Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

5503 - Ο Αγιορείτης Μοναχός που μίλησε με το διάστημα!





Ο Δοχειαρίτης Μοναχός Απολλώ περιγράφει την εμπειρία του από την συνομιλία με αστροναύτη του ρωσικού διαστημοπλοίου ΜΙΡ, μεσω ασυρμάτου!
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο 60ο τεύχος του διαδικτυακού περιοδικού «5-9 Report» το Νοέμβριο του 2006.

5502 - Η πιο συγκινητική στιγμή του Πατριάρχη Αντιοχείας στο Άγιον Όρος (φωτογραφίες)


Άγιον Όρος, του Κώστα Τζιβανίδη
Το απόγευμα της Πέμπτης ο Πατριάρχης Αντιοχείας επισκέφθηκε το Ιερό Κελλίον του Αγίου Νικολάου, Μπουραζέρι, όπου έτυχε θερμής υποδοχής από τον Ιερομόναχο Γέροντα Αρσένιο και τους περί αυτόν εγκαταβιούντες πατέρες.
Κάποια στιγμή στο Αρχονταρίκι ο Πατριάρχης Ιωάννης είδε ένα πορτραίτο του κατά σάρκαν αδελφού του, Μητροπολίτη Χαλεπίου Παύλου, η τύχη του οποίου αγνοείται, από τον Απρίλιο του 2013, όταν απήχθη από αγνώστους, μαζί με τον Συροϊακοβίτη Αρχιεπίσκοπο Χαλεπίου Ιωάννη, σε συριακό έδαφος κοντά στην τουρκοσυριακή μεθόριο.

5501 - Επίσκεψις του Πατριάρχου Αντιοχείας στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου (πλούσιο φωτογραφικό υλικό)



Ξεχωριστή ευλογία αποτελεί για την Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου η επίσκεψη σ’ αυτήν του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Αντιοχείας κ. Ιωάννη. Ο Πατριάρχης αφίχθη στο Μοναστήρι περί την 11η πρωινή και αναχώρησε στις 15:30. Στους λόγους του, ο Πατριάρχης αναφέρθηκε στους πολλαπλούς ιστορικούς δεσμούς που παλαιόθεν συνδέουν το παλαίφατο Πατριαρχείο Αντιοχείας με τη Μονή Βατοπαιδίου. Τον Μακ. Πατριάρχη προσφώνησε ο Καθηγούμενος της Ι. Μονής Πανοσιολ. γ. Εφραίμ. Η προσφώνηση του Ηγουμένου καθώς και πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την επίσκεψη παρατίθενται κατωτέρω.
Ευχόμενοι στον Μακ. Ποιμενάρχη της πιο πολύπαθης σήμερα περιοχής του πλανήτη μας, η Παναγία Παραμυθία και οι Άγιοι της Ι. Μονής να σκεπάζουν τα βήματά του και να παρηγορούν το ταλαιπωρημένο και διωκόμενο ποίμνιό του.

5498 - Καλόν Παράδεισο Παππού!

Εχθές το βράδυ, την ώρα που ελάμβανε χώρα το γεύμα μετά συνέδριο για την Νέα Γραφή της Βυζαντινής μουσικής στη Θεσσαλονίκη μάς ήρθε η είδηση: «Κοιμήθηκε ο παππούς ο Γαλακτίων…». Η αίθουσα ήταν γεμάτη από αγιορείτες και φιλαγιορείτες. Καταλάβαινε κάποιος εύκολα ότι για κάποια λεπτά όλοι χαμηλόφωνα συζητούσαν για το γεγονός αυτό. Την σοβαρότητα στα πρόσωπα την διαδεχόταν αμέσως σχεδόν ένα χαμόγελο, λες και όλοι προσπαθούσαν να μιμηθούν το χαμόγελο του γέρο – Γαλακτίωνα, του «παππού», όπως τον αποκαλούσαμε όλοι όσοι τον γνωρίσαμε από κοντά και ζήσαμε στιγμές μαζί του.
Καταγόταν από το Δενδροχώρι Τρικάλων, έγγαμος και πατήρ πέντε τέκνων εκ των οποίων τα δύο έγιναν μοναχοί, η Γερόντισσα Νικοδήμη, Ηγουμένη του Ιερού Κοινοβίου Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Ορμύλια της Χαλκιδικής και ο π. Αθανάσιος Σιμωνοπετρίτης, ιερομόναχος και Υμνογράφος της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας. Ο Γέρων Γαλακτίων εκάρη και ο ίδιος Μοναχός στην Σιμωνόπετρα, από τον τότε Ηγούμενο Γέροντα Αιμιλιανό, χειροτονήθηκε διάκονος και πρεσβύτερος και κατόπιν διετέλεσε ηγούμενος στην Ιερά Μονή του Κωνσταμονίτου, από όπου αργότερα παραιτήθηκε και επέστρεψε στην Μονή της μετανοίας του έως την κοίμησή του εχθές.

