Κυριακή, 1 Δεκεμβρίου 2013

3940 - Παράκληση της Παναγίας Γοργοϋπηκόου στις Αρχαίες Κλεωνές ΚορινθίαςΠαρόλη την  κακοκαιρία  που  έπληττε την  περιοχή, πλήθος προσκυνητών κατέκλυσε τον  Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Αρχαίων Κλεωνών  Κορινθίας για  να  παρακολουθήσει την   παράκληση προς την  Παναγία  την Γοργοΰπήκοο που  έψαλλαν  Δοχειαρείτες  πατέρες, που αυτό τον  καιρό βρίσκονται στην  περιοχή  για  το  μάζεμα  του ελαιοκάρπου,  κατόπιν  παρακλήσεως του  εφημερίου και   των  κατοίκων  της  περιοχής.
Πλειάδα ιερέων της  περιοχής παρευρέθησαν στη  ακολουθία της παρακλήσεως, στο  τέλος  της  οποίας μίλησε ο π. Κλαύδιος σχετικώς  στο πολυπληθές εκκλησίασμα.
Τον Ιανουάριο τ.ε μετεφέρθη από την Ιερά Μονή Δοχειαρίου, όπου αγιογραφήθηκε, πιστό  αντίγραφο της  Θαυματουργού Εικόνος της  Παναγίας Γοργοΰπηκόου, δωρεά οικογενείας Κων/νου και  Ελένης Δούρου, και παραμένει πλέον  στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Αρχαίων Κλεωνών Κορινθίας, για  ευλογία των κατοίκων  της  περιοχής.
 Δύο αδελφοί  της  Μονής έχουν  την πατρική τους  κληρονομιά σαυτό το  χωριό και  έτσι έχει  αναπτυχθεί πλέον ιδιαίτερος πνευματικός  δεσμός μεταξύ Ι.Μ.Δοχειαρίου και  Αρχαίων  Κλεωνών.
Κάθε χρόνο πολλοί κάτοικοι της περιοχής είναι προσκυνηταί της  Μονής Δοχειαρίου, αλλά και οι Δοχειαρίτες πατέρες δυο φορές  το  χρόνο βρίσκονται στο  χωριό  τους, για το κλάδεμα των  ελαιοδέντρων και  μάζεμα  των  ελαιών.
Ας είναι βοήθεια  και  προστασία όλων  η  Παναγία και  να  μας  παρηγορεί στις  δύσκολες μέρες  που  περνά η  Πατρίδα  μας.

3939 - Που θα δούμε, αύριο το πρωί ζωντανά, την 1η πανηγυρική αρχιερατική θεία λειτουργία που θα γίνει στο μοναστήρι του Οσίου Πορφυρίουπατήστε εδώ:

3938 - Όσιος Πορφύριος Καυσοκαλυβίτης: «Πως έγινα μοναχός». Συγκλονιστικό ηχητικό ντοκουμέντο3937 - Μαρτυρία για τον Όσιο Πορφύριο τον Καυσοκαλυβίτη (video)


Ο Μητροπολίτης Λεμεσού κ.κ. Αθανάσιος διηγείται ζωντανά τις εμπειρίες του από την γνωριμία του με τον Γέροντα Πορφύριο:
.

3936 - Η καταφρονημένη τριανταφυλλιά


φωτ.: http://www.panoramio.com/photo/90126346
Κατά τη διαμονή μου σ’ ένα μοναστήρι, συνήθιζα να πηγαίνω και να κάθομαι στον μικρό ναό του κοιμητηρίου, μέσα στους μπαχτσέδες. 
Θα σας διηγηθώ κάτι που είδα εκεί ένα πρωί: Από τη μικρή πόρτα του περιβόλου, απ’ όπου βγάνουν ραμμένους στο ράσο τους τους μοναχούς για να τους θάψουν, είδα να ’ρχεται ένας μισότυφλος ηλικιωμένος καλόγερος. Προχώρησε ίσαμε την άκρη του κήπου, όπου ήταν μια τριανταφυλλιά ξηρή σχεδόν, δίχως άνθη. Φτάνοντας εκεί άφηκε ανάμεσα στ’ άνανθα κλαδιά και φύλλα ένα άνθος που κράταγε και είπε: «Πάρε να ’χεις κι εσύ, να μη σε καταφρονέσουν».
(Ν. Γ. Πεντζίκης, «Προσεγγίσεις στο Αγιον Ορος», 1952)

