Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

4062 - Η Ιερά Μονή Βατοπαιδίου στηρίζει τους κατοίκους των συνόρων



Η Ιερά Μητροπόλη Καστορίας ευχαριστεί και ευγνωμονεί την Ιερά Μονή του Βατοπαιδίου Αγίου Όρους για τη συνεχή στήριξη και ενίσχυση που παρέχει στην τοπική μας Εκκλησία, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Συγκεκριμένα, εν’ όψει των εορτών των Χριστουγέννων, με την ευλογία του Καθηγουμένου Γέροντος Εφραίμ, η Μονή του Βατοπαιδίου απέστειλε κοτόπουλα και άλλα είδη τροφίμων μακράς διαρκείας αλλά και οικονομική βοήθεια για το καθημερινό συσσίτιο της Ιεράς Μητροπόλεως, αποδεικνύοντας έτσι τα φιλάνθρωπα αισθήματα των μοναχών της Βατοπαιδινής αδελφότητας.
Ευχόμαστε ο Θεός να χαρίζει στον Γέροντα Εφραίμ και την Μονή του Βατοπαιδίου την χάρη και την ευλογία του γεννηθέντος Κυρίου μας.

4061 - Ίδρυση και ιστορία της Αθωνιάδας Σχολής (Α΄ περίοδος 1749-1811)



Μετά από ωρίμανση της ιδέας για την δημιουργία ενός εκπαιδευτικού ιδρύματος στο Άγιον Όρος, που είχε σπείρει στην δεύτερη δεκαετία του 18ου αιώνα ο πρώην μητροπολίτης Ναυπάκτου Νεόφυτος Μαυρομμάτης Ιβηρίτης, ιδρύεται, με πρωτοβουλία του προηγουμένου Μελετίου Βατοπαιδινού και την πλούσια ηθική και υλική υποστήριξη του Οικουμενικού Πατριάρχη Κυρίλλου Ε΄, "φροντιστήριον ελληνικών μαθημάτων, παιδείας τε και διδασκαλίας παντοδαπούς εν τε λογικαίς, φιλοσοφικαίς τε και θεολογικαίς επιστήμαις".

4060 - Του Παραδείσου τ’ όνειρο (Μνήμες Όρους Αγίου…Οκτ. 2013). Μέρος 12ο, τελευταίο



Χρυσόστομα μας μίλησε Παπάς στο Κουτλουμούσι …
Και καθενός μας η  καρδιά καρτέραγε  να ακούσει,
με  λόγια που την κάνανε στα αιώνια να ελπίζει,
για της Αγάπης την ισχύ που το κακό λυγίζει …
Στο Αρχονταρίκι το ζεστό μας βρήκε  κι ένας άλλος
Θυμάται , κλαίει και όλο μιλά για  του Χριστού  το κάλλος …
Είναι τα δίκαια του Θεού αυτά που θα μας σώσουν
απ της απώλειας το γκρεμό , τώρα θα μας γλιτώσουν ….
  
Εσπερινός του Αγίου Χαρίτωνος του Ομολογητού στο Καθολικό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Ο Μακάριος  Ασκητής της εγκρατείας που έφτιαξε Λαύρες, αγίασε σπήλαια και πότισε της ερήμου το χώμα με καρπερά  ευσεβείας δάκρυα, γνωρίζοντας στον κόσμο την Θεαγάπητη  ησυχαστική ζωή την φιλέρημη, συσταυρούμενος και συννεκρούμενος με τον Κύριο...

Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

4059 - Όμορφες διαδρομές στην έρημο του Αγίου Όρους (video)



4058 - Ιερό Παντοκρατορινό Κελλί Αγίου Γεωργίου Φανερωμένου



Το ιστορικό Κελί του Αγίου Γεωργίου του Φανερωμένου βρίσκεται στην άνω Παντοκρατορινή Καψάλα του Αγίου Όρους. Ο Άγιος Γεώργιος ο Μεγαλομάρτυρας φανερώθηκε στους ληστές για να τους εμποδίσει από την ληστεία που σκόπευαν να κάνουν στο Κελί. Την επωνυμία αυτή του Φανερωμένου την συναντάμε στο Αυτοκρατορικό συγκύλιο του Μανουήλ του Παλαιολόγου (14 αιώνας). Η Φανέρωση του Αγίου Γεωργίου, κατά τη προφορική και γραπτή παράδοση έγινε και στην περίοδο της Ελληνικής Επαναστάσεως στον αρχιληστή Σταμάτη (1821). Κτήτορες του νεότερου ναού είναι οι Άγιοι Ασκητές Χατζηγιώργιδες. Οι Γέροντες Ευλόγιος, Παχώμιος και Γεώργιος γνώρισαν στο Κελί μεγάλες πνευματικές καταστάσεις. Μετά την κοίμηση του Γέροντος Γεωργίου (1982) το Κελί για είκοσι χρόνια ήταν ακατοίκητο. 

4057 - Του Παραδείσου τ’ όνειρο (Μνήμες Όρους Αγίου…Οκτ. 2013). Μέρος 11ο



Πίσω από Αγία Τράπεζα ήταν  τα σκαλοπάτια,
που έφταναν ως τον Θρόνο Της και στου Θεού τα μάτια…
Θωρούμε την Βασίλισσα,  Ουράνια Πλατυτέρα
Άδουμε  το Άξιον Εστί για την Ενδοξοτέρα…
Άραγε είν’ αγγελόφωνοι όλοι οι υμνωδοί Της;
Μετανιωμένων  οι φωνές αγγίζουν  το θρονί Της…
Κι έπειτα στον  Αη Νικόδημο, στον Θείο τον  αστέρα
Αυτόν που’ λεγε πως η Κυριακή  μόνο χαράς είν’ μέρα…
Μας ψιθυρίζει μυστικά πολέμου του Αοράτου,
αυτά που τον επλήρωσαν  Δόξης της  ακηράτου …
Για αγρύπνια ετοιμάζονταν, στα μέρη της Καψάλας,
Άραγε θα αξιωθώ και εγώ ποτέ, ο άθλιος ο τάλας;
εις  το κελίον  του Πρόδρομου  με θέα του τον Άθω,
εκεί, που η ταπείνωση προσμένει για να μάθω,
πώς είναι να φιλάς αγνά το χέρι  του αδερφού σου
και να εύχεσαι από καρδιάς για το καλό του εχθρού σου …
Στον Άγιο Ανδρέα μπήκαμε σαν τη φορά την πρώτη
κι είδαμε σχήμα αγγελικό σε όμορφο  Σεραγιώτη …
Και ο Διάκος βηματίζοντας με πρόσωπο όλο χάρη
Μαθαίνει πώς να προσφωνεί φορώντας το στιχάρι …

…Στο Πρωτάτο μέσα στο Ιερό πίσω απ την Αγία Τράπεζα η εικόνα του Άξιον Εστί… Αληθινή Πλατυτέρα που αγκαλιάζει το Άκρως Ταπεινωμένο σπλάχνο Της …Που  χωράει μέσα της τον Αμνό του Θεού, τον  Υιό του Πατρός, τον αίροντα τας αμαρτίας  του κόσμου …

4056 - Άγιος Νεομάρτυς και Οσιομάρτυς Γεδεών ο Καρακαλληνός (†1818)



Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 30 Δεκεμβρίου
Διαβάστε τον βίο του:

Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2013

4055 - Ο εικαστικός Κωνσταντίνος Κερεστετζής έζησε μεγάλο διάστημα (σαν μοναχός) στο Άγιον Όρος και ζωγράφισε μονές, τοπία και πρόσωπα από το Περιβόλι της Παναγίας



«Μιλάει» για την απλότητα του μοναστικού βίου αλλά και τις αξίες του Αγίου Ορους μέσω της ζωγραφικής παλέτας τους. Οψεις μοναστηριών, ακόμη και ζωγραφικές απεικονίσεις των κελιών, «ξεπροβάλλουν» από τον καμβά του Κωνσταντίνου Κερεστετζή και παρουσιάζονται σε μια έκθεση, με τίτλο «Αγιον Ορος», που θα εγκαινιαστεί στις 24 Ιανουαρίου στην αίθουσα τέχνης «Γαβράς» στο Κολωνάκι. Πρόκειται για μια σειρά έργων -25 στον αριθμό- που δημιουργήθηκαν το 2012 κατά τη διάρκεια της τρίμηνης παραμονής του στην Αθωνική Πολιτεία, το μέρος όπου ο καταξιωμένος εικαστικός βρίσκεται και αυτήν την περίοδο ζωγραφίζοντας διαρκώς. Εξάλλου, όπως λέει και ο ίδιος, στο Αγιον Ορος «πάντα υπάρχουν πράγματα για να καταγράψεις στον καμβά σου».
«Το 2012 και αφού είχα ολοκληρώσει μια έκθεση στην Κωνσταντινούπολη, η οποία με είχε εξαντλήσει, αποφάσισα ότι έπρεπε να πάω στο Αγιον Ορος προσπαθώντας να ξαναβρώ τον εαυτό μου» δηλώνει στην «κυριακάτικη δημοκρατία» ο καλλιτέχνης. «Το μέρος ήταν το κατάλληλο για μένα. Ηταν σαν μια θεραπεία. Αρχικώς, λοιπόν, δεν υπήρχε στο πρόγραμμα να μείνω για να ζωγραφίσω».

4054 - Του Παραδείσου τ’ όνειρο (Μνήμες Όρους Αγίου…Οκτ. 2013). Μέρος 10ο



Η κορυφή του Άθωνα και η πανταχού σκιά του, 
Με γαληνεύει πάντοτε μαζί με τα παιδιά του …
Αυτή που λαχταρούν πολύ  να την πατήσουν όλοι
Για να βρεθούν πιο κοντινά προς την απάνω Πόλη …
Απ το Πρωτάτο βήματα ως την Κουτλουμουσίου
Και έπειτα ο κατήφορος μέχρι του Παϊσίου,
τα μονοπάτια τα ιερά και τα κελιά Αγίων,
που εικόνες χάρτινες σκορπούν το μύρο των δακρύων….
Του Γαβριήλ του Μοναχού  φιλήσαμε το χέρι
και διδαχές που ταπεινός μόνο να δίνει ξέρει,
γράφτηκαν ανεξίτηλα για πάντα σε βιβλία
που κλείνουν  μέσα αρετές και κάθε αμαρτία,
που οι συνειδήσεις τα κρατούν  και κάποτε θ’ ανοίξουν
να διαβαστούνε δυνατά, τα αιώνια να δείξουν ….


Το λεωφορείο για Καρυές μας περίμενε έξω απ την πύλη της Μονής Φιλοθέου γύρω στις 8 το πρωί. Ανεβήκαμε παίρνοντας μαζί μας  τις πιο έντονα χρωματισμένες με του Θεού την ωραιότητα εικόνες. Δίπλα μου κάθισε ένας αδερφός που κάτι μου θύμιζε το πρόσωπό του. Είχα να τον δω είκοσι ολόκληρα χρόνια! Από νέα παιδιά ανταμώναμε ξανά σε ένα λεωφορείο, με προορισμό την πρωτεύουσα της Αθωνικής Πολιτείας. Μόλις είχε κατέβει από την κορυφή του Άθωνα. Μας περιέγραψε με ενθουσιασμό αυτήν την ανεπανάληπτη εμπειρία της ανάβασής του  στα απόκρυμνα μονοπάτια της Αγίας Κορυφής. Εκεί τα ξηρά και άνυδρα προσφέρουν «υγρασία» στην ψυχή, τα γυμνά και τα απαρήγορα την «ντύνουν» με  ευλογία και  Θεία χάρη. Ίσως η κορυφή του Άθωνα να ναι η πιο κοντινή στην Ουράνια Πατρίδα, την Άνω Πόλη. Δεν έχει σημασία το ύψος της μα η σκιά της …Αυτή που θα γαληνεύει πάντα όσους παραμυθητικά  σκέπασε και εκείνοι την «φορούν» κατάσαρκα πλέον πανταχού, σαν χειροποίητο Εσταυρωμένο  σε κάθε τους  επίγειο βήμα. 