5497 - Ανακοίνωση Ιεράς Μονής Εσφιγμένου

Η Ιερά Μονή Εσφιγμένου ανακοινώνει, ότι σήμερα το πρωί, 31.10.2014,  υλοποιήθηκε δικαστική απόφαση που αφορά το κατειλημμένο ακίνητό της στη Θεσσαλονίκη, με απομάκρυνση των καταληψιών και απόδοση του χώρου στην ίδια.
Καθώς οι ηγέτες της καταλήψεως αρνήθηκαν να παραδώσουν το ακίνητο, η εκτέλεση της αποφάσεως έγινε με τον ασφαλή τρόπο που μπορούν να εγγυηθούν μόνη η νόμιμη διαδικασία και η άψογη λειτουργία της δημοσίας δυνάμεως.  
Η Ιερά Μονή απευθύνει σήμερα, προς όσους συμμετέχουν στην κατάληψη των κτηρίων της εντός και εκτός Αγίου Όρους, μήνυμα συνεννοήσεως και καταλαγής.

5496 - Κρατείται μοναχός στο κονάκι της Μονής Εσφιγμένου στη Θεσσαλονίκη

Αστυνομικοί εισέβαλαν πριν από λίγη ώρα στο κονάκι της μονής Εσφιγμένου Αγίου Όρους που βρίσκεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στην οδό Βενιζέλου.
Οι αστυνομικοί, συνοδεία δικαστικών επιμελητών, ζήτησαν από τους ζηλωτές μοναχούς να εκκενώσουν το κονάκι, με βάση δικαστικό έγγραφο που είχε εκδοθεί πριν από μερικές ημέρες και με το οποίο διατάσσεται το διαμέρισμα να δοθεί στη νέα αδελφότητα που ζει στις Καρυές του Αγίου Όρους.

5495 - Η ησυχαστική παράδοση στο Άγιον Όρος από τον Άγιο Γρηγόριο Παλαμά έως σήμερα.



Μωυσή Μοναχού Αγιορείτη
Ο άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς ήταν κυρίως Αγιορείτης. Στη θεοφώτιστη διδασκαλία του διδάσκει αυτό που συνάντησε και βίωσε στο Άγιον Όρος. Ο άγιος Γρηγόριος ήταν Αγιορείτης πριν γίνει Αγιορείτης, αφού είχε συνεχή τον σύνδεσμο με την ασκητική, ησυχαστική, αθωνική ζωή. Όταν αναγκάσθηκε να εξέλθει του φίλτατου Αγίου Όρους προς υπεράσπιση του ησυχασμού, παρέμεινε ακραιφνής Αγιορείτης παρά τις πολεμικές, τις διώξεις, τις τιμές και τις δόξες, μέχρι τη μακαρία κοίμησή του1.

Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

5494 - Έκτακτη είδηση: Εκοιμήθη ο Προηγούμενος Γαλακτίων Σιμωνοπετρίτης



Κοιμήθηκε ειρηνικά σε ηλικία 95 ετών ο Προηγούμενος Γαλακτίων Σιμωνοπετρίτης. Ήταν κατά σάρκα πατέρας της ηγουμένης της μονής της Ορμύλιας μοναχής Νικοδήμης και του ιερομονάχου Αθανασίου Σιμωνοπετρίτη. Εκάρη μοναχός στη Σιμωνόπετρα προ τεσσακονταετίας περίπου.

5492 - Οι ακατάλυτοι δεσμοί Θεσσαλονίκης Αγίου Όρους



Από τα μέσα του 9ου αιώνα, όταν ο άγιος Ευθύμιος ο Νέος αναχώρησε από τη Θεσσαλονίκη για να μονάσει στον Άθω, στη χερσόνησο που έμελλε στους επόμενους αιώνες να γίνει το νέο μεγάλο κέντρο του χριστιανικού μοναχισμού, δεν έπαψε ποτέ ο εναγκαλισμός του Αγίου Όρους και της πόλης του αγίου Δημητρίου να είναι θερμότατος. Στο πέρασμα των αιώνων η βυζαντινή μητρόπολη του Θερμαϊκού τροφοδοτούσε με λεγεώνες ασκητικών μορφών την Αθωνική Πολιτεία, ενώ τα περιουσιακά στοιχεία (μετόχια) που τα μοναστήρια διατηρούσαν στη Θεσσαλονίκη τούς εξασφάλιζαν την ομαλή λειτουργία.

