Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου 2013

3928 - Το Άγιον Όρος του Κωνσταντίνου Κερεστετζήφωτογραφίες: http://beta.parapolitika.gr
3927 - Ιερό Λείψανο του Αγίου Λουκά του ιατρού στην Ιερά Μονή ΕσφιγμένουΜία μεγάλη ελογία δέχθηκε Μονή σφιγμένου πό τήν ελογημένη  κκλησία τς Οκρανίας καί συγκεκριμένα πό τήν ερά Μονή τς γίας λισσάβετ μητρός το τιμίου Προδρόμου πού βρίσκεται στήν κεντρική Οκρανία
Σέ κατανυκτικό κλίμα Καθηγούμενος τς ερς Μονς γίας λισσαβετ παρέδωσε στόν ρχιμανδρίτη κ. Βαρθολομαο Καθηγούμενο τς ερς μονς σφιγμένου περίτεχνη λειψανοθήκη περιέχουσα τμμα ερο λειψάνου το γίου Λουκ το ατρο, στε νά παραμείν γιά πάντα ερό κειμήλιο καί προστάτης τς Μονς σφιγμένου.
  καθηγούμενος ρχιμ. κ. μμανουήλ εναι παλαιός γνώριμος τς ερς Μονς σφιγμένου καί χει φιλοξενηθε πολλές φορές σέ ατήν.
Τό μοναστήρι τς γίας λισσάβετ ταν παλαιό μετόχι τς ερς Μονς Μεγίστης Λαύρας πό τόν 15ο αώνα. Σήμερα ποτελε μεγάλο προσκύνημα τς κκλησίας τς Οκρανίας που τελονται μέ τήν χάρη το Θεο πολλά θαύματα πό τήν γία λισσαβετ.

3926 - Οι λαϊκοί βλέπουν τους μοναχούς μέσα από τα πάθη τους

.......«Οι λαϊκοί βλέπουν τους μοναχούς μέσα από τα πάθη τους, από τα οποία πολεμούνται, και δεν θέλουν να πιστεύσουν ότι είναι δυνατόν οι μοναχοί να κάμουν μία ενάρετη ζωή. Η αρετή είναι ακατανόητη, ενίοτε ονομάζεται άπ’ αυτούς και υποκρισία. Έτσι, αδελφέ μοναχέ, σκέπασε τους ανθρώπους εν αγάπη με την πολλή σου προσευχή και θα ιδής να ανάπτη στις καρδιές αυτών των εκκοσμικευμένων χριστιανών, με τους οποίους συνομιλούσες, μία θεία φλόγα, την οποία δεν ημπορώ να περιγράψω, αλλά μόνο με πάθος την υποστηρίζω».


3925 - Αγρυπνία στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου. Η Εγκύκλιος της Ιεράς Επιστασίας


Άγνωστος αριθμός μοναχών και λαϊκών μαρτύρησαν, για το σθένος που είχαν να υπερασπίσουν την Ορθοδοξία τους και να μη υποταχθούν στη μανία των λατινοφρόνων ενωτικών του Μιχαήλ Παλαιολόγου και του Ιωάννου Βέκκου. Ο τότε Πρώτος Κοσμάς κρεμάσθηκε και οι μοναχοί των Καρεών «ξίφει την κεφαλήν απετμήθησαν». Στον τόπο της ταφής τους, στον εξωνάρθηκα του ιερού ναού του Πρωτάτου, καίει ακοίμητη κανδήλα πάντοτε (φωτογραφία)

Αύριο Σάββατο 30/17 Νοεμβρίου, το βράδυ, ώρα 21.00, θα τελεσθεί στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου πανηγυρική αγρυπνία για την ανακομιδή των τιμίων λειψάνων του Αγίου ενδόξου Οσιομάρτυρος Κοσμά του Πρώτου.
Η Ιερά Επιστασία του Αγίου Όρους εξέδωσε την παρακάτω εγκύκλιο «Προς τους Οσιωτάτους Γέροντας των πέριξ των Καρυών Ιερών Κελλίων».