4053 - O ερημίτης του πύργου



Tο καΐκι κατευθύνθηκε προς ένα ψηλό τετράγωνο πύργο χτισμένο πάνω σ' ένα μαρμάρινο βράχο, που προχωρούσε πάνω στην ήρεμη γαλάζια θάλασσα στη NΑ άκρη της χερσονήσου· κάνοντας στροφή σ' ένα μικρό ακρωτήριο, μπήκαμε σ' ένα όμορφο μικρό λιμανάκι όπου κυριαρχούσε ο πύργος και ένα δυο κτίσματα χτισμένα στη βάση του για άμυνα, όλα με τη βυζαντινή αρχιτεκτονική.
H παράδοξη μισοανατολική, μισονορμανδική αρχιτεκτονική του μικρού οχυρού, το παράξενο καΐκι μου, τα λαμπρά χρώματα των κοστουμιών των ναυτών, η πλούσια βλάστηση και οι μεγάλες τούφες των λουλουδιών που ξεφύτρωναν στις σχισματιές του άσπρου μάρμαρου, σχημάτιζαν όλα μαζί την πιο γραφική σκηνή που είχα ποτέ την καλή τύχη να ιδώ και που θα τη θυμούμαι πάντα με ευχαρίστηση.
Δεν είδαμε κανέναν άνθρωπο, μονάχα σε ένα μίλι απόσταση ήταν το μεγάλο μοναστήρι της Αγ. Λαύρας που ήταν στημένο πάνω μας ανάμεσα στα δέντρα στην πλαγιά του βουνού κι αυτό το μικρό όμορφο λιμάνι ήταν, όπως μας είπαν οι ναύτες, το μέρος αποβίβασης των προσκυνητών που πήγαιναν στο μοναστήρι.
Kαθώς μελετούσα το βυζαντινό πύργο μου φάνηκε πως είδα κάτι να ξεπροβάλλει από μια πολεμίστρα, κοντά στην κορυφή, και κοιτάζοντας προσεχτικότερα είδα πως ήταν το κεφάλι ενός γέροντα με μια μακριά γκρίζα γενειάδα που με κοίταζε προφυλακτικά. Φώναξα με όλη μου τη δύναμη «Kalemera sas, ariste, kalemera sas· ora kali sas»· τον δ' απαμειβόμενος: «Kalos orizete». 

4052 - Η Σφαγή των 14.000 Νηπίων (29 Δεκεμβρίου) σε τοιχογραφίες στο Άγιο Όρος


Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας
Τοιχογραφία Καθολικού
Η βρεφοκτονία του Ηρώδη (τμήμα)

Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2013

4051 - Φωτογραφίες της Παλαίστρας (Σπηλαίου) του Οσίου Σίμωνος του Μυροβλύτου, Κτίτορα της Ι. Μονής Σίμωνος Πέτρας, την Μνήμη του οποίου τιμήσαμε σήμερα



Βρίσκεται  στην περιφέρεια της  Ιεράς μονής Σίμωνος Πέτρας  Αγίου Όρους σε απόσταση  4 λεπτών (με τα πόδια) από την  Ιερά μονή  προς τα ανατολικά.