5491 - Εικαστική περιήγηση στο Άγιον Όρος



Ο Tim Vyner επισκέφτηκε το Άγιον Όρος τρεις φορές μέσα σε διάστημα ενός έτους (2013-14) αξιοποιώντας την υποτροφία Doug Patterson/RCA για να εικονογραφήσει το σύνολο των είκοσι Ιερών Μονών. Τα πρώτα σχέδια υλοποιήθηκαν εκ του σύνεγγυς, ενώ οι σειρές ολοκληρώθηκαν και πήραν την τελική τους μορφή στο εργαστήριό του στην Αγγλία.
Μέσα σ’ αυτό το χρονικό διάστημα είχε τη δυνατότητα να εντρυφήσει στην επίδραση των διαφορετικών εποχών στο τοπίο, τις ασχολίες των μοναχών, τις συνήθειες και τις συμπεριφορές των επισκεπτών, τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και τη δραστηριότητα της κάθε μονής, έτσι ώστε να διαμορφώσει εν τέλει ένα ολοκληρωμένο, συνθετικό πορτρέτο της Αθωνικής πολιτείας που υπερβαίνει την ιμπρεσιονιστική αποτύπωση της στιγμιαίας εντύπωσης και ενσωματώνει το προσωπικό βίωμα της επαφής με την πνευματικότητα και την καθημερινή ζωή στην χερσόνησο του Άθω.

5490 - Αφιέρωμα στον Παπα Φώτη Λαυριώτη, τον δια Χριστόν σαλό της Λέσβου



Εσπερίδα αφιερωμένη στη μεγάλη και αγία προσωπικότητα του παπά Φώτη Λαυριώτη, που έμεινε γνωστός ως ο δια Χριστόν σαλός της Λέσβου, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 23 Οκτωβρίου, στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του τρίμηνου προγράμματος καθημερινών εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει...» και είχαν την ευκαιρία να την παρακολουθήσουν πλήθος πιστών που κατέκλυσε την αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου.

Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

5488 - Οι Άγιοι του Αγίου Όρους. Χθες και σήμερα



Παταπίου μοναχοῦ Καυσοκαλυβίτου
  (...)  Στό Ἅγιον Ὄρος, ἀπό τόν 9ο αἰώνα ὥς τίς μέρες μας, ἔζησαν ὑπέρ τούς τετρακοσίους Ἅγιοι. Ὑπάρχει βέβαια καί ἕνα πλῆθος ἀγνώστων σέ μᾶς ἁγίων, πού εὐαρέστησαν τόν Θεό καί τιμήθηκαν ἀπό Αὐτόν.
  Τό Ἅγιον Ὄρος εἶναι ἴσως ὁ μόνος τόπος σ᾿ ὁλόκληρο τόν κόσμο πού δέν γεννήθηκε κανείς. Ἦταν ὅμως -καί μέ τή χάρη τοῦ Θεοῦ παραμένει καί σήμερα- ἕνας τόπος, ὅπου χιλιάδες ἄνθρωποι ἔχουν ἀναγεννηθεῖ ἐν Χριστῷ.
  Οἱ ἅγιοι τῆς Ἐκκλησίας μας, ὅπως οἱ Ἁγιορεῖτες Ἅγιοι, μπορεῖ νά τιμῶνται ἰδιαίτερα σέ ἕναν τόπο, ἀνήκουν ὅμως στό πλήρωμα ὅλης τῆς Ἐκκλησίας. Καί γνωρίζουμε πολύ καλά ὅτι στή Βέροια, οἱ Ἁγιορεῖτες ἅγιοι ἀπολαμβάνουν τῆς τιμῆς τῶν πιστῶν. Καί ποιός δέν γνωρίζει τόν ἅγιο Ἀθανάσιο τόν Ἀθωνίτη, τόν ἅγιο Γρηγόριο τόν Παλαμᾶ, πού ἀσκήθηκε στή σκήτη τοῦ Τιμίου Προδρόμου, ἐδῶ στή Βέροια, τόν ἅγιο Νικόδημο τόν Ἁγιορείτη;

5487 - Γέροντας Εφραίμ Βατοπαιδινός - Ομιλία σε προσκυνητές και απαντήσεις σε ερωτήσεις τους





Ακούστε την ομιλία που πραγματοποίησε ο Γέροντας Εφραίμ Βατοπαιδινός στους προσκυνητές της Ιεράς Μονής, στις 8 Οκτωβρίου 2014.

