Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου 2013

3950 - Το Ιερό Κελλί Αγίου Αρτεμίου επουλώνει τις πληγές τουΤο βράδι της 26ης Νοεμβρίου στο ιστορικό Κελλί του Αγίου Αρτεμίου στο Άγιο Όρος εκδηλώθηκε πυρκαγιά η οποία κατέστρεψε ολοσχερώς μέρος του συγκροτήματος. 
Το κύριο οίκημα του Κελλιού με τον Ιερό Ναό και τα κειμήλια παρέμεινε ανέπαφο και έτσι οι ζημιές περιορισθήκαν σε χώρους φιλοξενίας προσκυνητών.

Στο ιστολόγιο http://toaftonoito.blogspot.gr/#axzz2mPDYqgUi διαβάζουμε: 
Οι Κατερινιώτες άρρενες χωρίζονται σε 2 κατηγορίες. Σε αυτούς που έχουν επισκεφθεί τον Άγιο Αρτέμιο και τον Γέροντά του τον Πάτερ Ευθύμιο στο Άγιο Όρος και σε αυτούς που δεν το έκαναν ακόμη......Προχθές η μια πτέρυγα του Κελίου κάηκε......Η αναστήλωση του Κελιού από το 1987 πέρα από τους υπερφυσικούς κόπους του Π. Ευθύμιου, οφείλεται και στην εργασία και την υλική συνεισφορά πολλών Πιεριέων. Θεωρούμε πως με τον ίδιο τρόπο θα ξαναχτιστεί ......Καλό κουράγιο.
Στη σελίδα https://www.facebook.com/ktsormpatzidis?fref=ts ο Γέροντας του Κελλιού Μοναχός Ευθύμιος κάνει έκκληση:
ΠΑΣΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΔΕΚΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗ
ΕΤΕ.373/703659_02.
ΑLPHA..112-002101-226033.
ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ.6439-010010-423

Σχετικά:

3949 - Αγρυπνία απόψε στο Άγιο Όρος. Πανηγυρίζει η Λαύρα των ΣέρβωνΠαραμονή σήμερα της εορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου στο Άγιο Όρος και σε όλα τα μοναστήρια τελείται Αγρυπνία.
Αύριο, 4 Δεκεμβρίου/21 Νοεμβρίου, πανηγυρίζει η Ιερά Μονή Χιλιανδαρίου.

3948 - Δημάς μοναχός Καυσοκαλυβίτης (†1928). Ο άγνωστος Ρώσος ασκητής που μετέδωσε το χάρισμα της ευχής και το διορατικό στον όσιο Πορφύριο τον Καυσοκαλυβίτη 

“Νηπτικός πατήρ που, περί τα τέλη του 19ου αιώνα, κατοίκησε στην ξηροκαλύβη του Τιμίου Προδρόμου ασχολούμενος και με την ωρολογοποιία. Παρά το ότι το κελλί του ευρίσκετο σε ανηφορικό δύσκολο μονοπάτι και παρά το γήρας του, ήτο ανελλιπής εις τας θείας λειτουργίας του Κυριακού και μετελάμβανε συχνά εν κατανύξει και μετά δακρύων. Άφησε αγαθή μνήμη στους πατέρες”.
(Μάξιμος ιερομόναχος Καυσοκαλυβίτης,
Ασκητικές μορφές και διηγήσεις από τον Άθω,
 Άγιον Όρος 2006, σ. 370)

Ο ιερομόναχος Μάξιμος Καυσοκαλυβίτης, στα δύο βιβλία που έγραψε για τη σκήτη και τους ασκητές της περιοχής, διέσωσε πολύτιμα στοιχεία και πληροφορίες.
 ***

Το κείμενο του οσίου Πορφυρίου, που ακολουθεί και αναφέρεται στη σχέση του με τον Γερο-Δημά, είναι από το βιβλίο: Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής – Χρυσοπηγής, Γέροντος Πορφυρίου Καυσοκαλυβίτου, Βίος και λόγοι, έβδομη έκδοση, Χανιά Κρήτης 2006, σ. 78-84.
Η ξηροκαλύβη του Τιμίου Προδρόμου στη σκήτη των Καυσοκαλυβίων, 
στην οποία έζησε ο όσιος ασκητής Δημάς ο Ρώσος από το 1893 μέχρι το 1928
(φωτογραφία: Μάξιμος ιερομόναχος Καυσοκαλυβίτης, Καυσοκαλύβια, Άγιον Όρος 1995, σ. 43)
Το πηγάδι της ξηροκαλύβης του Τιμίου Προδρόμου στη σκήτη των Καυσοκαλυβίων
(φωτογραφία: Αρχιμανδρίτης Χερουβείμ, Από το περιβόλι της Παναγίας νοσταλγικές αναμνήσεις, Ιερά Μονή Παρακλήτου 1981, σ. 100)

3947 - Αγιορείτες Άγιοι εορτάζοντες την 3η ΔεκεμβρίουΑγιορείτες Άγιοι
Μνήμη 3 Δεκεμβρίου
Δείτε εδώ: