5785 - Το αιώνιο πρότυπο και για τον καινούργιο χρόνο και για μια νέα αρχή.

Μοναχός Μωυσής,
Αγιορείτης (†2014)
… Δεν γνωρίζουμε καθόλου τι μας κρύβει το νέο έτος. Γνωρίζουμε ότι ο Χριστός ευλογεί χρόνους και καιρούς. Είναι Αυτός που γεννήθηκε και βαπτίσθηκε ως άνθρωπος. Πειράχθηκε ως άνθρωπος, αλλά νίκησε ως Θεός και μας παρακινεί σε αντίσταση. Πείνασε, δίψασε, κουράστηκε, αποκοιμήθηκε, πλήρωσε φόρους, για να πλησιάσει πιο πολύ το πλάσμα του. Τον ονομάζουν Σαμαρείτη, τον θεωρούν δαιμονισμένο, τον πετροβολούν και υπομένει αγέρωχα. Τον πετροβολούν, τον πουλούν, τον τραυματίζουν, τον κακοποιούν, τον ποτίζουν ξίδι, τον σταυρώνουν, τον λογχίζουν και τον θάβουν. Προσεύχεται, δακρύζει, κατεβαίνει στον Άδη, ανίσταται, αναλαμβάνεται στους ουρανούς. Αποτελεί το αιώνιο πρότυπο και για τον καινούργιο χρόνο και για μια νέα αρχή. 
Μοναχός Μωυσής, Αγιορείτης

Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

5784 - Η εικονογραφία της Θείας Γεννήσεως σε χρυσοκέντητα υφάσματα του Αγίου Όρους

.......Η Δρ. Ελένη Βλαχοπούλου Αρχαιολόγος και διδάσκουσα στο τμήμα της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης μιλάει για τα εκκλησιαστικά υφάσματα με την εικονογραφία της Γέννησης του Χριστού στο Άγιον Όρος.

 

5782 - Αγιορείτικες ιστορίες για την ψαλτική



Το Άγιον Όρος είναι ένας ευλογημένος τόπος άσκησης και προσευχής. Ορθά αποκαλείται ως το Περιβόλι της Παναγίας γιατί είναι έντονη η παρουσία της Μητέρας όλων μας, σ΄αυτή την αγιασμένη γωνιά της πατρίδας μας. Πολλές ιστορίες διδακτικές γεμάτες σοφία όταν τις διαβάζουμε μας οδηγούν σ΄ένα διαφορετικό τρόπο προσέγγισης των πραγμάτων. Ιστορίες πραγματικές που αποπνέουν το άρωμα της ορθόδοξης ευσέβειας και πνευματικότητας και οικοδομούν όλους όσοι έχουν αγαθή προδιάθεση και θέλουν να ωφεληθούν.
Στην σκήτη της Αγίας Άννας υπήρχε ένας μοναχός με το όνομα Προκόπιος από την Καλύβα των Εισοδίων της Θεοτόκου. Επειδή ήταν παράφωνος οι Πατέρες απέφευγαν να του μάθουν μουσικά. Είχε όμως σφοδρή και έντονη επιθυμία να μάθει να ψάλλει σωστά για να δοξολογεί κι αυτός τον Θεό όπως και οι άλλοι αδελφοί.

5781 - Το «έστρωσε» στο Άγιο Όρος



Διαβάζουμε στη σελίδα του Καρεώτη Μοναχού Ισαάκ Δήμπαλας:
"Σήμερα στις 3 περίπου το πρωί το χιόνι άσπρισε το Περιβόλι της Παναγίας με τσουχτερό κρύο. Λίγο όμως".
Να σημειωθεί ότι χθες δεν εκτελέσθηκαν τα δρομολόγια προς και από το Άγιο Όρος, ενώ οι προβλέψεις της ΕΜΥ τα καθιστούν αμφίβολα για τις επόμενες ημέρες.

