του Αγ. Κοσμά του Αιτωλού στην γενέτειρά του, Μεγάλο Δένδρο Αιτωλίας.


4097 - Αγρυπνία απόψε στη Σιμωνόπετρα, που τιμά την Μνήμη του Κτίτορά της
Πανηγυρίζει αύριο (28.12/10.1) η Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρα στη Μνήμη του Οσίου Σίμωνος του Μυροβλύτου, κτίτορος του τολμηρότερου αρχιτεκτονικά οικοδομήματος του Αγίου Όρους. Απόψε θα τελεσθεί Αγρυπνία.
Σχετικά:
* Ο Μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος στη Μονή Σίμωνος Πέτρας http://www.amen.gr
Ο Μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος στη Μονή Σίμωνος Πέτρας - See more at: http://www.amen.gr/#sthash.E1t5hdr9.dpuf

4096 - Τίμιο Ξύλο από την Ιερά Μονή Παντοκράτορος Αγίου Όρους


Το Τίμιο Ξύλο της Ιεράς Μονής Παντοκράτορος Αγίου Όρους.
Ενσωματώνει επίσης κομμάτι από τον άρραφο χιτώνα του Χριστού (αριστερά) 
και λίθο από τον Πανάγιο Τάφο (δεξιά).

Αυτό είναι το Τίμιο Ξύλο της Μονής Παντοκράτορος Αγίου Όρους που συχνά βρίσκεται σε ιερές περιοδείες στην Ελλάδα. Εκτός από το Τίμιο Ξύλο περιέχει και κομμάτι από τον άρραφο χιτώνα του Χριστού καθώς και λίθο από τον Πανάγιο Τάφο. Έτσι ο κειμηλιακός του θησαυρός είναι και σπάνιος και εξαιρετικής σημασίας. 
Μάλιστα συγκεντρώνοντας τις φωτογραφίες για αυτή την ανάρτηση παρατηρήσαμε ότι μερικές φορές ενσωματώνονται στην ίδια λειψανοθήκη μικροτεμάχια λειψάνων του Μεγάλου Κωνσταντίνου και της Αγίας Ελένης.

4095 - Ηγούμενος Εφραίμ: «Οι αμαρτωλοί λογισμοί…»Οι λογισμοί είναι κομμάτι του εαυτού  μας; Είναι μέρος της σκέψης μας; Πως γεννιούνται και πως καταπολεμούνται. Πως καταφέρνει ο άνθρωπος να νικάει  ή να προσεγγίζει τα παράγωγα αυτά του καλού και του κακού.
Το  γνωστό  ρωσικό περιοδικό «Σλαβιάνκα» φιλοξένησε  μια ουσιαστική  συνέντευξη του ηγούμενου της  Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου αρχιμανδρίτη Εφραίμ με κεντρικό θέμα: «Οι αμαρτωλοί λογισμοί»
Ο γέροντας  Εφραίμ που είναι γνωστός σε όλους για την δύναμη των πνευματικών του λόγων  και για την καθαρότητα με την οποία ξέρει να  περιγράφει  σύνθετα νοήματα, έδωσε και τώρα μια ξεκάθαρη εικόνα για τους αμαρτωλούς λογισμούς ενώ τόνισε ότι υπάρχουν και αυτοί οι λογισμοί που μας κάνουν ακόμη πιο δυνατούς πνευματικά.
Η αλήθεια είναι ότι πολλοί από μας δεν γνωρίζουμε την πορεία των λογισμών και το πόσο μπορούν να φθείρουν την πνευματική μας ακεραιότητα ή και την προσπάθειά μας να βαδίσουμε προς αυτήν.
Τι είναι οι λογισμοί, πως ξεπηδούν στην καθημερινότητά μας, πως τους αναγνωρίζουμε και πως τους διαχειριζόμαστε  είναι μερικά από τα θέματα που φωτίζει ο γέροντας Εφραίμ.
Απόσπασμα της συνέντευξης αυτής σας παρουσιάζουμε παρακάτω έτσι όπως δημοσιεύθηκε στο ρωσικό περιοδικό  «Σλαβιάνκα»:

4094 - Εκδήλωση για τον Άγιο Πορφύριο Καυσοκαλυβίτη στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας


Τὴν Κυριακὴ 19 Ἰανουαρίου καὶ ὥρα 6 μ.μ θὰ πραγματοποιηθεῖ στὴν αἴθουσα τελετῶν τοῦ Πανεπιστημίου Μακεδονίας ἐκδήλωση γιὰ τὸν Ἅγιο Πορφύριο τὸν Καυσοκαλυβίτη. Κεντρικὸς ὁμιλητῆς θὰ εἶναι ὁ ὁμότιμος καθηγητὴς τοῦ Πανεπιστημίου Ἀθηνῶν κ. Γεώργιος Κρουσταλλάκης, ὁ ὁποῖος θὰ ἀναπτύξει πτυχὲς ἀπὸ τὴν ζωὴ τοῦ Ἁγίου Γέροντα. Τὴν ἐκδήλωση θὰ πλαισιώσουν ὁ βυζαντινὸς χορὸς "Ἱερὰ Μελωδία" καὶ οἱ νεανικὲς χορωδίες τῶν ναῶν Γεννήσεως τῆς Θεότοκου Καρδίας, Ἁγίου Παντελεήμονος Καλαμαριᾶς καὶ Ἁγίου Παντελεήμονος Μεσημερίου.
.......Διοργανωτές: οἱ ἐνοριακὲς μουσικὲς σχολὲς τῶν ναῶν Γεννήσεως τῆς Θεοτόκου Καρδίας καὶ Ἁγίου Παντελεήμονος Μεσημερίου, ὁ σύλλογος πολυτέκνων Βορείου Ἑλλάδος "Οἱ Ἅγιοι Πάντες" καὶ ἡ Ἑνωμένη Ρωμηοσύνη.