Το ηχητικό απόσπασμα - στο οποίο απαντώνται από τον Γέροντα ερωτήσεις προσκυνητών - μεταδόθηκε αρχικά στην εκπομπή «ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΑ» από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό «ΑΓΙΑ ΜΕΤΕΩΡΑ».



5486 - Αγιορειτική απάντηση σε ειρωνικό άρθρο γερμανικού περιοδικού - video



Η ΕΛΛΑΔΑ ΖΕΙ.
ΒΙΝΤΕΟ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ FOCUS
Πριν από τέσσερα περίπου χρόνια το γερμανικό περιοδικό Focus, δημοσίευσε ένα άρθρο που περιείχε ειρωνικούς υπαινιγμούς για τους Έλληνες. Το άρθρο του περιοδικού με τίτλο "Πολιτισμικό σοκ της Ελλάδας", έγραφε:
«Ο Θεός βοηθός: Καινούργιοι άγιοι για καινούργια προβλήματα. Το 97% των Ελλήνων είναι χριστιανοί ορθόδοξοι. Οι εικόνες των αγίων τους κρέμονται όπου μπορεί κανείς να φανταστεί.
Έχουν ρόλο υπουργού και γενικού γραμματέα του Θεού και κρέμονται εκτός από τις εκκλησίες και στις ταβέρνες στα σπίτια, στα σούπερ μάρκετ δίπλα στο ταμείο.

5485 - Οι Δανιηλαίοι στις εκδηλώσεις για τη Νέα Μέθοδο Ψαλτικής



Στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια της Νέας Μεθόδου της βυζαντινής μουσικής σημειογραφίας που θα λάβουν χώρα το τριήμερο από τη 30η Οκτωβρίου έως τη 1η Νοεμβρίου, θα συμμετέχουν και οι αγιορείτες ψάλτες π. Δανιήλ και π Στέφανος από την αδελφότητα των Δανιηλαίων, και ο π. Δαμασκηνός με τον π. Θεοδόσιο από τη Νέα Σκήτη. Στην εναρκτήριο συναυλία τη Πέμπτη στις 6μ.μ. στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο θα αποδώσουν ύμνους των δασκάλων της Νέας Μεθόδου κατά το αγιορειτικό ύφος ψαλτικής.

Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

5482 - Το Άγιον Όρος υποδέχθηκε τον Αγιοπαυλίτη Πατριάρχη Αντιοχείας

 Του Αιμίλιου Πολυγένη 
       Τον μάρτυρα Πατριάρχη Αντιοχείας κ. Ιωάννη υποδέχθηκε σήμερα, Τρίτη 28 Οκτωβρίου η Αθωνική Μοναστική Πολιτεία.
Η πρώτη υποδοχή του Πατριάρχη Ιωάννη έγινε στον αρσανά της Δάφνης από τον Πολιτικό Διοικητή του Αγίου Όρους κ. Αρίστο Κασμίρογλου, και Αντιπροσώπους των Ιερών Μονών του Αγίου Όρους.
Στη συνέχεια ο Πατριάρχης Αντιοχείας μετέβη στην πρωτεύουσα του Αγίου Όρους τις Καρυές, όπου έγινε δεκτός από τον Πρωτεπιστάτη Γέρων Συμεών Διονυσιάτη.
Εκεί με πομπή κατευθύνθηκαν στον αρχαίο ναό του Πρωτάτου, όπου ο Πατριάρχης Αντιοχείας προσκύνησε την εικόνα του Άξιον Εστί και αμέσως μετά χοροστάτησε στην πανηγυρική Δοξολογία.