Φωτογραφία (2010): Prodromos Agioros Karies

Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

5779 - Εικαστικός ρεπόρτερ στην Αθωνική Πολιτεία



Άνοιξη του 2013. Ο ζωγράφος Τιμ Βάινερ με διαβατήριο την πρώτη υποτροφία που θέσπισαν από κοινού το Royal College of Art (RCA), ο αρχιτέκτονας-ζωγράφος Νταγκ Πάτερσον και η Αγιορείτικη Εστία, φθάνει στο Αγιον Ορος για μια εικαστική περιήγηση στα βήματα των Μπάρσκι, Λιρ, Ντέιβις, Μπραμπαζόν-Μπραμπαζόν. Ο Βρετανός δημιουργός, ως εικαστικός ρεπόρτερ της εποχής μας, σε αντίθεση με τους περιηγητές του 19ου αιώνα, δεν κρατάει πινέλα και χαρτί αλλά iPad πάνω στο οποίο σχεδιάζει να καταγράψει εικόνες της Μοναστικής Πολιτείας με τα πιο σύγχρονα εικονογραφικά μέσα. Μεγαλωμένος μέσα στην Αγγλικανική Εκκλησία, ελάχιστα γνωρίζει για την Ορθοδοξία κι ακόμη λιγότερα για την τελετουργική παράδοση και το καθημερινό τυπικό Αγιορείτικης Πολιτείας.

5778 - Αγρυπνία απόψε στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου



......
.Αγρυπνία απόψε στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου, η οποία τιμά τη Μνήμη των τριών Κτιτόρων της, Αγίων Νικολάου, Αθανασίου και Αντωνίου (17/30 Δεκεμβρίου). 
Των εορταστικών εκδηλώσεων θα προεξάρχη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αδριανουπόλεως κ. Αμφιλόχιος.


Η φωτογραφία είναι από την πανήγυρη του 2010

5777 - Η αδελφότητα του κελλιού των Φιρφιρήδων


Διονύσιος ιεροδιάκονος (†1914), Αβέρκιος μοναχός (1882-1954), Χαράλαμπος μοναχός (1892-1962) με τη σημαία, Φιλάρετος ιερομόναχος (1880-1956) και Έλληνες ναύτες 
Κουτλουμουσιανό κελλί του Προφήτη Ηλία στις Καρυές
(Φωτογραφία: Στέφανος ιερομόναχος, Καρυές, λίγο μετά τις 2 Νοεμβρίου 1912)

Δείτε όλες τις φωτογραφίες εδώ: 

Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2014

5775 - Επίσκεψη ειρήνης σε έναν κόσμο ταραγμένο



Μοναχός Μωυσής Αγιορείτης
Ο φετινός εορτασμός των Χριστουγέννων μάς βρίσκει όλους σε ένα προβληματισμό και σε μια περίσκεψη. Θα καταθέσω τους λογισμούς μου δίχως προλόγους. Η Αθήνα ακόμη μυρίζει φωτιά. Ο κόσμος σε μια απορία, παραζάλη, ταλαιπωρία και ανησυχία. Ποιος κέρδισε από αυτή τη μάχη των δρόμων, με τις τόσες καταστροφές και το χυμένο αίμα ενός αθώου παιδιού; Μπορεί κανείς να απαντήσει;
Παραμονές ενός άλλου παιδιού που ήλθε πριν από 2.000 χρόνια για να φέρει ειρήνη και να μιλήσει για αγάπη και των εχθρών. Ερχεται ξανά ο Χριστός σε μια εκκοσμικευμένη κοινωνία, με οικονομική κρίση, με δώρα, κίνηση και θόρυβο.

