Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου 2013

3992 - Πλημμύρισε το ''Βελλίδειο'' για την εκδήλωση της Ι.Μ. ΒατοπαιδίουΘεσσαλονίκη, Αιμίλιος Πολυγένης
Πάνω από 3.500 χιλιάδες άτομα πλημμύρισαν το “Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο” για την εκδήλωση του Ινστιτούτου “Άγιος Μάξιμος ο Γραικός” της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου με τίτλο 'Φως στην Οικουμένη'.
Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Εδέσσης κ. Ιωήλ, ο Μητροπολίτης Φλωρίνης κ. Θεόκλητος, ο Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος και ο Οικείος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος.
Επίσης παρέστησαν Πρέσβης, Πρόξενοι, βουλευτές, κληρικοί, μοναχοί, μοναχές, αγιορείτες και πλήθος κόσμου.
Την εκδήλωση άνοιξε με ομιλία του ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου κ. Νικόλαος Γκουράρος, ο οποίος ευχαρίστησε όλους όσους παρέστησαν σήμερα στο Βελλίδειο.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο που επιτελεί η Γερόντισσα Νικολαϊα, η οποία κάνει πράξη τον όρο αγάπη.
“Μιας που μιλάμε για αγάπη θα ήθελα να αναφέρω ότι η Μονή Βατοπαιδίου, μέχρι σήμερα έχει δώσει 2 εκατ. ευρώ για αποφυλακίσεις κρατουμένων για να μπορούν να κάνουν και αυτοί τώρα χριστούγεννα στο σπίτι τους. Αυτό νομίζω είναι έμπρακτη αγάπη”, ανέφερε ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου κ. Νικόλαος Γκουράρος.
Αμέσως μετά στο βήμα ανέβηκε ο Παναγιώτατος κ. Άνθιμος, ο οποίος ήρθε έφτασε στο Βελλίδειο από την Αθήνα που βρισκόταν για τις εργασίες της Ιεράς Συνόδου.
“Αισθάνομαι χαρούμενος για το πλήθος κόσμου, αλλά και για το περιεχόμενο του προγράμματος της εκδήλωσης”, ανέφερε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του ο Σεβ. Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος.
Σε άλλο σημείο ο Παναγιώτατος τόνισε: “Η σημερινή εκδήλωση είναι μια αναφορά και μια έκφραση ευγνωμοσύνης προς τον Τριαδικό Θεό, ο οποίος μας δίνει αυτές τις δυνατότητες για να δίνουμε την μαρτυρία του Ιησού Χριστού με κάθε τρόπο.”
Χαιρετισμό απεύθηνε και η Γερόντισσα Νικολαϊα της Ι.Μ. Αγίου Νικολάου Μαλογιαροσλάβετς, η οποία δήλωσε συγκινημένη με την παρουσία του κόσμου.
Η Γερόντισσα αναφέρθηκε στην ενότητα των ορθοδόξων λαών, τονίζοντας να ζητήσουμε από τον Θεό να μας δίνει δύναμη γι΄αυτό.
Σε άλλο σημείο η Γερόντισσα ανέφερε: “Το στήριγμά μας είναι το Άγιον Όρος, και όπως βλέπουμε οι σχέσεις μας γίνονται όλο και πιο στενές.”
“Η πνευματική άνθηση στην Ιερά Μονή μας, ωφείλεται στην πνευματική παράδοση των Αγιορειτών αδελφών”, πρόσθεσε χαρακτηριστικά η Γερόντισσα της Ιεράς Μονής Μαλογιαροσλάβετς.
Στη συνέχεια η παιδική χορωδία “Παραμυθία” του Ορφανοτροφείου της Ιεράς Μονής, τραγούδησε και χόρεψε ελληνικούς και ρώσικους χορούς.
Επίσης ακούστηκαν τραγούδια παραδοσιακά τα οποία συνόδευαν με χορογραφίες, τα παιδιά του Ορφανοτροφείου της Ι.Μ. Αγίου Νικολάου.
Σε λίγο νεώτερη ενημέρωση με την ομιλία του Καθηγουμένου της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαδίου, Γέροντα Εφραίμ με τα Χριστούγεννα.
Φωτό: Αθανάσιος Θανόπουλος
Περισσότερες φωτογραφίες: http://www.romfea.gr

3991 - Το Άγιο Όρος του Βασίλη Θεοχαράκη
.3990 - Ορθόδοξος Μοναχισμός και Άγιον ΌροςὉμιλίες καί γραπτά κείμενα δημοσιοποιηθέντα κατά τήν δεκαετία τοῦ 1980, στά ὁποῖα ἀποτυπώνεται τό ὕψος καί βάθος καί πλάτος τῆς ἀγγελομιμήτου Μοναχικῆς πολιτείας, ὅπως μᾶς παρεδόθη ἀπό τήν βιοτή καί τά συγγράμματα τῶν Ἁγίων Πατέρων μας καί ὅπως βιοῦται μέχρι σήμερα στόν Ἁγιώνυμο Ἄθω.