5481 - Οι Τσάκωνες και τα οικόπεδα στο Άγιο Όρος…



- Γέροντα ευλογείτε.
- Ο Κύριος. Από που είσαι;
- Από την Πελοπόννησο.
- Από ποιο μέρος;
- Κοντά από την Παναγία τη Μαλεβή. Μια περιοχή της Κυνουρίας του Νομού Αρκαδίας, που λέγεται Τσακωνιά.
- Α! Εσείς οι Τσάκωνες, ξέρεις ότι έχετε… οικόπεδα εδώ στο Άγιο Όρος;
- Πως γίνεται αυτό;
- Υπάρχει παράδοση στο Άγιο Όρος ότι ο Ιουστινιανός μετακίνησε τους παλιούς κατοίκους του Αγίου Όρους, που ήσαν Τσάκωνες, στην Πελοπόννησο για να δώσει το χώρο στους μοναχούς. Διάβασε και θα το μάθεις.
Πηγή: Γέροντος Παϊσίου «Χαριτωμένες Διδαχές, με παραβολές και παραδείγματα», εκδόσεις «Βρυέννιος», Θεσσαλονίκη 2003

5480 - Η εορτή της αγίας Σκέπης και ο εορτασμός της στο Άγιον Όρος



Παταπίου μοναχοῦ Καυσοκαλυβίτου
θεομητορική ἑορτή τῆς ἁγίας Σκέπης κατατάσσεται στίς ἑορτές πού ἔχουν θεσπιστεῖ πρός τιμήν  τῶν θεομητορικῶν ἀμφίων, δηλ. τῆς τιμίας Ἐσθῆτος (2 Ἰουλίου) καί τῆς τιμίας Ζώνης (31 Αὐγούστου). Τελεῖται σέ ἀνάμνηση τῆς ὀπτασίας πού εἶδε ὁ ὅσιος Ἀνδρέας ὁ διά Χριστόν Σαλός[1], τήν ὥρα πού ἐτελεῖτο ἀγρυπνία στό ναό τῆς Παναγίας τῶν Βλαχερνῶν στήν Κωνσταντινούπολη, ἐπί αὐτοκράτορος Λέοντος τοῦ Σοφοῦ (886-911)[2]. Ἡ Θεοτόκος ἐμφανίσθηκε στόν Ὅσιο νά βρίσκεται στήν πύλη τοῦ νάρθηκα τοῦ ναοῦ, δορυφορούμενη ἀπό ἀγγέλους, τόν Τίμιο Πρόδρομο καί τόν ἅγιο Ἰωάννη τό Θεολόγο. Ὅταν ἔφθασε στή μέση τοῦ ναοῦ, ὅπου βρισκόταν ὁ ἄμβωνας, προσευχήθηκε ὑπέρ τῆς σωτηρίας τοῦ κόσμου καί κατόπιν εἰσῆλθε στό ἱερό Βῆμα. Ἐκεῖ ἄνοιξε τήν ἁγία Σορό, στήν ὁποία φυλασσόταν τό ἱερό Μαφόριό της, καί ἀφοῦ τό ξεδίπλωσε, τό ἅπλωσε πάνω ἀπό τό ἐκκλησίασμα. Ἀργότερα ἡ Θεοτόκος ἀνῆλθε πρός τόν οὐρανό, περιβεβλημένη ἀπαστράπτον φῶς. Στά μάτια τοῦ  ὁσίου Ἀνδρέα, τό μαφόριο φαινόταν νά αἰωρεῖται ὑπερφυσικά στόν ἀέρα καί τόσο μεγάλο ὥστε νά σκεπάζει ὅλο τό λαό. Τή θαυμαστή ἐμφάνεια τῆς Θεοτόκου εἶδε καί ὁ μαθητής τοῦ ὁσίου Ἀνδρέα Ἐπιφάνιος, ἐνῶ ὁ λαός συνέχισε νά ἀγρυπνεῖ χωρίς νά ἔχει ἀντιληφθεῖ τό θαυμαστό γεγονός.

5479 - Γέροντας Σωφρόνιος Αγιορείτης: Κάποτε στον Άθω έγινε διάλογος…





Κάποτε στόν θω γινε διάλογος γιά πς μιλον ο τέλειοι.
Γέροντας Σιλουανός επε:
«Ατοί δέ λένε τίποτε φ' αυτο τους. Λένε μόνο ,τι τούς δίνει τό Πνεμα».



Άγιος Σιλουανός ο Αθωνίτης (†1938) με τον μαθητή του ιεροδιάκονο Σωφρόνιο (Σαχάροφ)
(Φωτ.: εργαστήριο μονής Αγ. Παντελεήμονος, Σεπτέμβριος 1933)

5478 - Φωτογραφίες από την έκθεση ζωγραφικής του Tim Vyner στην Αγιορειτική Εστία







ΕΚΘΕΣΙΑΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣ
24 Οκτωβρίου 2014 - 28 Φεβρουαρίου 2015
ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: ΔΕΥΤΕΡΑ - ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 09:00-20:00
Εγνατία 109, 54635 Θεσσαλονίκη

5474 - Γέροντας Μωυσής Αγιορείτης: Η Εκκλησία μπροστά στην κακία της εποχής μας






Ο μακαριστός Γέροντας Μωυσής Αγιορείτης μιλάει για την στάση που πρέπει να επιδεικνύει η Εκκλησία στην κακία της εποχής μας.
Την Τρίτη 28 Οκτωβρίου στις 13:00, στην εκπομπή «Θεανθρώπινη Σοφία».