5774 - Έκφρασις μοναχικής εμπειρίας



Σεβ. Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιεροθέου
Η Ιερά Μονή Αγίου Αντωνίου του Μεγάλου, που έχει ιδρυθή από τον Γέροντα Εφραίμ τον Φιλοθεΐτη, στην Αριζόνα των Ηνωμένων Πολιτειών, εξέδωσε βιβλίο για τον Γέροντα Ιωσήφ τον Ησυχαστή στην αγγλική γλώσσα, για την οικοδομή των Ορθοδόξων της Αμερικής. Το κείμενο του Σεβασμιωτάτου που ακολουθεί γράφηκε κατόπιν παρακλήσεως της Ιεράς Μονής και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της ως κριτική για το συγκεκριμένο βιβλίο.
Συχνά διαβάζω το βιβλίο “έκφρασις μοναχικής εμπειρίας” που είναι συλλογή επιστολών του μακαριστού Γέροντος Ιωσήφ, του Σπηλαιώτου και ησυχαστού προς μοναστάς, ησυχαστάς, ερημίτας και κοσμικούς, και βρίσκω πολύ μεγάλη πνευματική ωφέλεια. Μάλιστα δε οι επανειλημμένες εκδόσεις του βιβλίου αυτού, που είναι εφάμιλλο των ασκητικών συγραμμάτων που έχουν καθιερωθή στην ασκητική γραμματεία, δείχνει το ενδιαφέρον των εραστών της μοναχικής ζωής και πολιτείας, αλλά και την ωφέλεια που προξενεί στους αδελφούς Χριστιανούς, μοναχούς και κοσμικούς.

Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2014

5772 - Ρήματα Ζωής: Να ο δρόμος!



Γι’ αυτό όταν μας κατηγορούν, όταν μας συκοφαντούν, όταν μας πειράζουν, όταν μας ταπεινώνουν, όταν μας αδικούν, πρέπει κι εμείς να συγχωρούμε. Με οποία καρδιά, με οποία δύναμη, με οποία διάθεση προσφέρουμε τη συγχωρητικότητά μας, όχι εκατονταπλάσια, άλλα μυριοπλάσια θα είναι τα αντίστοιχα αγαθά, που θα λάβουμε από τον Θεό. Να ο δρόμος! Να, πως ακριβώς μπορούμε να σωθούμε! Να, η πύλη από την οποία θα εισέλθουμε στη Βασιλεία των ουρανών!
Γέροντας Εφραίμ Φιλοθεΐτης

Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2014

5771 - Η Ι. Μονή Βατοπαιδίου δωρίζει καμπάνα σε εκκλησία της Αρναίας



Στο πρώτο μισό της δεκαετίας του 1900 η Λιαρίγκοβη (σήμερα Αρναία) μετά από πολυετή προσπάθεια πέτυχε την ανοικοδόμηση ενός λαμπρού εξωκκλησίου στα βόρεια του οικισμού της τιμώμενο στην αγία Παρασκευή. Ενώ η εκκλησία είχε περατωθεί κτιριακά, μια από τις ελλείψεις της ήταν μια καμπάνα, για την οποία η Επιτροπή Ανοικοδόμησης απευθύνθηκε στο ΄Αγιον ΄Ορος, ώστε να υπάρξει οικονομική ενίσχυση. Η Μονή Βατοπαιδίου αποφάσισε τότε να δωρήσει στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής καμπάνα 28 οκάδων προκαλώντας τον ενθουσιασμό των Λιαριγκοβινών σε μια περίοδο, κατά την οποία διεξαγόταν ο αγώνας εναντίον του Βουλγαρισμού.

5770 - Τα χειρόγραφα ενός ερημίτη (1)