Σχετικό:

3924 - Κρήνες στην Ιερά Μονή Ιβήρων (φωτογραφίες)Γι’ αυτή την κρήνη δείτε εδώ: Η Κρήνη της Ι.Μ. Ιβήρων, του 1735
φωτογραφίες: http://aerapatera.wordpress.com

3923 - Ο Γιάννης ο αλήτης


Ήταν ο απόλυτος αλήτης. Αναρχοαυτόνομος που λένε. Δεν είχε μόνιμη δουλειά, γυρνούσε από δω και από κει. Κάθε βράδυ έβγαινε, ποτέ του δεν είχε σταθερή σχέση. Τα ρούχα του, το βλέμμα του, ο τρόπος που περπατούσε. Γεμάτα αντίδραση. Όλα το έδειχναν όμως. Κάτι ζητούσε διαφορετικό, μα το έψαχνε σε λάθος δρόμο.
Έμενε στη γειτονιά μου και τον είχα δει πολλές φορές. Στην αρχή δε μιλούσαμε, αλλά μια φορά στην εξώπορτα της εισόδου της πολυκατοικίας μας μιλήσαμε και από τότε λέγαμε ένα “γεια”.
Κάποιο απόγευμα, γυρνώντας κατάκοπος απ’τη δουλειά, τον είδα να κάθεται στο μικρό πάρκο της γειτονιάς μας. Σκυφτός σε μια κούνια. Προβληματισμένος. Συννεφιασμένο πρόσωπο….
Ο δρόμος μου με πήγαινε προς τα εκεί. Δίστασα να τον προσεγγίσω. Όχι γιατί δεν ήθελα, αλλά γιατί πολλές φορές είναι καλύτερα να αφήνεις κάποιον μόνο του τέτοιες στιγμές. Τελικά, πλησίασα. Στάθηκα για λίγο ακίνητος δίπλα του. Δε σάλεψε…
- Τι έχεις, Γιάννη; Όλα καλά, αδερφέ;
Αργοσήκωσε το πρόσωπό του και είδα τα κόκκινα (μάλλον είχε κλάψει πιο πριν) μάτια του να’χουν κάτι το πρωτόγνωρο.  
- Ρε, δεν πάει άλλο ρε φίλε, μου λέει. Δε μπορώ άλλο έτσι ρε…
- Τι έγινε;
- Εσύ που’ χεις σχέση με εκκλησίες και τέτοια για πες μου… Ο Θεός είναι σαν το τσιγάρο; Τον ευχαριστιέσαι;
- Αυτό δε μπορώ να στο αποδείξω, του απαντώ. Πρέπει να το ψάξεις μόνος σου. Γιατί ρωτάς;
- Ρε, μου έχουν συμβεί περίεργα πράματα τον τελευταίο μήνα που δε μπορώ να στα πω. Μόνο πες μου… Ξέρεις καναν παπά που να’ ναι καλός; Δηλαδή να γουστάρεις να μιλήσεις μαζί του;
- Ναι, αδερφέ. Ξέρω κάποιους.
- Θέλω να πάω, ρε. 
- Να πας. Έχεις όρεξη να πας Άγιο Όρος; Εκεί θα σε στείλω.
Του σύστησα κάποιον γνωστό μου γέροντα σε μια μονή του Αγίου Όρους. Του κανόνισα διαμονητήριο, καραβάκι κλπ και πήγε.
Οι μέρες πέρασαν. Κάθε φορά που γυρνούσα κοιτούσα δεξιά-αριστερά το δρόμο μπας και τον πετύχω πουθενά. Μάταια όμως. Πέρασε ένας μήνας περίπου. Ώσπου κάποιο πρωινό τον πέτυχα. Δεν πίστευα αυτό που έβλεπα μπροστά μου. Λες και έβλεπα άλλον άνθρωπο.
- Πού χάθηκες ρε φίλε; του λέω.
- Άγιο Όρος ήμουν. Εκεί έκατσα στον παπα-Διονύση. 
- Όλο αυτό τον μήνα ήσουν μέσα στο Όρος;
- Ναι, αδερφέ.
- Και;
- Αδερφέ, θα ξαναπάω πάλι. Σε λίγες μέρες. Το μέρος εκείνο έχει κάτι το μαγικό. Έκοψα το κάπνισμα!
- Άντε ρε!
- Ναι. Ρε, ο Θεός με αγαπάει ρε. Ακόμα και μένα τον αλήτη… Δε το πίστευα ρε, αλλά να’ ναι καλά και ο παπα-Διονύσης. Άγιος άνθρωπος. Σαν πατέρας μου ήταν. Με βοήθησε να τα ξεπεράσω όλα….
(…)
Ο Γιάννης από τότε άλλαξε ριζικά. Το καταλάβαινες. Φαινόταν. Τα μάτια του πλέον έδειχναν ξεκάθαρα μια απίστευτη αλλαγή. Τον έβλεπα και δεν το πίστευα. Για να μη σας κουράζω, απλά να σας πω ότι ο Γιάννης βρήκε δουλειά και γνώρισε και μια καλή κοπέλα. Κάποια μέρα χτύπησε το κουδούνι του σπιτιού μου. Ήταν ο αποχαιρετισμός. Θα μετακόμιζε αλλού. Θα παντρευόταν.
Από τότε έχασα τα ίχνη του. Όμως, είμαι σίγουρος ότι όπου και να’ ναι θα με θυμάται και μένα στην προσευχή του. Τέτοιοι άνθρωποι σαν τον Γιάννη έχουν σπουδαίες δυνατότητες. Κρύβουν μια τεράστια δυναμική μέσα τους. Και, άμα γνωρίσουν το Χριστό, άμα διοχετεύσουν εκεί την αγάπη τους, γίνονται πολύ σπουδαίοι.
Μπήκε μέσα στην βασανισμένη καρδιά του ο Χριστός και έκανε τα πάντα καινούρια… Έκανε τον Γιάννη καινούριο. Έκανε το Γιάννη ευτυχισμένο…
Τροποποίησα ελάχιστα την ιστορία, η οποία όμως είναι πέρα για πέρα αληθινή.
Επίσης, για ευνόητους λόγους άλλαξα και τα ονόματα.