5473 - Έντονη Αγιορειτική παρουσία σε Μουσικολογικό Συνέδριο στη Θεσσαλονίκη


Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η



Το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας
το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ.
το Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Α.Π.Θ.
και η Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου
σας προσκαλούν

5472 - Οι Θεσσαλονικείς Όσιοι Συμεών και Θεόδωρος. Πρώτοι κατοικήτορες του Άθω και της Πανελλάδος Πολιούχοι (5 - τελευταίο)

Προηγούμενα (1)(2)(3), (4)
Το Καρεώτικο βιβλιοπωλείο «ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ» εξέδωσε το 1985 στη σειρά ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΑ ΤΕΤΡΑΔΙΑ (αρ.4) βιβλίο 122 σελίδων, με τον τίτλο «ΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΙΣ ΟΣΙΟΙ ΣΥΜΕΩΝ ΚΑΙ ΘΕΟΔΩΡΟΣ, ΠΡΩΤΟΙ ΚΑΤΟΙΚΗΤΟΡΕΣ ΤΟΥ ΑΘΩ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΟΣ ΠΟΛΙΟΥΧΟΙ», των Ηλία Αναγνωστάκη και Ιερομονάχου Ιουστίνου.
Οι «Αγιορειτικές μνήμες» δημοσιεύουν το σημαντικό αυτό βιβλίο, που αποτελεί μία εξαιρετική πηγή για τον Άθω και τον ελλαδικό χώρο του 9ου αιώνα.

5471 - Γέροντας Εφραίμ Κατουνακιώτης: περισσότερο επιμεληθείτε την υπακοή



Έκανες υπακοή, θα πάς στον παράδεισο, δεν έκανες υπακοή, δεν πάει να κάνεις νοερά προσευχή, δεν πάει να μεταλαμβάνεις, δεν πάει να λειτουργάς, προορίζεσαι για την κόλαση.
Να και ο Αδάμ, να και ο Προφήτης Ελισσαίος, να και ο Γιεζή, όλα αυτά τα παραδείγματα βεβαιώνουν ότι περισσότερο ο Θεός αναπαύεται στην υπακοή παρά στις άλλες αρετές, να πούμε.
Και οι άλλες αρετές συνδράμουν όπως ενεργεί η υπακοή δεν ενεργούν οι άλλες αρετές.
Γι’ αυτό περισσότερο επιμεληθείτε την υπακοή.
Γέρων Εφραίμ Κατουνακιώτης
Πηγή: Γέροντας Εφραίμ Κατουνακιώτης, Έκδοση Ι. Ησυχαστηρίου «Άγιος Εφραίμ» Κατουνάκια Αγίου Όρους, Α’ έκδοση 2000.

Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014

5470 - Πως γίνεται η αγιοκατάταξη;



Ποια διαδικασία υπάρχει ώστε να γίνει αγιοκατάταξη στην Εκκλησία;
Δια το θέμα αυτό έχουμε δυο λαμπρές μελέτες, οι οποίες στηρίζονται σε πλούσια βιβλιογραφία του παρελθόντος.

5469 - Ο Άθως των καλλιτεχνών



Αρχαιολόγος Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού
Στις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα το Άγιον Όρος έλκυσε αξιόλογους Έλληνες καλλιτέχνες που κατανόησαν τη βυζαντινή και τη μεταβυζα­ντινή τέχνη και έδωσαν μεγάλο αριθμό έργων[1]. Στη δεκαετία του 1910 πραγματοποίησαν ταξίδια ο Τάσος Λουκίδης που φιλοτέχνησε ελαιογραφίες με θέματα από τις αυλές μονών που ανήκουν στην Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου και στη Συλλογή τής Εθνικής Τράπεζας[2]και ο Βασίλειος Χατζής απόψεις μονών που βρίσκονται στις Συλλογές Ε. και Γ. Δαλακούρα, στην Εθνική Πινακοθήκη Αθηνών και στην Πινακοθή­κη Ε. Αβέρωφ στο Μέτσοβο[3]. Ο Λυκούργος Κογεβίνας κυκλοφόρησε το λεύκωμα Le Mont Athos, La Belle Edition, Paris 1922 με δώδεκα ασπρόμαυρες οξυγραφίες μονών σε 250 αριθμημένα αντίγραφα που παρουσιάσθηκε στη γκαλερί Arthur Tooth & Sons στο Λονδίνο το 1924[4].