Θεοκλήτου Μοναχού Διονυσιάτου
Ύστερα από εικοσιπέντε χρόνια, η χάρις του Θεού μου θύμισε κάποια κιτρινισμένα και λίγο εφθαρμένα χειρόγραφα ενός ερημίτη, που κινδύνευσαν να γίνουν σητόβρωτα από την αμέλειά μου σε μια άκρη του κελλιού μου. Πρόκειται, κατά την ταπεινή μου γνώμη, για τις αξιόλογες και οσιακές εμπειρίες ενός ησυχαστού, που εκοιμήθη εν Κυρίω κατά τη δεύτερη δεκαετηρίδα του αιώνος που διανύουμε (ενν. τον 20ο αιώνα), όπως τουλάχιστον υπολογίζω. Γιατί τα χειρόγραφα αυτά μου παρέδωσε ένας φίλος μου Γέρων Μοναχός προ τριανταπέντε χρόνια για να τα φυλάξω και να τα χρησιμοποιήσω όπως νόμιζα καλύτερα.
Πράγματι, αφού τα διάβασα κατά την νεότητά μου, τόσο με εντυπωσίασαν –βέβαια με τα κριτήρια του τότε αρχαρίου στη μοναχική ζωή– που όταν αργότερα ο Κύριος επέτρεψε να γραφή με το χέρι μου το βιβλίο «Μεταξύ ουρανού και γης», θυμήθηκα τα χειρόγραφα του ερημίτη. Επειδή το βιβλίο αυτό εγράφετο με απολογητικό σκοπό για τον Μοναχισμόν, χρησιμοποίησα όχι μόνον μερικά βιογραφικά στοιχεία του ερημίτη, όπως μου τα μετέδωσεν ο φίλος μου Γέρων Μοναχός, αλλά και μία-δύο σελίδες των χειρογράφων του, που είχαν σχέση με την απόφασή του να γίνη Μοναχός.

5769 - Οι περιζήτητοι άνθρωποι - Αρχιμ. Αιμιλιανός Σιμωνοπετρίτης



Όποιος στηρίζεται στην γνώση του και ανατρέπει την γνώμη του άλλου με επιπολαιότητα, όποιος επίσης είναι πρόθυμος να απαντήσει, να δικαιολογηθεί και να δικαιολογήσει, ή έχει θέλημα που είναι βγαλμένο μέσα από τη ζωή του, αυτός απολαμβάνει ως καρπό την έχθρα. Δεν μπορεί να συμφωνήσει με κανένα.
Έχετε παρατηρήσει ποιοι άνθρωποι είναι αγαπητοί και περιζήτητοι; Όσοι διακονούν, όσοι είναι πέρα για πέρα ήρεμοι και πρόθυμοι να αποδεχθούν την γνώμη του άλλου, την επιθυμία του, την σκέψη, την ενέργεια του, το αμάρτημα του, το πάθος του, την ευγένεια του, την αγένεια του, που η ευαισθησία τους είναι στραμμένη προς τον Θεόν και προς τους ανθρώπους.
Αντιθέτως, αυτοί που θέλουν να υπερασπίζουν τον εαυτό τους, που θέλουν να έχουν θέση, γνώμη, σκέψη, να διεκδικήσουν ένα δικαίωμα, να επιβάλλουν την γνώμη τους – άκουσε με, λένε, και μετά κάνε ότι θέλεις – γίνονται αντιπαθητικοί. Γιατί να σε ακούσω, βρε αδελφέ; Εγώ αυτό θέλω να κάνω. Βέβαια, από ταπείνωση ή εξυπνάδα – το ίδιο είναι – θα σε ακούσω, αλλά εσύ έχασες.