4050 - Του Παραδείσου τ’ όνειρο (Μνήμες Όρους Αγίου…Οκτ. 2013). Μέρος 9ο



Ο Αη Κοσμάς απέναντι απ’ την Γλυκοφιλούσα,
των Αδερφών  Καταφυγή, ακοίμητη Φρουρούσα…
Θαρρείς σιμά του όταν πας, πως πίστη ομολογάει…
Προσμένει την Ανάσταση, δυο αιώνες τώρα όλο μιλά :
Χριστός! Ψυχή χρειάζεται! κι όλους τους  ευλογάει …
Τα θεία δεν μαθαίνονται, είπε ησύχιος  Μοναχός …
Μόνο παθαίνονται γιατί,  επέτρεψε ο  Δίκαιος Θεός ..
Μην ψάχνετε να βρετε κερί, από άλλον  αναμμένο …
Με πίστη εσείς φλογίστε το,
να ναι  για πάντα άσβεστο,  για κάθε αναγκαιμένο!
( νώντας σκοπετέας )

….Απόγευμα στις 4 κατεβήκαμε στο Καθολικό, αφιερωμένο στην ημέρα που φανερώθηκε το απ’ αιώνος μυστήριον, στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Αν έπρεπε να επιλέξεις ανάμεσα σε όλα του Αγίου Όρους, σίγουρα το Καθολικό της Φιλοθέου θα είχε περίοπτη θέση. Γεμάτη από χρώματα η  αυλή,  με τα καλντερίμια δίπλα σε πράσινα χαλιά από γρασίδι και οι πέτρινες νεροφαγωμένες  γέρικες  κρήνες έτοιμες να ξεδιψάσουν κάθε οδοιπόρο. Ο  τόσο αναγνωρίσιμος πύργος του κωδωνοστασίου με το Εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας σε υποδέχεται.Τα Παρεκκλήσια των Ταξιαρχών, του Αγίου Προδρόμου αγκαλιάζουν την Λιτή. 

4049 - Αγιορείτες Άγιοι εορτάζοντες την 28η Δεκεμβρίου



Αγιορείτες Άγιοι
Μνήμη 28 Δεκεμβρίου

Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2013

4048 - Δεν ξέρει ο Θεός και ξέρεις εσύ… Άντε μη βαρέσω…







-Μα, επέμενα εγώ, δύσκολο είναι να μην στενοχωριέσαι στις θλίψεις, στις δυσκολίες...
-Α, δεν με ακούς εσύ. Εγώ βαράω. Μάθε να έχεις εμπιστοσύνη στο Θεό. Δεν ξέρει ο Θεός και ξέρεις εσύ. Αν ο Θεός στο επιτρέπει αυτό είναι επειδή είναι προς όφελος της σωτηρίας της ψυχής σου. Άντε μη βαρέσω.
Πατήρ Ισίδωρος Φιλοθεΐτης (ο τυφλός)

4047 - Του Παραδείσου τ’ όνειρο (Μνήμες Όρους Αγίου…Οκτ. 2013). Μέρος 8ο



...Στον δρόμο, μας αντάμωσε  άφταστος   ασκητής,
της Παναγιάς παιδί αγνό, τυφλός εκ γενετής …
Μια αγκαλιά από αρώματα  πρόσφερε στις ψυχές,
Λείψανα, δάκρυα, νυχτερινές ζέουσες  προσευχές…
Πώς τις κρατούσε στοργικά σε σταυροκεντημένα  υφάδια …
Έβλεπε ολοκάθαρα! Mε χάρη τη  Φιλόθεη λάμψανε  τα σκοτάδια …
Και ο Γέροντάς του, που ρχετε κρυφά  για να τον δει…
Παρηγοράει πάντοτε  όποιον τον χρειαστεί …
Νοιώσαμε πως τους σκέπαζε  όλους με την ευχή του …
Κι ασίγητα  πως ακούγεται η σαν παιδιού  φωνή του,
να λέει  το  Κύριε Ιησού Χριστέ, έρχου κι  ελέησέ με
κι η Φιλοθέου ν’ αντηχεί, κι όλοι μας να κλαίμε,
που είναι μακρόθυμος Αυτός  και ακόμα υπομένει,
ύβρεις, ήλους,  ραπίσματα και όλους μας περιμένει…
( νώντας σκοπετέας)