5467 - Οσιομάρτυς Ιωάσαφ





Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 26 Οκτωβρίου

Διαβάστε τον βίο του Αγίου:

Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014

5466 - O Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου και ο Μητροπολίτης Λεμεσού στην Ι. Μητρόπολη Φθιώτιδος

Στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος βρέθηκε το Σάββατο 25 Οκτωβρίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος συνοδευόμενος από τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου π. Εφραίμ, προκειμένου να προσκυνήσουν το ιερό Σκήνωμα του οσίου Γέροντος Βησσαρίωνος στην Ιερά Μονή Αγάθωνος.
Τον Σεβασμιώτατο και τον άγιο Καθηγούμενο υποδέχθηκε αρχικά ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Νικόλαος στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Λαμίας, όπου προσκύνησαν την εφέστιο Εικόνα της Παναγίας και το χαριτόβρυτο Λείψανο της Αγίας Αναστασίας της Ρωμαίας, το οποίο από χθες ευρίσκετε στη Λαμία.

5465 - Πώς γίνεται γνωστό στον άνθρωπο το θείο θέλημα;

       Με την επίμονη αναζήτησή του και την άρνηση του δικού μας θελήματος. Την αυταπάρνηση εφάρ­μοσε και ο Κύριός μας με την απόλυτη υπακοή προς τον Πατέρα. Ο Θεός δεν κινείται με πάθος ή λάθος ή υστεροβουλία ή αγνωσία ή αδυναμία. Επειδή «γνωρίζει τα πάντα πριν να γίνουν», αλάνθαστα εκφράζει το θέλημά του, για τη συνοχή και ασφά­λεια των όντων, είτε μερικά, είτε ολικά κατά την παρουσιαζόμενη ανάγκη.
Τα κτίσματα, κάτω από την ατέλεια του πεπε­ρασμένου και τρεπτού της φύσεώς τους, έρχονται σε σύγκρουση με το θείο θέλημα, αφού πολλές φορές το τελευταίο δε συμφωνεί με τα δικά τους συμφέροντα και σκοπούς. Τα σύμπαντα, ως αιτιατά, δεν μπορούν από μόνα τους να προάγονται προς το κα­λύτερο, προς την τελειότητα, χωρίς τη συνεκτική δύναμη του Δημιουργού.

5464 - Η Λαμία υποδέχθηκε το Ιερό Λείψανο της Αγίας Αναστασίας της Ρωμαίας, από την Ι. Μονή Οσίου Γρηγορίου Αγίου Όρους

Με ιδιαίτερη ευλάβεια και κατάνυξη ο Φθιωτικός λαός υποδέχθηκε την Παρασκευή 24 Οκτωβρίου στις 5.00 το απόγευμα τον ιερό Λείψανο της Αγίας Αναστασίας της Ρωμαίας, από την Ιερά Μονή του Οσίου Γρηγορίου Αγίου Όρους.
Η υποδοχή του Ιερού Λειψάνου έγινε στην πλατεία Ελευθερίας όπου παρουσία του Ιερού Κλήρου, του Διοικητού του ΚΕΥΠ Ταξιάρχου Δημητρίου Φακάκη, εκπροσώπων της Περιφερείας και του Δήμου και του ευσεβούς λάου, που παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες κατέφθασε να υποδεχθεί την Αγία Αναστασία, το παρέλαβε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος και εν συνεχεία σχηματίστηκε πομπή στην οποία συμμετείχαν νέοι και νέες, άγημα του στρατού, οι ιερόπαιδες με τα λάβαρα και τα εξαπτέρυγα και μεταφέρθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό, όπου εψάλη δέηση.