Πέμπτη 25 Δεκεμβρίου 2014

5767 - Τα σύμπαντα σήμερον χαράς πληρούνται, Χριστός ετέχθη εκ Παρθένου



Πράγματι, κάθε πιστὸς καὶ εὐσεβὴς χριστιανός, ὅπου γῆς, χαίρεται χαρὰν μεγάλην, διότι ἐτέχθη ὁ Σωτήρ.
Συγχαίρουν οἱ ἅγιοι ἄγγελοι καὶ οἱ ψυχὲς τῶν Ἁγίων.
Χαίρονται καὶ οἱ κοσμικοὶ ἄνθρωποι, γιατί στὶς μεγάλες ἑορτὲς σπάζει ἡ μονοτονία τῆς καθημερινότητος καὶ ὁ ἑορταστικὸς διάκοσμος τοὺς ξεκουράζει. Ὅπως ἔλεγαν καὶ οἱ ἀρχαῖοι Ἕλληνες· «βίος ἀνεόρταστος, ὁδὸς ἀπανδόχευτος».
Ἀλλὰ ἡ χαρὰ τῶν πιστῶν ψυχῶν δὲν εἶναι μόνο ψυχολογική, ἐξωτερική, πρόσκαιρη. Εἶναι βαθειὰ πνευματική. Πηγάζει ἀπὸ τὴν αἴσθησι τῆς ἀπείρου ἀγάπης καὶ φιλανθρωπίας τοῦ Ἁγίου Θεοῦ ποὺ ἐκδηλώθηκε μὲ τὴν ἐνανθρώπησι τοῦ Λόγου.
Ἀναφωνεῖ ἡ πιστὴ ψυχὴ μὲ τὸν ἅγιο Γρηγόριο τὸν Θεολόγο·

5766 - Γέροντας Ιωσήφ Βατοπαιδινός, Ομιλία για τα Χριστούγεννα





Ο μακαριστός Γέροντας Ιωσήφ ο Βατοπαιδινός στο Συνοδικό της Μονής Βατοπαιδίου μιλά στους μοναχούς και τους προσκυνητές για την σημασία των Χριστουγέννων. 
(25-12-2002 π.ημερ., 7-1-2003 ν. ημερ.).

Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2014

5765 - Χριστουγεννιάτικη αγρυπνία στα Καρούλια



Η παρακάτω διήγηση του Αρχιμανδρίτη Χερουβείμ Καράμπελα είναι δημοσιευμένη στο βιβλίο του -ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ, ΝΟΣΤΑΛΓΙΚΕΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ -Έκδοση Ι.Μ. Παρακλήτου 1991.
Μεταξύ των άλλων, ο Γέροντάς μας είχε και μία ευλογημένη συνήθεια. Κατά διαστήματα, έστελνε μία μικρή παρηγοριά στους ερημίτες… Είχε περάσει αρκετός καιρός από τότε που κοινοβίασα στην καλύβη μας, όταν μία μέρα -προπαραμονή Χριστουγέννων- όπως θυμάμαι- με κάλεσε ο Γέροντας για ν΄αναθέσει και σε μένα την ευλογημένη αυτή διακονία. Ασφαλώς με την απόφασή του αυτή, απέβλεπε και στην πνευματική μου, όπως πάντα ωφέλεια…

5764 - Άγιον Όρος - Χριστουγεννιάτικο Προσκύνημα (2013)



Στο ντοκιμαντέρ του ΕΛΛΑΣ - ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ο Δημήτρης Σωτηρόπουλος και οι συνεργάτες του επιβιβάζονται στο καραβάκι από την Ουρανούπολη για τη Δάφνη. Θαυμάζουν την ηρεμία και ομορφιά του Άθω και κάνουν στάσεις σε ιστορικά αγιορείτικα Μοναστήρια.
Συνομιλούν με Γεροντάδες και ακούν τις νουθεσίες τους. Εξερευνούν τη Θεία Μυσταγωγία της Νύχτας των Χριστουγέννων και την συγκρίνουν με τους κοσμικούς εορτασμούς.

5763 - «Παιδίον εγεννήθη ημίν υιός και εδόθη ημίν» Αρχιμ. Γεώργιος Καψάνης (†2014). Χριστούγεννα 2006



το ρχιμ. π. Γεωργίου (†2014),
Προηγουμένου τ
ς ερς Μονς σίου Γρηγορίου γίου ρους.
προφήτης σαΐας 800 χρόνια πρό Χριστο καταυγάσθηκε πό τό γιο Πνεμα καί προφήτευσε τήν σάρκωση το Κυρίου ησο μέ τόση νάργεια, στε δικαίως νά ποκληθ μεγαλοφωνότατος Προφήτης καί πέμπτος εαγγελιστής.

5762 - Καλά Χριστούγεννα!



