Τρίτη, 31 Δεκεμβρίου 2013

4062 - Η Ιερά Μονή Βατοπαιδίου στηρίζει τους κατοίκους των συνόρωνΗ Ιερά Μητροπόλη Καστορίας ευχαριστεί και ευγνωμονεί την Ιερά Μονή του Βατοπαιδίου Αγίου Όρους για τη συνεχή στήριξη και ενίσχυση που παρέχει στην τοπική μας Εκκλησία, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Συγκεκριμένα, εν’ όψει των εορτών των Χριστουγέννων, με την ευλογία του Καθηγουμένου Γέροντος Εφραίμ, η Μονή του Βατοπαιδίου απέστειλε κοτόπουλα και άλλα είδη τροφίμων μακράς διαρκείας αλλά και οικονομική βοήθεια για το καθημερινό συσσίτιο της Ιεράς Μητροπόλεως, αποδεικνύοντας έτσι τα φιλάνθρωπα αισθήματα των μοναχών της Βατοπαιδινής αδελφότητας.
Ευχόμαστε ο Θεός να χαρίζει στον Γέροντα Εφραίμ και την Μονή του Βατοπαιδίου την χάρη και την ευλογία του γεννηθέντος Κυρίου μας.

4061 - Ίδρυση και ιστορία της Αθωνιάδας Σχολής (Α΄ περίοδος 1749-1811)Μετά από ωρίμανση της ιδέας για την δημιουργία ενός εκπαιδευτικού ιδρύματος στο Άγιον Όρος, που είχε σπείρει στην δεύτερη δεκαετία του 18ου αιώνα ο πρώην μητροπολίτης Ναυπάκτου Νεόφυτος Μαυρομμάτης Ιβηρίτης, ιδρύεται, με πρωτοβουλία του προηγουμένου Μελετίου Βατοπαιδινού και την πλούσια ηθική και υλική υποστήριξη του Οικουμενικού Πατριάρχη Κυρίλλου Ε΄, "φροντιστήριον ελληνικών μαθημάτων, παιδείας τε και διδασκαλίας παντοδαπούς εν τε λογικαίς, φιλοσοφικαίς τε και θεολογικαίς επιστήμαις".

4060 - Του Παραδείσου τ’ όνειρο (Μνήμες Όρους Αγίου…Οκτ. 2013). Μέρος 12ο, τελευταίοΧρυσόστομα μας μίλησε Παπάς στο Κουτλουμούσι …
Και καθενός μας η  καρδιά καρτέραγε  να ακούσει,
με  λόγια που την κάνανε στα αιώνια να ελπίζει,
για της Αγάπης την ισχύ που το κακό λυγίζει …
Στο Αρχονταρίκι το ζεστό μας βρήκε  κι ένας άλλος
Θυμάται , κλαίει και όλο μιλά για  του Χριστού  το κάλλος …
Είναι τα δίκαια του Θεού αυτά που θα μας σώσουν
απ της απώλειας το γκρεμό , τώρα θα μας γλιτώσουν ….
  
Εσπερινός του Αγίου Χαρίτωνος του Ομολογητού στο Καθολικό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Ο Μακάριος  Ασκητής της εγκρατείας που έφτιαξε Λαύρες, αγίασε σπήλαια και πότισε της ερήμου το χώμα με καρπερά  ευσεβείας δάκρυα, γνωρίζοντας στον κόσμο την Θεαγάπητη  ησυχαστική ζωή την φιλέρημη, συσταυρούμενος και συννεκρούμενος με τον Κύριο...