….Ο Γέροντας Ισίδωρος ο τυφλός, είναι για το σημερινό Όρος ένα σημείο φωτεινής αναφοράς. Ένας χαρούμενος, αεικίνητος Μοναχός που σε δυναμώνει  όταν ολιγόπιστα και με απογοήτευση τη ζωή σου παίρνεις λάθος, πολλές φορές και με ένα από τα πασίγνωστα σκαμπηλάκια του, που σαν χάδι τα’ νοιωσαν όσοι τα δέχτηκαν. Χαίρεται με το καθετί, μα κυρίως  με το σκοτάδι των ματιών του.

4046 - Γέρων Σπυρίδων Μικραγιαννανίτης. Η πορεία του στην ψαλτική τέχνη (μέρος α´)



....



...Ο Γέρων Σπυρίδων Μικραγιαννανίτης, Γέροντας της Αδελφότητος «Υμνογράφου» της Σκήτης της Μικράς Αγίας Άννας Αγίου Όρους, σε συνέντευξή του στην Πεμπτουσία μιλά για την ζωή του στο Άγιον Όρος και την πορεία του στην ψαλτική τέχνη

4045 - Αγαπητική προσέγγιση - Σίμωνος μοναχού του Αγιορείτου



Κάποιος Αγιορείτης μοναχός διηγήθηκε την παρακάτω ιστορία: «Μια ημέρα που κατέβαινα από το Κάθισμα του Αγίου Νήφωνος, άκουσα φωνές κυνηγών και γαυγίσματα σκύλων: «Ώ, ώ παρ’ το», έλεγαν, ενώ τα σκυλιά γαύγιζαν. Σταμάτησα και τέντωσα προσεκτικά τα αυτιά μου. Άκουσα τότε στην πλαγιά του βουνού βήματα ζώου, που έτρεχε με όση δύναμι είχε, να ξεφύγη από τα γαυγίσματα των σκύλων και τα θανατηφόρα βόλια των κυνηγών.
Σε λίγα λεπτά ξεπετάχθηκε από την πλαγιά ένα ζαρκαδάκι, όσο μία κατσίκα ενός έτους. Ήταν λαχανιασμένο και κατάκοπο. Μόλις είδε το νερό του αυλακιού του υδραγωγείου, έσκυψε και ήπιε χορταστικά. Έπειτα προχώρησε προς τα εμπρός στο πεζούλι και, αφού με αντελήφθη με κοίταζε προσεκτικά! Εγώ το λυπήθηκα και του μίλησα, σαν να με άκουγε και να καταλάβαινε τι του έλεγα: « Στάσου να σε πιάσω». Θα σε χαϊδέψω, θα σε φιλήσω και ύστερα θα σε απολύσω… Ακούς;» Αυτό με κοίταζε στα μάτια και προχώρησε προς το μέρος μου. Εγώ έκανα το σημείο του Τιμίου Σταυρού προς αυτό και του είπα, σαν να το προστάζω, «Στάσου αυτού, όπου είσαι, στάσου».

4044 - Άγιο Όρος (φωτογραφίες)



Οι φωτογραφίες είναι από την τελευταία επίσκεψή μου, 17-22 Δεκεμβρίου 2013.

Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2013

4043 - Χριστούγεννα, με το νέο ημερολόγιο, στην πρωτεύουσα του Αγίου Όρους (video)

Κατάστημα στις Καρυές

4042 - Μονή Βατοπαιδίου

Ένα κολάζ φωτογραφιών του Νίκου Παπακώστα. 
Μουσική  Νίκου Παπακώστα. 