3922 - Εορταστική Θεία Λειτουργία για τον Όσιο Πορφύριο τον Καυσοκαλυβίτη (†2 Δεκεμβρίου 1991)ΙΕΡΟΝ  ΗΣΥΧΑΣΤΗΡΙΟΝ
Η  ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΙΣ  ΤΟΥ  ΣΩΤΗΡΟΣ
  
Την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου,
λόγω της Αγιοκατατάξεως του Αγίου Πορφυρίου
δεν θα τελεσθεί Μνημόσυνον, αλλά
Εορταστική Θεία Λειτουργία


Την Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου
θα τελεσθεί Εορταστική Θεία Λειτουργία
επί τη μνήμη του Αγίου Πορφυρίου
ΕΔΡΑ
Το Ησυχαστήριο εδρεύει στην Αθήνα και υπάγεται στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Στην έδρα του στην Αθήνα δεν γίνονται δεκτές επισκέψεις.
ΜΕΤΟΧΙ
Το μετόχι του Ησυχαστηρίου στο Μήλεσι βρίσκεται στην Κοινότητα Μαλακάσας
Τα κτίρια του Μετοχίου του Ησυχαστηρίου στο Μήλεσι άρχισαν να κτίζονται το 1981 και προχώρησαν σταδιακά. Ο ναός θεμελιώθηκε στις 26-2-1990 κατόπιν αδείας του επιχωρίου μητροπολίτου και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών. Ο σκελετός του, από οπλισμένο σκυρόδεμα, ολοκληρώθηκε την άνοιξη του 1992, λίγους μήνες μετά την κοίμηση του Γέροντα. Όταν εκοιμήθη ο Γέροντας (2-12-1991) έλειπε μόνον ο τρούλος. Τα έργα συνεχίζονται.
Το Μετόχι δεν μπορεί να φιλοξενήσει άτομα για διανυκτέρευση.
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τηλ.: 22950 98261
Fax: 22950 98074
email: info@porphyrios.gr, mesotiros@gmail.com
ΩΡΑΡΙΟ
Είναι ανοικτό για επισκέψεις τις συνηθισμένες ώρες των μοναστηρίων (από την Ανατολή μέχρι τη Δύση του ηλίου) με διακοπή 2-4 μ.μ.
Ο Εσπερινός τελείται καθημερινά στις 5 μ.μ. (το χειμώνα) και στις 6 μ.μ. (το καλοκαίρι).
Η Θεία Λειτουργία την Κυριακή τελείται 7-10.15 π.μ.
Δείτε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα των Ακολουθιών που γίνονται στο Ι. Ησυχαστήριο κάθε μήνα