5463 - «Το Εικόνισμα. Εικών του Αοράτου». Έκδοση της Ιεράς Σκήτης Προφήτη Ηλία Αγίου Όρους

Ο Egon Sendler καθολικός ιερέας, γεννήθηκε στην Σιλεσία της Πολωνίας του 1923. Σπούδασε στο Μόναχο, τη Ρώμη και το Παρίσι, Ιστορία της Βυζαντινής Τέχνης. Δημιουργική, πνευματική προσωπικότητα, μιλούσε Γαλλικά, Ρωσικά, Γερμανικά, Ιταλικά και Πολωνικά, συγγραφέας, δάσκαλος, θεολόγος και καλλιτέχνης με ειδικότητα στην Αγιογραφία της Ανατολικής Εκκλησίας.
Το 1981 συνέγραψε το βιβλίο «Το Εικόνισμα. Εικών του Αοράτου. Στοιχεία Θεολογίας, Αισθητικής και Τεχνικής». Τακτικός επισκέπτης-προσκυνητής στο Άγιον Όρος διέθεσε τα δικαιώματα μετάφρασης και έκδοσης του έργου του αυτού στα Ελληνικά στην Ιερά Σκήτη, η οποία και το εξέδωσε το 2014 λίγους μήνες πριν την αποδημία του σε μετάφραση από τα Αγγλικά του Αθανασίου Οικονόμου.

5461 - Γέροντας Εφραίμ Κατουνακιώτης: και στην κόλαση να πάω δεν φοβάμαι



Έλεγα κι εγώ στον Γέροντα: «Γέροντα, και στην κόλαση να πάω δεν φοβάμαι, αρκεί την ευχή να λέω».
Τόση γλυκύτητα, τόση χαρά σου παραδίδει μέσα αυτή η ευχούλα -μικρή είναι, αλλά πόση δύναμη έχει!- οπότε λές, και στην κόλαση να πάω δεν φοβάμαι, θα λέω την ευχή και στην κόλαση.
Αυτά δέστε τα, γιατί τα περάσαμε και τα παραδίδομε και σε σας.
Πηγή: Γέροντας Εφραίμ Κατουνακιώτης, Έκδοση Ι. Ησυχαστηρίου «Άγιος Εφραίμ» Κατουνάκια Αγίου Όρους, Α’ έκδοση 2000.

5459 - Οι Θεσσαλονικείς Όσιοι Συμεών και Θεόδωρος. Πρώτοι κατοικήτορες του Άθω και της Πανελλάδος Πολιούχοι (4)




Προηγούμενα (1), (2), (3)
Το Καρεώτικο βιβλιοπωλείο «ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ» εξέδωσε το 1985 στη σειρά ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΑ ΤΕΤΡΑΔΙΑ (αρ.4) βιβλίο 122 σελίδων, με τον τίτλο «ΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΙΣ ΟΣΙΟΙ ΣΥΜΕΩΝ ΚΑΙ ΘΕΟΔΩΡΟΣ, ΠΡΩΤΟΙ ΚΑΤΟΙΚΗΤΟΡΕΣ ΤΟΥ ΑΘΩ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΟΣ ΠΟΛΙΟΥΧΟΙ», των Ηλία Αναγνωστάκη και Ιερομονάχου Ιουστίνου.
Οι «Αγιορειτικές μνήμες» δημοσιεύουν το σημαντικό αυτό βιβλίο, που αποτελεί μία εξαιρετική πηγή για τον Άθω και τον ελλαδικό χώρο του 9ου αιώνα.

5458 - Πως μπορούμε να βοηθήσουμε όσους έχουν τάσεις αυτοκτονίας;

Κυκλώστε τους ανθρώπους που έχουν τάσεις αυτοκτονίας με εντατικές προσευχές
Για μια νέα κοπέλα, που έκανε απόπειρα αυτοκτονίας, συνέστησε στους γονείς να την περικυκλώσουν προστατευτικά με εντατικές προσευχές, όσο το δυνατόν περισσοτέρων ανθρώπων. Αυτό έγινε, και η κοπέλα σώθηκε από υποτροπές.
Να αλλάξεις συντροφιές
Σε μια νέα, που είχε κάνει απόπειρα αυτοκτονίας, συνέστησε ν ἀλλάξει απαραιτήτως τις συντροφιές της, που την επηρέαζαν αρνητικά, και να κάνει συντροφιά με χριστιανές νέες της αρεσκείας της, που μαζί τους να μπορεί να συζητά ευχάριστα, να πηγαίνει εκδρομές και να επισκέπτονται ναούς, όπου θα παρακολουθούν Ιερές ακολουθίες. Φρόντισε μάλιστα να αναθέσει σε μια καλή κοπέλα, που τον επισκεπτόταν τακτικά, να αναλάβει εκείνη την πρωτοβουλία της προσεγγίσεως.
Από το βιβλίο “Ανθολόγιο Συμβουλών Γέροντος Πορφυρίου”