4041 - Η πρώτη τοιχογραφία του Γέροντα Πορφύριου στην Αρχιεπισκοπή Βελιγραδίου



Η εικόνα του Αγίου Γέροντος Πορφυρίου ολοκληρώθηκε πριν από δύο ημέρες.

4040 - Νίκανδρος Βατοπαιδινός (1840-1891)



Από το Ημερολόγιο 2014 της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου

Σχετικό:


4039 - παπα Λίβυος: «'Αλλο θλίψη κι άλλο Νήψη...»



«Άφετε τά παιδία έρχεσθαι πρός με και μή κωλύετε αυτά»
 (Λουκ. ιη' 16).
Πρέπει να καταλάβεις, ότι άλλο πράγμα είναι η πατερική Νήψη και άλλο η θλίψη. Γι’ αυτό σπάσε αυτό το πέτρινο και άκαμπτο ενοχικό προσωπείο που σε βοηθάει με πρόσχημα την «πνευματικότητα» να κρατιέσαι μακριά από τα συναισθήματα σου και από ότι βαθιά σε φοβίζει. 
Βρες, βρες το μονοπάτι που οδηγεί στο παιδί μέσα σου. Το φίμωσες. Το εξουθένωσες. Του είπες να μεγαλώσει, να μην κάνει φασαρία, να μην μιλάει και το σημαντικότερο να μην γελά κι να μην παίζει. Γιατί η ζωή είναι σοβαρή υπόθεση. Είναι για τους "μεγάλους" και όχι για τα παιδιά.
Μάλιστα είπες, η "πνευματική" ζωή δεν έχει γέλιο και χωρατά. Τόσο πολύ πήρες στα σοβαρά τον εαυτό σου, που τον λάτρεψες, τον ειδωλοποίησες, τον έκανες "Θεό" στην θέση του Όντως Θεού.
Τόσο πολύ ασχολήθηκες με την "σωτηρία" σου, που στο τέλος την έχασες. Γιατί ξέχασες ότι η σωτηρία περνάει μέσα από τον άλλο και Άλλον. Ενώ εσύ λάτρεψες τον εαυτό σου. 
Δεν φοβήθηκες την αμαρτία αλλά τον ευατό σου. 
Δεν φοβήθηκες τον θάνατο μα την ζωή. 
Δεν πόθησες τον Χριστό και την Εκκλησία Του, μα την κρυψώνα που λέγεται "θρησκεία". 
Σπάσε την θλίψη, δεν είναι νήψη. Φόβος και ενοχή είναι. 
Το παιδί είναι ακόμη εκεί. Είναι ακόμη εκεί και σε περιμένει. Ακόμη δεν σταμάτησε να χαμογελά και να παίζει. Να χαίρεται την ύπαρξη. Γιατί η ζωή δεν έχει κάποιο νόημα, είναι η ίδια νόημα. Δώρο του Θεού, αποκάλυψη πληρότητας στο πρόσωπο του Χριστού μας.

4038 - Φωτογραφίες από τον πρώτο εορτασμό της Μνήμης του Αγίου Πορφυρίου Καυσοκαλυβίτου στα Καυσοκαλύβια




Άγιος Πορφύριος Καυσοκαλυβίτης,
Αγιογραφείο Καλύβης Αγίου Ακακίου 2013

Ὁ πρῶτος ἑορτασμός τῆς μνήμης τοῦ ἁγίου Πορφυρίου τοῦ Καυσοκαλυβίτου, στή Σκήτη Καυσοκαλυβίων, τόν τόπο ὅπου ἀσκήθηκε ὁ ἅγιος.

4037 - Αγιορείτες Άγιοι εορτάζοντες την 26η Δεκεμβρίου



Αγιορείτες Άγιοι
Μνήμη 26 Δεκεμβρίου

Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2013

4036 - Του Παραδείσου τ’ όνειρο (Μνήμες Όρους Αγίου…Οκτ. 2013). Μέρος 7ο



Στο κάστρο τ’ Αγιορείτικο το Καρακαλληνό,
του Γεδεών θαυματουργού τα ευλογημένα μέρη,
στου Ιωαννικίου το κάθισμα με αγάπη σκαλιστό,
ξεδίψασε το μέσα μας σε Οκτώβρη μεσημέρι…
Μίλησε αλλιώτικα  η σιωπή και του Θεού η γαλήνη…
Για πάντα προσευχήθηκα μες στις καρδιές  να μείνει.
Και έπειτα ο ανήφορος ως τους  Φιλοθεΐτες ,
χνάρια αγιασμένα, αιώνια γενναίοι  Ερημίτες …
Της Αριζόνας  Άγγελο είχαμε  στο μυαλό,
και μέγα Εθναπόστολο, Κοσμά τον Αιτωλό …

4035 - Βατοπαιδινή Μοναχική Ομολογία


(Βασισμένο σε Λόγους, 
του Γέροντα Ιωσήφ Βατοπαιδινού)

Βρίθει η ζωή, με έμπονες εικόνες και οδύνες
στην εξορία τελώνια, μέσα στις σκοτοδίνες
που σέρνεται το πτώμα μας, σε  εποχές, δυστήνες
σαν ψάχνουμε οι αδαείς, τρόπους, μέσα σε χίμαιρες,
μη βλέποντας, όντως τυφλοί, το φως και τις ελπίδες μας..
(Χώρεσε και συγχώρεσε), τους πάντες η καρδία μας,
θρόνος κατέστη και  ναός, δώρον  για την Κυρία μας
αφού πρώτα  εξόρισε, τον ύπνον και ακηδία μας…
Τον κόσμον πίσω αφήσαμεν και μακριά απ’ τις αιτίες
υπέρ του προσευχόμαστε, μέσα σε αμερημνίες,
ευχόμενοι νυχθημερόν, για Θείες ευεργεσίες…
Στους φούρνους εμείς κάψαμε, ευθύς  πτυχία και ανέσεις
και ολημερίς προσμένουμε τις (Θείες επιθέσεις),
αντίδωρο στα δάκρυα και σους κρυφούς αγώνες
που αγόγγυστα διεξάγομαι, μέσα στους Παρθενώνες.
Κέντρο καρδίας θέσαμε, του Πλάστη την αγάπη
που εκούσια σταυρώθηκε, να διώξει την απάτη,
και έτσι  στην  εξορία μας, να έχει καρπούς η αγάπη.
Σώμα καρδία και ψυχή, έγιναν θυμιατήρι,
και επί γης,  Παράδεισος, για εμάς το Μοναστήρι…

4034 - Ευχετήρια Χριστουγεννιάτικη Κάρτα του Αγιορείτη Γέροντα Σωφρόνιου Σαχάρωφ (Χριστούγεννα 1967)




Ευχετήρια Χριστουγεννιάτικη Κάρτα:
Archimandrite Sophrony
The Old Rectroy,Tolleshent Knight
by Maldon, Essex
Christmass 1967,
+
Αγαπητή εν Χω (Χριστώ)
αδελφή Παρασκευή!
Χάρις και ειρήνη του Κυρίου πληθυνθείη υμίν.
Και πρώτον -εύχομαι Καλά Χριστούγεννα και ευλογημένον Νέον Έτος.
Παρασκευή, άραγε έτυχε ποτέ σ΄εσάς οπότε είχατε κάμει κάτι τι σύμφωνον με την ευλογίαν μου -και το αποτέλεσμα ήτον επιβλαβές; Ή απ’ εναντίας, όποτε είχατε κάμη κάτι τι σύμφωνα με την ιδέαν σας αφίνοντας τον λόγον μου και την ταπεινήν μου συμβουλήν- τα πάντα ήταν κατ’ ευδοκίαν του Θεού και επιτυχημένα; Ώστε και τώρα ακούσατέ με παλαβόν, και κάνετε όπως εγώ σας ευλογώ να κάμνετε.