ΜΕΤΑΒΑΣΗ
Μπορεί να μεταβεί κανείς σε αυτό με διάφορους τρόπους:
1. Με δικό του αυτοκίνητο: Θα βγει από Αθήνα στην Εθνική οδό Αθηνών Λαμίας και στο 39ο χιλιόμετρο θα βγει από την Εθνική οδό από την έξοδο Μαλακάσας καιθα προχωρήσει προς Ωρωπό. Μετά 4.5 χιλιόμετρα από την έξοδο της Μαλακάσας θα δει στα δεξιά του έναν ανηφορικό ασφαλτοστρωμένο δρόμο που οδηγεί μετά 600 μέτρα στο Μετόχι του Ησυχαστηρίου. Το Μετόχι φαίνεται στην κορυφή του λόφου και είναι λευκό χωρίς κεραμίδια και τούβλα. Στη διασταύρωση υπάρχει μικρή ιδιωτική πινακίδα που γράφει «ΙΕΡΟΝ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΝ ΗΣΥΧΑΣΤΗΡΙΟΝ Η ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΙΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ».
2. Με λεωφορείο: Η αφετηρία των λεωφορείων είναι στην ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΙΓΥΠΤΟΥ των Αθηνών. Αυτή βρίσκεται στη συμβολή των λεωφόρων Αλεξάνδρας και Πατησίων. Από τα πολλά λεωφορεία που ξεκινούν από εκεί με κατεύθυνση τον ΩΡΩΠΟ, το Ησυχαστήριο εξυπηρετούν αυτά που περνούν από τη Μαλακάσα (όχι αυτά που περνούνε  από Μαρκόπουλο). Κατεβαίνει κανείς πριν από το χωριό Μήλεσι στη στάση: ΗΣΥΧΑΣΤΗΡΙΟ και περπατά 600 μέτρα. (Αλλά αν πάρει κανείς το Λεωφορείο μέσω Μαρκόπουλου, θα κατεβεί στον Ωρωπό και μετά πρέπει να πάρει από εκεί ταξί. Η διαδρομή μέχρι το Ησυχαστήριο είναι 8 περίπου χιλιόμετρα).
Τηλέφωνο πληροφοριών (ΚΤΕΛ): 210-8843250 (όλο το 24ωρο). Σταθμαρχείο Αθήνας: 210-8230189.
3. Με ταξί: από Αθήνα έρχεται κανείς εύκολα. Το κόμιστρο είναι περίπου 50€ (εξαρτάται από πού θα ξεκινήσει).
4. Με το τραίνο της γραμμής Πειραιάς-Χαλκίδα:  Μπορεί να επιβιβασθεί στον Πειραιά η στην Αθήνα στο σταθμό Λαρίσης. Θα κατεβεί στη στάση ΣΦΕΝΔΑΛΗ (=Μαλακάσα), αλλά μετά πρέπει να βρει μέσο να διανύσει την απόσταση μέχρι το Μετόχι του Ησυχαστηρίου (5 χιλιόμετρα), πράγμα που δεν είναι εύκολο.