3989 - Το Βατοπαίδι προσθέτει λάδι στο καντήλι της ελπίδαςΤο Αννουσάκειο Ίδρυμα-Θεραπευτήριο της Ιεράς Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου δέχθηκε, για άλλη μια φορά, την ευεργετική προσφορά αγάπης της Ιεράς και σεβασμίας Μεγίστης Μονής Βατοπεδίου.
Συγκεκριμένα η Ι. Μονή Βατοπεδίου προσέφερε στην Ιερά Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου και για την κάλυψη των ολοένα αυξανόμενων αναγκών εμπερίστατων και πολύπαθων συνανθρώπων μας περί του ενός τόνου πουλερικών, τα οποία και θα διατεθούν στα συσσίτια της Ι. Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου, μέσω των κοινωνικών Υπηρεσιών και των Προγραμμάτων «Κατ΄ Οίκον» Βοήθειας που το Αννουσάκειο Ίδρυμα λειτουργεί, ανάμεσα στις άλλες δράσεις του.
Αναφερόμενος στην συγκινητική αυτή προσφορά  αγάπης ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κισάμου & Σελίνου κ. Αμφιλόχιος δήλωσε: «Φαίνεται πως, δυστυχώς, ζούμε σε εποχές όπου η ανθρώπινη αξιοπρέπεια καταρρακώνεται καθημερινά από την επαιτεία και το κύμα των νεόπτωχων τείνει να πάρει μορφή χιονοστιβάδας, καθώς ανατράπηκε η καθημερινότητα πολλών συνανθρώπων μας, με αποτέλεσμα να γίνει ο βίος των «αβίωτος».
Στην ζοφερή αυτή πραγματικότητα η Μητρόπολις μας προσπαθεί, μέσω των οργανωμένων δομών και δράσεων του Αννουσάκειου Θεραπευτηρίου της, να στηρίξει πολύπαθους και δεινά δοκιμαζόμενους ανθρώπους του τόπου και της ευρύτερης περιοχής.
Καταγράψαμε τις περιπτώσεις οικογενειών και μεμονωμένων προσώπων οι οποίοι, δυστυχώς, όχι μόνον αυξάνονται καθημερινά, αλλά παλεύουν πλέον για την επιβίωση τους με αποτέλεσμα να προσφέρονται, μέσω του Αννουσάκειου Ιδρύματος της Μητροπόλεως μας, σε εβδομαδιαία βάση χίλιες πεντακόσιες (1500) μερίδες φαγητού, σε άνεργους, άστεγους, νεόπτωχους, οικονομικούς μετανάστες, ηλικιωμένους, κ.α.
Η προσφορά αγάπης της Ιεράς και σεβασμίας Μεγίστης Μονής Βατοπεδίου προσθέτει λάδι στο καντήλι της ελπίδας και μας γεμίζει δύναμη να συνεχίζομε την ταπεινή μας προσπάθεια ανακούφισης του ανθρώπινου πόνου.
Ευχαριστούμε από καρδιάς τον Πανοσιολογιώτατο Καθηγούμενο κ. Εφραίμ και την Αδελφότητα της Μονής Βατοπεδίου για την ουσιαστική αυτή στήριξη και προσφορά της αγάπης τους, τους ευχαριστούμε γιατί δίδουν δύναμη, κουράγιο και χαρά σε συνανθρώπους μας που αυτές τις γιορτές, αυτά τα Χριστούγεννα περιμένουν τον Χριστό να ζεστάνει την μοναξιά τους, να χορτάσει την πείνα τους, να απαλύνει τον πόνο τους», κατέληξε.

3988 - Η τέχνη της βιβλιοδεσίας στο Άγιον Όρος


Το βιβλιοδετείο του π. Καλλίστου

Ένα ιδιαίτερο κεφάλαιο της βιβλιογραφικής και τυπογραφικής ιστορίας του Αγίου Όρους αποτελεί η τέχνη της βιβλιοδεσίας. Εξαίρετα δείγματα βιβλιοδεσίας από αγιορείτικα εργαστήρια συναντούμε σε όλες τις βιβλιοθήκες στον Άθω, κι όχι μόνο των μονών.
Οι αγιορείτικες βιβλιοδεσίες χρονολογούνται σε διάφορες εποχές, καθώς οι μοναχοί συνήθιζαν να ανανεώνουν τις σταχώσεις των βιβλίων τους, ιδιαιτέρως σε όσα προορίζονταν για καθημερινή χρήση και γι’ αυτό παρουσίαζαν τις μεγαλύτερες φθορές.
Ως τα τέλη της δεκαετίας του 1980 λειτουργούσε στο Κουτλουμουσιανό κελλί του Αγίου Ευθυμίου το τελευταίο παλαιό βιβλιοδετείο του Αγίου Όρους, με μεταλλικά στοιχεία και κοσμήματα που χρονολογούνταν από τον 16ο-17ο αιώνα. Τελευταίος παραδοσιακός βιβλιοδέτης ο μερακλής γερο-Νήφων.
Σήμερα, ο γέροντας του Ιβηρίτικου κελλιού της Μεταμορφώσεως, ανατολικά των Καρυών, έπιασε ξανά το κομμένο νήμα της αγιορείτικης βιβλιοδετικής παράδοσης, δημιουργώντας ένα καλλιτεχνικό βιβλιοδετείο με μηχανήματα κατασκευασμένα στη Λειψία τον 19ο αιώνα.


Σχετικά: