Κυριακή, 5 Ιανουαρίου 2014

4080 - Στη Νέα Σκήτη αγιάσανε Μητροπολίτες και ΕπίσκοποιΗ ιερά Νέα Σκήτη του Αγίου Παύλου, καθώς μου διηγήθηκαν οι κάτοικοι αυτής, Μοναχοί ευλαβείς και άγιοι Πατέρες, κατά καιρούς έχει κρύψει στους κόλπους της, στις ασκητικές Καλύβες και τα ησυχαστήρια της, πολλούς Μητροπολίτες, επισκόπους και αρχιεπισκόπους, οι οποίοι, εκτός από τον αναφερόμενο στον Α' τόμο του «Γεροντικού» μας, επίσκοπο Ευβοίας Θεοφάνη (βλέπε σελ. 31), είναι και οι:
1) Ο Μητροπολίτης Λακεδαίμονος Θεοφάνης, ο οποίος ασκητικά και με κάθε είδος αρετής κεκοσμημένος, έζησε στην ασκητική Καλύβα «Ζωοδόχος Πηγή» με πολλή αυταπάρνηση και ταπείνωση σαν απλός Μοναχός, στην υπακοή και στη θερμή και αδιάλειπτη προσευχή. Αξιώθηκε δε μακαριστού τέλους και παρέδωσε την μακαρία του ψυχή, στα χέρια του Σωτήρος του κόσμου του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού κατά το σωτήριον έτος 1805. Δυστυχώς δεν διασώθηκαν άλλα στοιχεία από την ευλογημένη και μακαρία ζωή του.

4079 - Εόρτια γράμματα από το Άγιον Όροςα) Η Θεσσαλονίκη γειτνιάζει με το Άγιον Όρος.
Η γειτνίαση αυτή δημιουργεί και γεννά πνευματικούς δεσμούς και αναπτύσσει άρρηκτες πνευματικές σχέσεις. Διαμορφώνεται έτσι ένα κλίμα δέους και θάμβους για το υψηλότερο μέρος του κόσμου, τον Άθωνα. Και το κλίμα αυτό επηρεάζει και τη Θεσσαλονίκη. Ο ευλαβής προσκυνητής που αποφασίζει να επισκεφθεί το Περιβόλι της Παναγίας φθάνει συνήθως πρώτα στην πόλη που κήρυξε τη χριστιανική πίστη ο Απόστολος Παύλος, στην πόλη του μεγαλομάρτυρος Αγίου Δημητρίου, στην πόλη που έζησε ο Άγιος Γρηγόριος Παλαμάς και τόσοι άλλοι άγιοι.

β) Η Θεσσαλονίκη αποτελεί την πύλη εισόδου στο Άγιον Όρος. 

4078 – Ετελέσθη το 40νθήμερο μνημόσυνο του μακαριστού Γέροντος Ιωσήφ του Ι.Κ. Γενέσιου της Θεοτόκου.......τελέσθη στήν ερά Μονή Φιλοθέου, γίου ρους στίς 4/1/2014 καί ημέρα Σάββατο τό 40νθήμερο μνημόσυνο το μακαριστο Γέροντος το Ι. Κ. Γεννέσιου τς Θεοτόκου "Παναγούδα", Ιωσήφ ερομονάχου.  
.......Στήν κολουθία συμμετείχαν καί τίμησαν με την παρουσία τους οι Καθηγούμενοι τν ερν Μονν Βατοπαιδίου, Αρχιμ. φραίμ, τς ερς Μονς βηρων, Αρχιμ. Ναθαναήλ καί τς ερς Μονς Καρακάλλου, Αρχιμ. Φιλόθεος και πολλοί λλοι Πατέρες από τό γιο ρος.
.......Αωνία η μνήμη το άδερφο καί πατρός μν ωσήφ ερομονάχου.

4077 - Σημαντική έκδοση της Ιεράς Μονής Χιλιανδαρίου προσφέρεται δωρεάν!Το 2012 στην Σερβία βγήκε μια ιστορική έκδοση της Ι.Μ. Χιλανδαρίου το διπλό CD με ύμνους Χριστουγέννων με τίτλο «Χριστός εν πόλη Βηθλεέμ» της Σερβικής Βυζαντινής Χορωδίας, με χωράρχη τον Ίγορ Ζιρόγιεβιτς. 

4076 - Οι μονές του Άθωνα και η Αγια-Σοφιά σε ένα ράφιΜε «όπλα» του ένα κοπίδι, το κοφτερό ξυράφι του μπαρμπέρη, μια μικρή μεταλλική τσιμπίδα και μια κοινή κόλλα εμπορίου, ο 66χρονος καλλιτέχνης Μιχάλης Βασιλόπουλος φτιάχνει εδώ και 14 χρόνια μνημεία-μινιατούρες
Στους πάγκους και στα ράφια ενός μικρού υπογείου στους πρόποδες του λόφου Φιλοπάππου «στριμώχνονται» οι Μονές του Αγίου Ορους, η Αγια-Σοφιά, η Βουλή και ο Πύργος της Πίζας! Με «όπλα» του ένα κοπίδι, το κοφτερό ξυράφι του παραδοσιακού μπαρμπέρη, μια μικρή μεταλλική τσιμπίδα και μια κοινή κόλλα εμπορίου κατάλληλη για ξύλο, ένας 66χρονος καλλιτέχνης με καθαρό βλέμμα και ζεστό χαμόγελο κατασκευάζει εδώ και 14 χρόνια πιστά αντίγραφα μνημείων, ιερών ναών και κτιρίων που «κουβαλούν» μεγάλο ιστορικό φορτίο, δίνοντας έμφαση ακόμα και στην τελευταία λεπτομέρεια!

4075 - Οσιομάρτυς Ρωμανός (†1694)Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 5 Ιανουαρίου