Το Χριστουγεννιάτικο Μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου

Χριστού Γέννα

Χριστός γεννάται...

Ενώπιον της αγίας φάτνης ας ομολογήσουμε ειλικρινά ότι απατηθήκαμε

5761 - Υπόμνημα περί των Τιμίων Δώρων και Μάγων εν τη του Αγίου Παύλου Ιερά Μονή της εν τω Άθω ευρισκομένη



Ότε έμελλεν η Κυρία Θεοτόκος εκδημήσαι προς τον εαυτής Υιόν και Θεόν, δι΄ Αγγέλου κομισθείσα τα ευαγγέλια παρά του υιού αυτής Χριστού του Θεού ημών, τότε μετά χαράς δεξαμένη τον λόγον, και τω πόθω της προς τον Υιόν αυτής θείας μεταστάσεως προσεύξασθαι άρχεται, και φωταγωγεί την οικίαν ευχαριστήσασα τον Θεώ. είτα συγκαλεί τον αδελφόθεον Ιάκωβον και τους συγγενείς και γείτονας, και ετοιμάζει τα προς ταφήν επιτήδεια. τοις λέγει τα λαληθέντα παρά του Αγγέλου, την την προς ουρανούς αυτής θείαν Μετάστασιν. Τότε δε ακούσαντες πάντες, θρήνοις και δάκρυσιν ωλοφύροντο.

Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014

5760 - ΙΕΡΑ ΚΟΙΝΟΤΗΣ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΑΘΩ: Σοβαρόν ολίσθημα που στρέφεται κατά της Εκκλησίας, η επιχειρούμενη προσπάθεια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης



ΙΕΡΑ ΚΟΙΝΟΤΗΣ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΑΘΩ
ΑΡΙΘ. ΠΡΩΤ. 2/8β/2950
ΚΑΡΥΑΙ ΤΗι: 9η/22α Δεκεμβρίου 2014