3935 - Έκθεση ζωγραφικής: «Φυσικός Εκκλησιασμός 1934-1993» Ν. Γ. Πεντζίκη

Πυρήνας της έκθεσης είναι η παρουσίαση του σημειωματάριου που κράτησε ο Ν. Γ. Πεντζίκης κατά τη διάρκεια του εικοσαήμερου προσκυνήματος του στο Άγιον Όρος, το καλοκαίρι του 1952.Αναδρομική έκθεση ζωγραφικής με τίτλο «Νίκος Γαβριήλ Πεντζίκης, Φυσικός Εκκλησιασμός, 1934-1993. 3+1 Θέματα, 3 Ουρανοί» εγκαινιάζεται την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013, ώρα 20:00 στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης στη Βίλα Καπαντζή, Βασιλίσσης Όλγας 108.
Φυσικός εκκλησιασμός, 1988, σινική μελάνη και κραγιόνια σε χαρτόνι
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αναδρομική θεματική έκθεση του μεγάλου Θεσσαλονικέα, η οποία συγκεντρώνει πάνω από τριακόσια πενήντα έργα όλων των περιόδων. Πυρήνας της έκθεσης είναι η παρουσίαση του σημειωματάριου που κράτησε ο Ν. Γ. Πεντζίκης κατά τη διάρκεια του εικοσαήμερου προσκυνήματος του στο Άγιον Όρος, το καλοκαίρι του 1952.
Αξιοσημείωτη είναι η μεγάλη προσπάθεια ψηφιοποίησης του συνόλου των έργων του Ν. Γ. Πεντζίκης,  που βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές, με αποτέλεσμα να έχει ήδη δημιουργηθεί μια ικανή βάση δεδομένων για το πεντζικικό έργο.
Τα έργα που θα παρουσιαστούν κατανέμονται σε τρεις χρονολογικές ενότητες (ουρανούς):
1934 έως 1952, «Ορανς τ σώρουχα»
1952 έως 1967, «Ορανς τ παράθυρο»
1967 έως 1993, «Ορανς τ σπήλαιο»
και σε τρία + ένα θέματα:
το θήλυ
 η γενέτειρα πόλη Θεσσαλονίκη
 η φύση και, τέλος,
το σημειωματάριο από την επίσκεψη στο Άγιον Όρος το 1952
Ο Νίκος Γαβριήλ Πεντζίκης (δεξιά) με τον ζωγράφο Γιώργο Παραλή, το 1952, στο Αγιον Ορος
Επιμελητής της εκθέσεως  είναι ο γιος του καλλιτέχνη, Γαβριήλ Νικολάου Πεντζίκης, ο οποίος θα σημειώσει και τα εξής: «Η επίσκεψη εκείνη του 1952 δεν ήταν ασφαλώς ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία, αφού ο Νίκος Γαβριήλ Πεντζίκης σε διάστημα εξήντα ετών επισκέφθηκε το Άγιον Όρος 94 φορές. Είναι όμως η τελευταία τεκμηριωμένη φορά που ο Πεντζίκης επισκέφθηκε τον Άθω όσο ασκούσε το επιτήδευμα του φαρμακοποιού και ταυτόχρονα η πρώτη φορά που πήγε εκεί ως συνειδητοποιημένος καλλιτέχνης που έχει στο ενεργητικό του μια ατομική έκθεση και μια συμμετοχή σε ομαδική, ως συνειδητοποιημένος συγγραφέας που έχει στο ενεργητικό του τέσσερα εκδοθέντα βιβλία.
Το γεγονός που ξεχωρίζει τον Ν.Γ. Πεντζίκη από άλλους ομότεχνούς του, ζωγράφους και συγγραφείς, που επισκέφθηκαν το Όρος είναι ότι εκείνοι έφτασαν στη μοναστική πολιτεία λίγο πολύ καταξιωμένοι, με διαμορφωμένους εκφραστικούς τρόπους και είτε κονταροχτυπήθηκαν με τους αγιορείτες καλογέρους είτε θήτευσαν στον Άθω. Ο Νίκος Γαβριήλ Πεντζίκης φτάνει στον Άθω αδιαμόρφωτος· δεν θητεύει στον Άθω, είναι θρέμμα του Άθω.»
Ο Άθως από τη Μονή Κουτλουμουσίου, 1952, τέμπερα σε χαρτόνι
Η έκθεση εγκαινιάζεται την επόμενη Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου, θα διαρκέσει έως τις 26 Ιανουαρίου 2014.  Θα λειτουργεί με το εξής ωράριο: Τρίτη 9:00-16:00, Τετάρτη & Πέμπτη 14:00-21:00, Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή 10:00-18:00 (Δευτέρα κλειστά), με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Κατά τη διάρκεια των εορτών, η έκθεση θα παραμείνει κλειστή από 24 έως και 27 Δεκεμβρίου 2013, καθώς και στις 1 και 6 Ιανουαρίου 2014.
Βασίλειος Χάδος

Σχετικά:


3934 - Καλό μήνα και καλό χειμώνα!


Ίσως η καλύτερη εποχή να επισκεφθεί κάποιος το Άγιο Όρος!