Ελλογιμώτατον
κ. Μιλτιάδην Κωνσταντίνου
Κοσμήτορα Θεολογικής Σχολής
Αριστοτελείου Πανεπιστημίου
Εις Θεσσαλονίκην
Ελλογιμώτατε κύριε Κοσμήτορ,
Εκφράζομεν εν πρώτοις τας εορτίους ευχάς και προρρήσεις προς την Υμετέραν Ελλογιμότητα διά τας επί θύραις αγίας εορτάς του Δωδεκαημέρου ως και της πρώτης του νέου ενιαυτού, υπέρ της άνωθεν ενισχύσεως και φωτισμού παρά της Υπεραγίας Θεοτόκου εις το πολυεύθυνον και σημαντικόν έργον το οποίον επιτελείτε.
Η καθ' ημάς Ιερά Κοινότης του Αγίου Όρους, ενωτιζομένη την αγωνίαν πολλών μελών της Εκκλησίας ημών διά την πορείαν των θεολογικών σπουδών, ενόψει και της αποφάσεως διά την ίδρυσιν κατευθύνσεως ισλαμικών σπουδών εις το Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., διά του παρόντος ιεροκοινοσφραγίστου ημών γράμματος μεταφέρει οφειλετικώς προς την Υμετέρα Ελλογιμότητα την έκπληξιν και εν ταυτώ την λύπην Αυτής, θεωρούσα την ως άνω απόφασιν ως παρέκκλισιν εκ του σκοπού τον οποίον ετάχθη να υπηρετή η Ορθόδοξος Θεολογία. Διά την Ορθόδοξον διδασκαλίαν, ως γνωστόν, η Θεολογία είναι πρωτίστως βιωματικόν γεγονός, είναι προσευχή και κοινωνία μετά του ζώντος Θεού. Αλλά και η ίδρυσις και λειτουργία των Θεολογικών Σχολών εις το πλαίσιον της Ανωτάτης Εκπαιδεύσεως προσφέρει την απαραίτητον επιστημονικήν γνώσιν γνώσιν διά την διαπαιδαγώγησιν προς τον οδόν της Αληθείας.
Εις το ως άνω πλαίσιον λειτουργούσα η Θεολογική Σχολή της Θεσσαλονίκης, κατά τα 70 χρόνια ιστορίας αυτής, ανέδειξε την Πατερικήν και Χριστοκεντρικήν διάστασιν της Ορθοδόξου Θεολογίας, καθόσον εδίδαξαν εις αυτήν σπουδαίοι καθηγηταί, προσήλκυσε δε ικανόν αριθμόν νέων φοιτητών εκ της ημεδαπής και της αλλοδαπής. Πλήθος θεολόγων, κληρικών και λαικών, πατριαρχών, ιεραρχών, μοναχών και μοναζουσών, ως και πολλών μοναχών του Αγιωνύμου ημών Τόπου τυγχάνουν τρόφιμοι αυτής, κατά κοινήν δε ομολογίαν η Θεολογική Σχολή της Θεσσαλονίκης προσέφερε κατά το διάστημα λειτουργίας αυτής πολυτίμους υπηρεσίας εις την Εκκλησίαν, εκτεινομένας πολύ πέραν των ορίων του ελλαδικού χώρου.
Διά τούτο και οφειλετικώς κρούομεν τον κώδωνα του κινδύνου, εν πνεύματι αγάπης και ευθύνης έναντι της ιστορίας ημών και των επερχομένων γενεών, καθόσον η επιχειρουμένη προσπάθεια, σαφώς παρεκκλίνουσα εκ της πατερικής διδασκαλίας, αποτελεί σοβαρόν ολίσθημα, το οποίον, δυστυχώς, φοβούμεθα ότι θα οδηγήση εις επικινδύνους ατραπούς, στρέφεται δε εν τέλει κατά της επιστήμης της Θεολογίας και κατ' αυτής της Εκκλησίας.
Ταύτα οφειλετικώς γνωρίζοντες Υμίν, ευελπιστούμεν εις την συμβολήν Σας προς εξομάλυνσιν της δημιουργηθείσης, ως μη ώφειλε καταστάσεως, διά την συνέχισιν και ευόδωσιν της σημαντικής αποστολής, την οποίαν έχει να επιτελέση η Θεολογική Σχολή, εις το πλαίσιον της Ορθοδόξου Παραδόσεως και της καλλιεργείας της Πατερικής Θεολογίας.
Επί δε τούτοις, πεποιθότες ότι η γειτνίασις της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης μετά του Αγιωνύμου Όρους είναι όχι μόνον γεωγραφική αλλά κυρίως ουσιαστική, ως άλλωστε τούτο καταφαίνεται και εκ της πολυχρονίου συνεργασίας και συμμετοχής Υμών εις το Διοικητικόν Συμβούλιον του Κέντρου Διαχειρίσεως Αγιορειτικής Κληρονομίας, ευχόμεθα την σκέπην και προστασίαν της Υπεραγίας Θεοτόκου εις την πολυεύθυνον αποστολή σας,
και διατελούμεν μετ' εξόχου τιμής
Άπαντες οι εν τη κοινή Συνάξει Αντπρόσωποι και Προιστάμενοι
των είκοσιν Ιερών Μονών του Αγίου Όρους Άθω.

Κοιν.
κ. Ανδρέαν Λοβέρδον, Υπουργόν Παιδείας και Θρησκευμάτων
κ. Πρύτανην Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκην
καθ. κ. Χρυσόστομον Σταμούλην, Πρόεδρον Τμήματος Θεολογίας
καθ. κ. Θεόδωρον Γιάγκου, Πρόεδρον Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας

5759 - Συμβολή στην ιστορία των Αγιορειτικών Μετοχίων των Βορείων Σποράδων


Η ΕΙΣΟΔΟΣ
ΤΟΥ ΛΑΥΡΙΩΤΙΚΟΥ ΜΕΤΟΧΙΟΥ
ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ
ΣΤΗ ΣΚΟΠΕΛΟ

Λγοντας Μετχιο στν κκλησιαστικ - μοναστικ πραγματικτητα ννοομε "κτμα μοναστηριακν ποκεμενον ες τινα μονν κειμνην μακρν τοτου. Μετχιον πσης καλεται κα ντς το κτματος πρχων νας". Χρησιμεει δ, ς "τπος ναπαύσεως τν ξερχομνων μοναχν μ τμια λιψανα κα ερς θαυματουργς εκνες κα προβολ τν μονν τους". Παρλληλα τ μετχιο λειτουργε κα ς πηγ π᾿ που λαμβνεται μρος το νθρωπνου δυναμικο, μ τ ποο πανδρνεται μον. Το μετοχου πντοτε προσταται καλομενος στ μοναστικ γλσσα «μετοχιρης».
Στ νησι τν Βορείων Σποράδων, τ ποα ς γνωστν γειτνιάζουν μ τ γιον ρος δημιουργήθηκε νας ριθμς, διόλου εκαταφρόνητος, μετοχίων, τ ποία συνέβαλαν στν ρθόδοξο πνευματικ πρόοδο τν νησιωτν.
Τ μεγαλύτερο προνόμιο σον φορ τν ριθμ μετοχίων στν χρο του τν χει νσος Σκόπελος, πρωτεύουσα παλαιότερα τς παρχίας τν Βορείων Σποράδων, δηλ. τν νησιν Σκιάθος, Σκόπελος κα λόννησος Λιαδρόμια, λλ κα μέχρι τ 1842 δρα τς πισκοπς Σκιάθου κα Σκοπέλου.
Σκόπελος, λοιπόν, εχε μέχρι τς ρχς το 20ου α. ξι γιορειτικ Μετόχια. Δηλαδή, τρία τς Μ. Λαύρας, κι π να τν Μονν Διονυσίου, Ξενοφντος κα Ξηροποτάμου. Σήμερα μόνο τρία Μετόχια φίστανται στ νησί. να τς Ξενοφντος κα δύο τς Μ. Λαύρας.

5758 - Ακολουθία του Αγίου Ιερομάρτυρος Σεραφείμ, τυπωθείσα το 1740






ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ
ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΕΡΟΜΑΡΤΥΡΟΣ
ΣΕΡΑΦΕΙΜ
Αρχιεπισκόπου Φαναρίου και Νεοχωρίου

Φυλάσσεται στο Ιερό Χιλιανδαρινό Κελλί
Γέννησης της Θεοτόκου, Μαρουδά



5757 - Ποτέ δεν τονίζουμε σε κάποιον την αδυναμία του. Αιμιλιανός Σιμωνοπετρίτης



Σέ στέλνει Γέροντάς σου σέ κάποιους πισκέπτες καί σο ξεφεύγει μιά κουβέντα. ργότερα σο λέγει νας δελφός σου:
«Πς σο ξέφυγε ατή κουβέντα; λλά τέτοιος εσαι πάντα».
Καλύτερα νά φς τήν γλώσσα σου, παρά νά το μιλήσεις τσι. Οδέποτε προσβάλλομε λυπομε νθρωπο, οδέποτε τόν κάνομε νά νοιώση στερημένος, λαττωμένος, νά νοιώση κατωτερότητα, διότι το σκοτώνομε τήν ψυχή. Ατός νθρωπος θά τραυματισθ καί δέν θά μπορ νά πιτύχη στήν ζωή του.
ναθέτεις σέ κάποιον νά ψάλη, καί κενος κάνει λάθος τόν χο, καί τότε το λες: «Πάλι πρες στραβά τό τροπάριο».
Κάθε φορά πού θά πηγαίνη νά ψάλη, θά τό θυμται καί θά λέη: Πρέπει νά προσέξω μήν τό πάρω στραβά. Καί θά τό παίρνη πάλι στραβά. Ποιός θά φταίη; Ατός πού το κανε τήν παρατήρησι.